Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Bestrijd Alzheimer, dementie en veroudering met technologie

Technologie versus vergeetachtigheid

Geschreven door Stannah

Zo kan technologie ouderen ondersteunen in hun zelfstandigheid

De technologie ontwikkelt zich sneller dan velen van ons hadden gedacht. Zelfrijdende auto’s en virtual reality-brillen hebben zich van science fiction ontwikkeld tot ware realiteit. Wie had dat tien jaar geleden gedacht? Deze razendsnelle veranderingen kunnen op sommige 65-plussers een intimiderende uitwerking hebben, want nieuwe technologische snufjes kunnen ook best moeilijk en verwarrend zijn!

Deze voorzichtige houding richting nieuwe snufjes zorgt er helaas ook voor dat veel senioren de voordelen van technologie niet ervaren. Voordelen die soms een aanzienlijke verbetering in het leven van uw dierbare oudere kunnen betekenen. Draagt u de zorg over een ouder familielid, dan is het belangrijk om hem of haar aan te moedigen om deze nieuwe technologieën te omarmen, vooral senioren met Alzheimer en dementie kunnen er veel profijt van hebben.

9 redenen waarom de iPad ideaal is voor ouderen

Recente studies hebben aangetoond dat tablets een praktisch instrument kunnen zijn voor geheugenstimulatie en verbetering van de cognitieve functie bij patiënten met bijvoorbeeld Alzheimer of dementie. iCreate Magazine, hét lijfblad voor Apple-gebruikers, heeft een lijst samengesteld van ‘9 redenen waarom de iPad ideaal is voor ouderen’.

1. Gemakkelijk te leren

Alles wijst voor zich, uw dierbare zet de iPad aan en kan direct aan de slag zonder dat hij of zij zich door allerlei lastige menu’s hoeven te worstelen. Zelfs zonder jarenlange ervaring met computers, is een iPad gemakkelijk te bedienen. De iconen van de apps – in ieder geval de standaard-apps van Apple – spreken voor zich. Bladeren gaat bijna intuïtief, door over het scherm te vegen. En een tegenstribbelende muis is niet nodig!

2. Handzaam apparaat

De iPad is uiterst compact (de 12,9-inch iPad Pro daargelaten). Het is een lichtgewicht apparaat, niet veel groter of zwaarder dan een boek. Daarmee laat het zich gemakkelijk tillen. De iPad neemt weinig ruimte in, een compleet bureau is niet nodig – iets wat erg fijn is in een seniorenwoning van bescheiden formaat. Tegelijkertijd is het apparaat ook weer niet te klein. Wat er op het scherm gebeurt, is goed zichtbaar zomaar kwijtraken zal niet gebeuren.

3. Gemakkelijk te personaliseren

Houdt de oudere in kwestie van puzzelen? Dan zet u de iPad vol met Sudoku’s, kruiswoordpuzzels en meer van dat soort breinbrekers. Is uw familielid meer een liefhebber van voetbal? Voor voetbalfans is er van alles te vinden in de App Store en u kunt de sites met het leukste voetbalnieuws als icoon op het thuisscherm zetten. Kookliefhebber? Digitale kookboeken te over en ook een zender als 24kitchen heeft zijn eigen app.

4. Goed leesbaar scherm

Zijn de letters iets te klein? Geen probleem, met een paar simpele bewegingen zoomt u in op de tekst en zijn de letters zo groot als u wilt. Is dat nog niet genoeg, dan tovert u via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’ zo een vergrootglas tevoorschijn. Helpt ook dat niet meer, dan kunt u de tekst op het scherm ook uit laten spreken.

5. Kan overweg met fysieke beperkingen

Ouderdom komt met gebreken. We hadden het net al over het vergroten van tekst voor slechtziende ouderen, maar de iPad laat ook ouderen met andere fysieke beperkingen niet in de steek. Kijk eens bij ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’. U kunt hier bijvoorbeeld de gevoeligheid van het scherm aanpassen – heel fijn in het geval van stramme vingers. Voor slechthorenden vindt u hier opties voor het gehoorapparaat.

6. Geen rotzooi op de iPad

De iPad vormt een gesloten systeem en dat komt de betrouwbaarheid ten goede. Apple houdt scherp toezicht op de werking ervan. Apps haalt u eigenlijk altijd uit de App Store, ze zijn allemaal gecontroleerd door Apple. De kans dat er rare, malafide programma’s op het scherm van de iPad belanden is bijzonder klein. Knappe oudere die de iPad toch grandioos vast laat lopen.

7. Herinneringen ophalen

Niets is leuker dan herinneringen ophalen aan vroeger! En de iPad maakt dat een stuk gemakkelijker. Zet foto’s van weleer in de fotobibliotheek, pluk een lading oude muziek van iTunes en bekijk video’s van vroeger via YouTube. Ook leuk: via een map als Google Street View rondstruinen in de plaatsen waar uw dierbare ooit heeft gewoond of waar jullie vakantie vierden.

8. Apps bevorderen zelfstandigheid

Overal is een app voor. Er zijn apps die uw dierbare eraan herinneren dat hij of zij zijn medicijnen in moet nemen en om contact te houden met de zorgaanbieder. Apps die laten zien hoe de oudere gymnastiek- of fysio-oefeningen uit moet voeren, zodat hij of zij in beweging blijft. Apps die laten zien of het buiten regent. En gaat het inderdaad regenen? Dan zijn er ook apps waarmee op afstand boodschappen kunnen worden besteld!

9. De iPad is heel sociaal

Een iPad maakt het gemakkelijk om contact te onderhouden met de buitenwereld. Dat is niet alleen nuttig, maar vooral ook heel erg leuk. Opa, oma of partner hoeft niet meer te wachten op het bezoek van je (klein)kinderen, jullie kunnen wanneer jullie maar willen videobellen via FaceTime of Skype. Mailen behoort natuurlijk tot de opties en wissel ook zeker foto’s uit!

De wereld buiten hun eigen leefomgeving

Technologie biedt meer dan alleen cognitieve stimulatie. Het moedigt senioren aan om mentaal actief en lichamelijk verbonden te zijn, terwijl ze toch de mogelijkheid hebben om in contact te blijven met de wereld buiten hun eigen leefomgeving.

Deze voordelen zijn niet alleen nuttig voor patiënten met Alzheimer en dementie, maar zouden moeten worden omarmd door alle 65-plussers. SeniorWeb, een landelijke vereniging met 150.000 leden die u helpt digitale vaardigheden te ontwikkelen, heeft een artikel gepubliceerd over handige gadgets die het woongemak van ouderen verbeteren. Denk bijvoorbeeld eens aan een KlikAanKlikUit-systeem, een robotstofzuiger of gadget die de veiligheid van uw dierbare opleeftijd verbeteren, zoals een video-intercom.

Computerondersteuning

Voor veel ouderen is het lastig om wegwijs te worden op een computer. Toch willen zij graag meer leren over de mogelijkheden die het web biedt, zodat zij hier ook gebruik van kunnen maken. Op de website van NLvoorelkaar is een overzicht te vinden van vrijwilligers bij u in de buurt die op een laagdrempelige manier computerondersteuning bieden. U kunt ook zelf een hulpvraag plaatsen.

Technologie is een belangrijk hulpmiddel voor de zelfstandigheid van ouderen, stimuleer het gebruik van nieuwe gadgets en ondersteun uw dierbare bij het gebruik ervan. Met geduld en doorzettingsvermogen van u als naaste kunnen grote stappen worden gemaakt.

Geavanceerde trapliften van Stannah

Naast de stimulatie van brein, is het natuurlijk ook belangrijk dat uw familielid op leeftijd lichamelijk actief blijft. Op latere leeftijd kunnen de fysieke vaardigheden immers afnemen. Voor ouderen die te maken hebben met immobiliteitklachten biedt Stannah uitkomst. Stannah trapliften behoren tot de meest technologisch geavanceerde trapliften op de markt, comfort en veiligheid gewaarborgd. Met een traplift van Stannah hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid van uw dierbare in huis.

Voor meer informatie klikt u op het tabblad ‘Producten’ in ons hoofdmenu.