Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

OldStars: voetbal als middel tegen verminderde mobiliteit

Voetbal is de populairste sport van Nederland en een goed middel tegen verminderde mobiliteit

Geschreven door Stannah

OldStars: voetbal als middel tegen verminderde mobiliteit

Voetbal is de populairste sport van Nederland. Talloze jongens zijn op 5-jarige leeftijd begonnen bij de F-jes van de lokale vereniging, dromend van een carrière als profvoetballer. Deze passie voor de sport is er op latere leeftijd in de meeste gevallen nog steeds, al is deze dan fysiek vaak lastiger te uiten, als gevolg van de verminderde mobiliteit.

Ze zijn flexibel, kunnen nog een aardig balletje hooghouden en voelen zich als een vis in het water op het voetbalveld. OldStars biedt 60-plussers de kans om twintig weken lang een programma te volgen waarbij ze in teamverband trainen voor een bijzonder voetbaltoernooi, een initiatief van de Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij.

Voorkomt verminderde mobiliteit

Toch is in beweging blijven belangrijk, zeker op latere leeftijd. Het stimuleert de mobiliteit en voorkomt klachten als gewrichtspijnen, moeite met traplopen en andere symptomen die gepaard gaan met verminderde mobiliteit. De Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij vinden het belangrijk om mensen gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen. Voetbal is namelijk niet alleen gezond, het verbroedert ook. Eenzaamheid is iets waar twee op de tien ouderen in Nederland mee te maken heeft, zo blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van Prof. Dr. Hans Kasper.

De Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij zetten voetbal in als middel om problemen waarmee ouderen kampen (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken. “Door samen te voetballen komen deze 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter”, aldus de organisatie.

OldStars: ‘mannen onder elkaar’

OldStars is een programma van twintig weken, die 60-plussers in teamverband kunnen volgen bij een lokale amateurclub of favoriete Eredivisieclub. Op dit moment doen ADO Den Haag, PSV, RKC en FC Groningen mee. In de toekomst zullen meer clubs aanhaken. De club verzorgt training en begeleiding op de eigen sportaccommodatie. Trainingen worden gestart met een kopje koffie of thee. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en ontstaat er een ‘mannen onder elkaar’ gevoel. Daarna volgen de kracht- en lenigheidoefeningen. De oefeningen worden gedaan onder professionele begeleiding, specifiek gericht op senioren. Na twintig weken wordt het programma afgesloten met het OldStars-kampioenschap.

Walking Football

Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘Walking Football-principe’. Er mag niet worden gerend, om blessures te voorkomen. Daarnaast wordt er op een klein veld gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

Voor de ouderen is het, naast een fysieke boost, ook een geweldige ervaring. Jeugddromen worden opnieuw beleefd en in de kantine worden herinneringen opgehaald tijdens de derde helft. Randy von Schükkmann (63) Vitesse: “Ik heb tot mijn dertigste gevoetbald, maar dat is alweer 30 jaar geleden. OldStars was voor mij een mooie gelegenheid om weer te gaan voetballen.’

Meedoen!

Uw vader, moeder, geliefde of misschien wel uzelf aanmelden als OldStar? Op de website van OldStars kunt u uw postcode invullen en ontdekken welke clubs bij u in de buurt meedoen. De OldStars zijn ook te volgen op Facebook.