Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Een heerlijk kerstdiner voor alle leeftijden

Kerst vier je samen! Organiseer jij dit jaar een kerstdiner voor de familie? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van tafelgenoten op leeftijd. Stannah liet zich inspireren door een item van RTL Nieuws en zette een paar handige tips op een rijtje voor een gezellig kerstdiner met de hele familie.

Geschreven door Stannah

Tips voor kerstfeest

Maak een planning die voor iedereen werkt
Het is belangrijk om het kerstdiner ruim van te voren te plannen en voor te bereiden. Spontaniteit is vaak lief bedoeld, maar een grote uitdaging voor senioren. Iemand die in een rolstoel zit moet bijvoorbeeld ruim op tijd speciaal vervoer kunnen regelen en ouderen die op een bepaalde tijd rusten moeten hier ook rekening mee kunnen houden. Voorkom dit soort strubbelingen door ruim op tijd aan te geven waar en wanneer het diner plaatsvindt.

Houd rekening met dieetvoorschriften

Voor velen is Kerst een tijd van samenkomen en genieten. Dit doen we voornamelijk met lekker eten. Toch hebben sommige ouderen dieetvoorschriften, bijvoorbeeld omdat zij diabetes hebben of moeite hebben met kauwen. Zorg ervoor dat je dit hebt voorzien en dat er voor ieder wat wils is.

 

Betrek iedereen erbij

Of het nou gaat om een verfrissende wandeling na het eten, een film kijken of het spelen van een bordspel; zorg voor activiteiten waaraan iedereen kan meedoen. Als we ouder worden gaan we quality time met de familie vaak meer waarderen. Familiemomenten zijn lang niet zo leuk voor opa en oma als ze zelf niet kunnen meedoen.

 

Haal herinneringen op
Kerstmis is een echt familiefeest, de perfecte tijd om samen herinneringen op te halen en dichter tot elkaar te komen dus. Is er een familielid die aan dementie lijdt? Dan kan het ook fijn zijn om dit te doen. Dementie tast eerst het korte termijn geheugen aan, herinneringen van vroeger blijven langer bewaard. Het geeft diegene vaak een fijn gevoel dat hij of zij nog mee kan praten over vroeger.

 

Blijf positief

Het organiseren van een kerstdiner kan behoorlijk wat stress opleveren, vooral als je rekening moet houden met de specifieke behoeften van een ouder familielid. Vergeet niet om positief te blijven en te genieten van het moment. Je leeft maar één keer en negatieve gedachten zijn uiteindelijk alleen maar verspilde tijd die je beter gezellig met de familie had kunnen doorbrengen.

 

Neem actief deel aan gesprekken
Senioren zijn een levende schat aan ervaring en kennis, die ze vaak maar wat graag delen. Stel vragen die een gesprek op gang brengen. Je zult er versteld van staan hoeveel je kan leren van een ouder familielid. Bovendien zijn ze vice versa vaak hartstikke blij in jouw interesse.

 

Overtref verwachtingen
Kerst is de perfecte tijd van het jaar om je eens extra uit te sloven. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een hele klus lijkt om een speciaal gerecht te bereiden of een bijzondere locatie te kiezen voor het diner, deze extra inspanning is het uiteindelijk meer dan waard als je ze lach op het gezicht van opa of oma ziet.

 

Verzorg jij als mantelzorger een ouder familielid of een oudere geliefde? Een traplift kan een cruciale rol spelen bij een fijne oude dag. Bovendien is het voor jouzelf ook een hele geruststelling als je weet dat jouw dierbare zich veilig kan voortbewegen in huis. Met een traplift van Stannah hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw oudere dierbare. Bezoek www.stannah.nl voor meer informatie.