Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

“Game of Thrones”: De epische tv-serie die de wereld heeft veroverd!

Jong en oud wachten al meer dan een jaar op de terugkomst van één van de populairste tv-series ooit. Stannah ging op bezoek in de wereld van Game of Thrones en heeft alles wat u moet weten voor u op een rijtje gezet!

Geschreven door Stannah

: Game of Thrones and Stannah

The Iron Stairlift Troon is probably something you’ve never seen before! It comes directly from our Game of Thrones * stairlift collection and is executed in age-old – still sharp swords – to stay completely in theme! Well ….. No, although we do have a wide range of options to make your stairlift your own, it is not part of our range! To be honest, it doesn’t seem very safe or comfortable to us.

Are you also watching this epic TV series that has surpassed all other series and that costs roughly 15 million dollars per delivery to produce? Or maybe your children or grandchildren are fans?

Then keep reading to dive back into the enchanting world of the genius behind Game of Thrones, writer George RR Martin. Have you never seen one episode, but would you like to discover what this is all about? Then come with us on a journey to a world where, once arrived, you never want to leave!

 

“Whoever plays the Game of Thrones wins or dies.”
– George RR Martin, The Song of Ice and Fire

* Game of Thrones translates into Dutch: “The Game of Thrones”, however, is the official Dutch name of the TV series in English.

Table of contents
Game of Thrones guide A printable map of “Westeros” that guides you through the episodes, understand the whole story without seeing everything! Why do we like Game of Thrones so much? Everything you didn’t know you wanted to know about Game of Thrones.
 
 

Game of Thrones guide

Stannah “Dulcius Domi Sedere”

Most of the characters in Game of Thrones belong to a specific house or family, each with their own family crest and motto. Our family crest is of course the faithful Stannah swallow and do you know what our motto “Dulcius Domo Sedere” means? Read on for the answer!

What is Game of Thrones?

Game of Thrones is een Amerikaanse drama-fantasie tv-serie gebaseerd op de immens populaire boekenreeks van schrijver George R.R Martin, genaamd: “Het Lied van IJs en Vuur”. Het is een ingewikkeld verhaal met 9 adellijke families in een fantasievolle middeleeuwse wereld vol drama, intriges, actie, liefde en nog veel meer. De tv-serie wordt door de Amerikaanse producenten David Benioff en D.W Weiss gemaakt, beide zowel scenario- als romanschrijvers. In dit artikel zullen we het hebben over de tv-serie in afwachting van het volgende, en laatste, seizoen 8!

Writer George RR Martin

Foto gemaakt door: Henry Söderlund

De serie is sinds het debuut in April 2011 alleen maar in populariteit gegroeid en ontzettend geliefd.

facts

Onderstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe enorm veel de serie de afgelopen jaren is gegroeid, van gemiddeld 2,52 miljoen kijkers in seizoen 1 tot een verbluffende 10,26 miljoen in seizoen 7!

Viewing figures Game of Thrones

Bron: Nielsen Media Research

Het belang van oudere personages

Eén van de belangrijkste aspecten die dit verhaal tot een ongelooflijk succes maakt is de complexiteit en uniekheid van de personages.  Niet alleen het aantal personages is indrukwekkend, maar ook de manier waarop ze zich steeds weer ontwikkelen. Een personage kan vanaf zijn of haar eerste ontmoeting met het publiek compleet veranderen, naar iets dat de kijker nooit had zien aankomen. De verscheidenheid van persoonlijkheden, achtergronden, geschiedenis, fysieke kenmerken en leeftijden dragen allemaal bij om dit een van de meest complexe en intrigerende verhalen die ooit voor tv is gemaakt te worden.

Auteur George R.R Martin creëerde personages van alle leeftijden, net zoals we die in het echte leven tegenkomen, waardoor de oudere en slimmere personages minstens zo belangrijk zijn als de jongere. Dat is een van de aspecten die de toeschouwer op het puntje van hun stoel houdt – de personages passen niet in stereotypen en kunnen in een oogwenk veranderen, waardoor we een andere kant van hun veelzijdige karakter te zien krijgen. Zonder iets van het verhaal te verklappen gaan we eens kijken naar een aantal van de oudere personages. Kent u ze?

Vrouwe Olenna Tyrell – “De Doornenkoningin” in het Nederlands is haar naam in de boeken officieel: Olenna Roodweyn, maar we houden ons hier aan de naam die ze draagt in de serie. Deze rol wordt gespeeld door 80-jarige actrice Dame (Eredame) Diana Rigg. Vrouwe Olenna is de matriarch van Huis Tyrell. Haar bijnaam is het resultaat van haar familiewapen, een goude roos, en haar belangrijkste kenmerken; gedrevenheid, kracht en ambitie (soms op de grens van kwaadaardigheid). Ze heeft een van de scherpste geesten van alle GoT-personages en is een zeer sluwe speler in het spel der tronen. Niet alleen geeft ze gratie en statuur aan haar leeftijdsgroep, ze is ook een symbool voor vrouwenemancipatie. Een mooi voorbeeld hiervan is wanneer ze haar kleindochter Margaery voorbereidt om het van haar over te nemen, in plaats van haar zoon die ze van mindere intelligentie acht. Hoewel Westeros een volledig fictieve wereld is, weerspiegelt deze wel de werkelijke wereld op het gebeid van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwe Olenna is ook het brein achter de moord op een van de meest gehate personages, wat de toeschouwer pas veel later in het verhaal ontdekt. Al deze elementen maken haar een van de belangrijkste en meest gedenkwaardige personages.

Tywin Lannister – “De machtigste man in Westeros” gespeeld door 71-jarige acteur Charles Dance. Tywin, een van de meest verafschuwde, gevreesde en gerespecteerde personages, is het hoofd van één van de rijkste huizen van Westeros. Zijn familie speelt een zeer belangrijke rol, zo is zijn dochter Cersei niemand minder dan de Koningin én een van de hoofdpersonen. Zijn leeftijd is zijn kracht en maakt hem op geen enkele manier tot een zwak doelwit. Integendeel, de wijsheid en ervaring die hij door de jaren heen heeft opgedaan, hebben hem tot een van de machtigste mannen gemaakt. Kijkers zijn geneigd om een sterke afkeer voor hem te hebben als resultaat van zijn slechte plannen die allemaal tot doel hebben om hem en zijn familie rijker en machtiger te maken. De absoluut afschuwelijke manier waarop hij zijn zoon Tyrion behandelt, die aan dwerggroei lijdt en een van de favoriete personages is, doet ook niet goed voor zijn populariteit. Maar ongeacht zijn kwaadaardigheid, blijft hij een symbool van geld, macht en wijsheid.

Maester Aemon Targaryen – “Measter van de Nachtwacht” – gespeeld door de 93-jarige acteur Peter Vaugh, tijdens het filmen is hij treurig genoeg echter overleden. Zijn personage is een van de oudste in de serie. Hij is een “Maester”, wat een wijs persoon of een arts wilt zeggen, zij wijden hun leven aan studie, kennis en raadgeving. Wanneer het verhaal begint is hij al 100 jaar oud. Zijn personage heeft een zeer interessant leven gehad vóórdat het eerste boek begint, hier leren we meer over naarmate het verhaal zich ontwikkelt. Als Maester van de Nachtwacht (een militaire eeuwenoude orde die Westeros beschermt van het koude en gevreesde Noorden) wordt hij zeer gewaardeerd vanwege zijn wijsheid en levenservaring, die eens te meer laat zien hoe leeftijd wordt geprezen in de wereld van Game of Thrones. Bij zijn overlijden spreekt zijn trouwe leerling Sam de volgende woorden over zijn geliefde meester: “Zijn naam was Aemon Targaryen, hij kwam naar ons toe vanuit Kings Landing, een Maester van de Citadel geketend en beëdigd broer van de Nachtwacht, altijd trouw. Niemand was wijzer of zachtaardig of vriendelijker (…) Hij was het bloed van de draak, maar nu is zijn vuur gedoofd en nu is zijn wachtdienst afgelopen“. Fans waren oprecht verdrietig bij zijn overlijden, én hij is een van de weinige personages die een natuurlijke dood ondergaat!

Elderly characters are of great importance in Game of Thrones

Van linksboven naar rechtsonder: Walder Frey, Vrouwe Olenna Tyrell, Jeor Mormont, Tywin Lannister, Maester Aemon Targaryen en Brynden Rivers.

Brynden RiversDe Raaf met Drie Ogen” – gespeeld door de 89-jarige acteur Max von Sydow. Dit personage is ook bekend als “De Heer Bloedraaf” en verschijnt alleen in seizoen 4 en seizoen 6 van de serie. In seizoen vier wordt het personage gespeeld door acteur Struan Rodger, maar hij verschijnt maar heel kort. Een zeer mysterieus personage. Veel toeschouwers begrepen niet echt het belang van zijn introductie. We ontmoeten hem als een raaf met drie ogen, een ietwat magisch personage van groot belang én alziend. Hij begeleidt een van de jongere hoofdpersonen om zijn zeer belangrijke rol van de raaf met drie ogen over te nemen, dit is vooral belangrijk voor het einde van het verhaal dat we in seizoen 8 zullen gaan zien. Nogmaals zien we in zijn personage dat zijn leeftijd zijn kracht, waarde en belang is.

Walder FreyHeer van De Tweeling” wordt door de 76-jarige acteur David Bradley gespeeld, hoewel het personage in de serie en in de boeken 90 jaar oud is. Sommige Game of Thrones personages zijn zo ondenkbaar slecht dat iedereen ze onmiddellijk haat en elke aflevering hoopt dat ze een vreselijke dood tegemoet gaan! Walder Frey is zo een personage – een egocentrische en wrede man die aan het hoofd van huis Frey zit. Hij is ook verantwoordelijk voor een van de meest gedenkwaardige scènes van de hele serie “Het Rode Huwelijk” genaamd. Waar hij zogenaamd een band wilt aanleggen tussen zijn huis en het nobele huis Stark, een van de belangrijkste families in de GoT wereld. Natuurlijk zullen we hier niet verklappen wat er gaat gebeuren! U zult het echter zelf moeten bekijken! Walder Frey heeft ook een van de meest bevredigende doodgevallen van de hele serie, waarin we zien dat het recht zegeviert. Dit is namelijk zeker niet altijd het geval in de Game of Thrones wereld. Hoewel hij een van de meest gehate personages is, is hij ook een van de meest gedenkwaardige en belangrijkste voor de hele verhaallijn.

Heer Commandant Jeor MormontDe Oude Beer” – gespeeld door de 70-jarige acteur James Cosmo. Hij speelt de commandant van de Nachtwacht tijdens de eerste 3 seizoenen. Een zeer geliefd en sympathiek personage die een soort vaderfiguur is voor één van de jongere hoofdpersonen. Hij is de belichaming van kracht, eer, waarde en rechtvaardigheid. Hij is een echte heroïsche verschijning die in het goede gelooft en veel heeft meegemaakt om te zijn waar hij nu is. Hij is geliefd bij veel van zijn mannen dankzij zijn sterke, resolute leiderschap, en ook hij is een personage die veel fans niet snel zullen vergeten. In zijn geval is zijn leeftijd zonder twijfel een van zijn sterkste karakteristieken die hij met trots draagt. Zijn advies aan een van de belangrijkste hoofdpersonages, Jon Snow, laat zien wat voor soort man hij is: “jij wilt op een dag leidinggeven? Leer dan eerst hoe je volgt”.

Wanneer komt Game of Thrones seizoen 8 uit

14 april 2019 in de Verenigde Staten. In Nederland is dit op maandag 15 de april.

Wanneer begonnen de andere Game of Thrones seizoenen?

when the other seasons started

Een afdrukbare kaart van “Westeros” die u door de afleveringen begeleidt, begrijp het hele verhaal zonder alles te zien!

Zoals u waarschijnlijk al vermoedt, zijn wij bij Stannah vrij grote fans van de serie. Een van onze schrijvers is zelfs zo een grote fan dat hij aan het begin van seizoen 7 in 2016 een “marathongids” heeft gemaakt. Het gaat hier om een samenvatting van de belangrijkste 30 afleveringen (in plaats van 67) waardoor de kijker een duidelijk overzicht heeft van de verhaallijnen en personages. Op deze manier begrijpt u op zijn minst 75% van het hoofdverhaal en bent u klaar om aan seizoen 8 te beginnen!

Als u de boeken niet wilt lezen, en ook de 67 afleveringen niet wilt zien, maar wel op zijn minst 75% van het verhaal wilt begrijpen, klikt u dan op de onderstaande link om deze unieke Game of Thrones samenvatting gids te openen! Plak het op uw koelkast, deel het uit aan vrienden, familie of collega’s of gebruik het slechts ter herinnering van wat er in de andere seizoenen is gebeurd voordat seizoen 8 begint!

Open hier uw unieke Game of Thrones samenvatting gids

Waarom vinden we Game of Thrones zo leuk?

Er is geen grotere macht op deze aarde dan de kracht van een verhaal” – schrijver Libba Bray

Houden we gewoonweg van een goed verhaal? Zou het zo eenvoudig kunnen zijn? Waarom vinden we sommige verhalen dan leuker dan andere? Dr. Adam Galpin, docent mediapsychologie aan de Universiteit van Salford, legt ons het een en ander uit op dit onderwerp. We hebben zijn gedachten over de psychologie achter het fenomeen samengevat. Volgens hem, houden mensen van Game of Thrones wegens de volgende redenen:

  • De productie is van zeer hoge kwaliteit.
  • Iedereen houdt van helden én van antihelden.
  • Het zet ons aan het denken over onze eigen menselijkheid.
  • Het is gewoon zeer goed gemaakte televisie.
  • Het is een kans voor een ontsnapping aan het echte leven.
  • Vanwege de complexiteit ervan vereist het betrokkenheid en concentratie.
  • Zowel de seksuele als de gewelddadige scènes worden beschouwd als opwindend.
  • Er is een hoog niveau van “verplaatsing” als gevolg van de ingewikkelde verhaallijnen.
  • Zowel het leven als de dood worden onvoorspelbaar en realistisch in de voorstelling geportretteerd.
  • Het is een catharsis, omdat we ons zo moeten investeren om elk personage te leren kennen.

Game of Thrones staat bekend om het feit dat personages, zowel hoofdpersonen als bijrollen, gemakkelijk kunnen sterven – de gehate personages maar zeker ook de geliefde. Omdat een hoofdpersoon net zo gemakkelijk kan sterven als de “slechterik”, maakt het je nieuwsgieriger en emotioneel meer betrokken, waardoor het nog spannender wordt om er naar te kijken.

Er zijn maar liefst 1.245 personages in de afgelopen 7 seizoenen gestorven! (Dit is echter inclusief dieren). De Washington Post heeft een zeer duidelijk en gedetailleerd overzicht van de overleden personages gemaakt. Van een belangrijk hoofdpersoon tot aan een raaf die gedood werd om te voorkomen dat deze een bericht overbracht. Neem zeker een kijkje! Het is bijna een kunstwerkje geworden, en wat een werk moet dat zijn geweest!

Alles wat u niet wist dat u wilde weten over Game of Thrones

De locaties van Game of Thrones:

Een van de andere redenen waarom Game of Thrones zo leuk is om naar te kijken is te danken aan de geweldige beelden. De landschappen zijn adembenemend en men kan zeker zien dat dit een productie van hoge kwaliteit is. De afgelopen jaren waren er verschillende landen op de serie te zien, wij zetten een aantal van de meest gedenkwaardige plaatsen waar het verhaal zich afspeelt voor u op een rijtje. Als u een volledigere lijst wilt bekijken, dan kunt u dit via deze link doen.

Minčeta Tower, Dubrovnik, Croatia (House of the Immortals)

Minčeta Toren, Dubrovnik, Kroatië (Huis van de Onsterfelijken)
Bron: Condé Nast Traveler

Verschillende scènes zijn in het mooie Kroatië gefilmd. Dit is slechts één van de betoverende landschappen die u kunt verwachten. Gefilmd op het hoogste punt langs de stadsmuren van Dubrovnik, deze scène komt in seizoen 2 voor in een scène met de machtige “Khaleesi”, Daenerys Targaryen.

Dark Hedges, Ballymoney, Northern Ireland (Koningstraat)

Dark Hedges, Ballymoney, Noord-Ierland (Koningstraat)

Bron: Condé Nast Traveler

Het betoverende platteland van Noord-Ierland wordt veel in de serie gebruikt. Veel van de scènes die zich in het noordelijke deel van het fictieve land Westeros afspelen zijn hier opgenomen. In deze prachtige scène zien we beukenbomen die in de 18de eeuw langs deze landweg gepland zijn. Naarmate de takken samengegroeid zijn is er een mysterieuze doorgang ontstaan. Dit scenario lijkt wel gemaakt voor Game of Thrones! Echter, als gevolg van de kuddes fans die graag een bezoek aan deze emblematische plek wilde brengen heeft de lokale overheid noodgedwongen de toegang moeten beperken. Deze is nu gesloten voor het publiek, alleen voortuigen die de weg daadwerkelijk nodig hebben mogen hier gebruik van maken. U kunt het nog steeds bezoeken, maar u zult wel te voet moeten gaan.

Ait Ben Haddou Morocco (Yunkai)

Ait Ben Haddou Marokko (Yunkai)
Bron: Condé Nast Traveler

Deze ruïnes die door UNESCO bekroond zijn als werelderfgoed, is te vinden in de  Marokkaanse stad Ben Haddou. Deze Moorse parel komt uit de 17de eeuw en is te vinden tussen de stad Marrakesh en de Saharawoestijn.  In de serie is de stad gebruikt als achtergrond van de stad Yunkai.

Grjótagjá, Iceland (the love cave of Jon Snow)

Grjótagjá, IJsland (de liefdes grot van Jon Snow)
Bron : Condé Nast Traveler

IJsland is nog een land die het toerisme aanzienlijk heeft zien groeien sinds Game of Thrones. Verschillende locaties van dit prachtige land zijn voor de serie gebruikt, en het landschap is daadwerkelijk spectaculair. De grot die we hierboven kunnen zien is voor een memorabele liefdesscene gebruikt. Wat een geweldige plek daarvoor!

Castillo de Almodóvar del Río, Spain (Highgarden)

Castillo de Almodóvar del Río, Spanje (Highgarden)
Bron : Condé Nast Traveler

Ook de warme kleuren van het Iberische Spanje is de gastheer voor verschillende Game of Thrones scènes. Spanje is een land die voor alle 7 seizoenen als locatie gebruikt is en kan zich dus echt een Game of Thrones land noemen! Vele fans kunnen hun hartjes daar dus ophalen, zoals dit heuse kasteel in Castillo de Almodóvar del Río. Een ideaal voorbeeld van een plek die ons gemakkelijk naar een mythisch land voor avontuur en mysterie kan vervoeren.

Wat weten we nu al over Game of Thrones seizoen 8?

HBO-baas Casey Bloys heeft laten weten dat het zo lang op seizoen 8 hebben moeten wachten omdat ze deze laatste 6 afleveringen zo perfect mogelijk wilden maken. De meeste aflveringen zullen veel langer zijn dan dat deze toe nu toe zijn geweest. Zie hieronder wat hierover bekend is:

Aflevering 1: 54 minuten
Aflevering 5: 58 minuten
Aflevering 3: 1 uur en 22 minuten
Aflevering 4: 1 uur en 18 minuten
Aflevering 5: 1 uur en 20 minuten
Aflevering 6: 1 uur en 20 minuten

Bekijk de video hieronder, geplaatst door de onlinegemeenschap Watchers on the Wall, om een glimp van seizoen 8 te krijgen. (Wanneer u goed luistert kunt u zelfs de figuranten horen schreeuwen!)

Bent u benieuwd naar de trailer van Seizoen 8? Bekijk deze hieronder!

Stannah en Game of Thrones: “Dulcius Domo Sedere

U vraagt zich waarschijnlijk nog altijd af wat Stannah en Game of Thrones nou met elkaar gemeen hebben. Dat nemen we u niet kwalijk! Wanneer we er over nadenken kunnen we goed zien dat waarden zoals; familie, eer, kwaliteit en de vrijheid hebben om ons eigen leven te leiden heel belangrijk zijn voor de serie. Wij van Stannah delen die waarden! Stannah is al meer dan 150 jaar een onafhankelijk familiebedrijf, en heeft anderhalve eeuw economische onrust succesvol overwonnen. Wij werken hard om u de best mogelijke producten te kunnen leveren en om u te helpen om uw onafhankelijkheid en vrijheid terug te krijgen – wij doen het gewoon zonder al die veldslagen en slachtoffers!

Als Stannah een van de nobele families zou zijn die in Westeros het Spel der Tronen speelt, dan zou onze lijfspreuk de volgende zijn: “Dulcius Domo Sedere”. Zoals we bovenaan dit artikel op ons prachtige familiewapen kunnen zien. De Latijnse zin vertaalt zich naar: “Het is heerlijk om thuis te blijven (of te blijven zitten)! Vindt u ook niet dat dit perfect voor Stannah is? Wij weten namelijk dat het inderdaad heerlijk is om in ons eigen huis te kunnen blijven wonen, op een veilige en onafhankelijke manier. Hopelijk zult u net zoveel van dit legendarische verhaal genieten als wij , en indien u nog geen kijker bent, hopen wij dat dit artikel u ertoe heeft aangezet om ook tot de spectaculaire wereld van Game of Thrones toe te treden!

You may also find the following articles interesting:

–  The secret diary of Hendrik Groen, the 83 ¼-year-old who has conquered the world!
–  Literature for the fireplace, winter book list for the dark months
–  What effect does a longer life have on us and on our society?

[stannah shortcodes shortcode = “cta_form” title = “Request a brochure” image = “https://www.stannah.nl/wp-content/uploads/sites/8/2018/12/stannah-en-brochura. png “id_form =” 2 “]