Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Literatuur voor bij de open haard, winterboekenlijst voor de donkere maanden

Lezen bij de open haard is een van de beste winteractiviteiten. Verlicht uw donkere maanden met deze mooie boekenlijst!

Geschreven door Stannah

pantoffels en een goed boek bij de open haard

“Winter is een tijd voor comfort, lekker eten, warmte, een vriendelijke aanraking van een dierbare en voor een gesprek naast de open haard: het is een tijd voor thuis Edith Sitwell

Dat is het zeker. Wanneer de winter komt, verlangen de meeste van ons naar de gezelligheid en warmte van thuis zijn. Een van de populairste activiteiten voor deze donkere maanden is dan ook het lezen van een goed boek. Naast de open haard, bij de verlichte kerstboom of bedolven onder een warme deken op de bank, het zijn allemaal heerlijke opties!

Stannah heeft een lijst van (vooral) klassiekers voor u samengesteld. We konden het niet laten, en hebben ook een kleine kerstboekenlijst voor u gemaakt. Ook wanneer u (klein)kinderen heeft, samen een boek lezen is een dierbare herinnering in de maak. Een waar genot voor jong en oud, helemaal wanneer u er warme chocomel en koekjes bij serveert!

Gaat u er lekker voor zitten, zet de verwarming ietsjes hoger en laat u inspireren.

Lezen bij de open haard, deze boeken zullen u door de donkere wintermaanden krijgen!

Een open boek wacht op zijn lezer

Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar. Niets klaart een donkere dag zo op als een gezonde dosis humor! Dit prachtige boek doet precies dat. Het dagboek is geschreven door Hendrik Groen, een bewoner van een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Zijn verhalen over het dagelijks leven zitten vol hilarische passages, hartverwarmende verhalen en een klein beetje drama. Dit boek was zo een groot succes toen het in 2016 uitkwam, dat er ondertussen al een tv-serie en theaterversie van gemaakt is. Ook wij bij Stannah hebben zo van dit boek genoten dat wij er een heel artikel aan hebben gewijd.

Het portret van Dorian Grey van Oscar Wilde. Toen deze klassieker voor het eerst uitkwam in 1890, werd het als een onfatsoenlijk boek beschouwd. De redacteur heeft destijds zelfs ongeveer 500 woorden geschrapt voordat hij het boek publiceerde. Dit meesterwerk van Oscar Wilde is desondanks een verbazingwekkend stuk literatuur dat zijn aanduiding als klassieker waardig is. Het verhaal gaat over de verleiding van een mooie, onschuldige jongeman, zijn morele corruptie en ondergang. Het mysterieuze schilderij van zijn portret maakt dit boek tot de perfecte keuze voor een donkere winternacht.

Max Havelaar van Multatuli. Deze Nederlandse klassieker hoort eigenlijk op elke boekenlijst te staan. Niet alleen voor winterboeken, het boek speelt zich namelijk deels in Nederlands-Indië af, dus eigenlijk allesbehalve winterweer! Deze parel van de Nederlandse literatuur is in wel 40 talen vertaald, het is een klassieker die u gelezen moet hebben. De felle strijd van de hoofdrolspeler, Max Havelaar, tegen het corrupte regeringssysteem is er een die uw koude nachten zeker zal verwarmen.

Een lezer leeft duizend mensenlevens voordat hij sterft…. De man die nooit leest, leeft er slechts één.”. George R.R Martin

Een stapel boeken om te lezen

De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Zafón. Het eerste boek van een serie geschreven door de Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón. Dit mysterieuze boek speelt zich af in het Barcelona van na de Spaanse burgeroorlog. Het boek brengt u naar een plek vol schaduwen, vergeten boeken, oude verhalen en donkere intriges. De hoofdpersoon Daniel Sempere, zijn vader en hun bijzondere boekwinkel zijn moeilijk te weerstaan. U zult deze bestseller, die voor het eerst in 2001 verscheen, niet meer weg kunnen leggen voordat u het uit heeft. Het is het perfecte boek voor een regenachtige of sneeuwachtige middag. Bovendien weet u ook alvast wat u uw vrienden en familie volgend jaar voor kerst of sinterklaas zult geven: een exemplaar van dit prachtige boek!

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson. Dit avontuur van een boek verscheen voor het eerst in 2009, gepubliceerd in het land van herkomst Zweden. De hoofdrolspeler is een 100-jarige man genaamd Allan Karlsson, en net als het geheime dagboek van Hendrik Groen is hij een onwaarschijnlijk hoofdpersoon voor een bestseller. Het is een verbazingwekkend verhaal waar fantasie verweven wordt met de realiteit – een must voor iedereen die over de wereld wil reizen vanuit het genot van zijn eigen woonkamer!

 Kerstboeken voor bij de open haard, de kers bovenop uw kerstfeest!

Niets is zo fijn als een kerstboek

Een Kerstvertelling van Charles Dickens. Deze klassieker kon uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Sterker nog, het zou zelfs op elke kerstboekenlijst moeten staan. Dit meesterwerk geschreven door Charles Dickens is al tig keer geadapteerd sinds de publicatie in 1845. Het verhaal over hoe Ebenezer Scrooge de kerstgeest vindt aan de hand van een reis met de “Kerstgeesten” van het verleden, heden en toekomst is tijdloos en zal waarschijnlijk nog decennia doorleven. Gaat u er eens lekker voor zitten, zet uw favoriete kerstliedje op en laat Charles Dickens u naar een andere tijd vervoeren.

Kerst met Poirot van Agatha Christie. Dit mysterieuze boek is voor het eerst gepubliceerd in 1938. Het heeft nog steeds alle ingrediënten voor een voortreffelijk boek. Misdaadkoningin Agatha Christie combineert de charmante onderzoeksvaardigheden van de beroemde detective Hercule Poirot met een speciale kerstsfeer. Dit mysterie over de gesloten-kamermoord staat garant voor een spannende middag lezen bij de lichtjes van de kerstboom.

Brieven van de Kerstman van J.R.R. Tolkien. Hoe geweldig zou het zijn om niemand minder dan de schepper van Midden-Aarde als vader te hebben? Dit boek verscheen 3 jaar na de dood van meesterschrijver J.R.R. Tolkien en betreft een verzameling brieven die hij voor zijn kinderen heeft geschreven. De brieven zijn van de Kerstman zelf en hij vertelt hen in alle pracht en praal zijn avonturen samen met de elfen op de Noordpool. Het is een plezier om te lezen voor zowel jong als oud. Helemaal voor de fans van In de Ban van de Ring onder ons, dit boek mag zeker niet vergeten worden!

“Boeken zijn een unieke draagbare magie” Stephen King

Gezellige kerstboeken om samen met de (klein)kinderen te lezen. 

oma-leestvoor

Kinderen worden tot lezers gemaakt op de schoten van hun ouders – Emilie Buchwald, of op de schoten van hun opa en oma. Wanneer wij aan onze eigen jeugd terugdenken, lazen uw ouders of grootouders u voor? Weet u nog wat voor boeken u samen met hun las? Er is een grote kans dat indien u voorgelezen bent u nog steeds veel van lezen houdt. Wat een kostbaar geschenk hebben zij u gegeven!

Bij deze een paar suggesties om deze traditie voor te zetten of om een nieuwe traditie te beginnen:

De Sneeuwman van Raymond Briggs. Dit prachtige prentenboek werd voor het eerst gepubliceerd in 1978 en is waarschijnlijk het meest bekend als de animatiefilm die er in 1982 van werd gemaakt. Het is een magisch verhaal over een jongen wiens sneeuwpop ‘s nachts tot leven komt en met wie hij een winters avontuur beleefd. Lees het boek gezellig samen met uw (klein)kinderen en bekijk daarna de magische korte film, de betoverende muziek “Walking in the air” zal elk kind of volwassene zeker in de kerstsfeer brengen!

Winter met Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt: een echte Kerst/winterklassieker voor Nederlandse kindertjes. De winterse verhalen van onze tijdloze kinderhelden Jip en Janneke zijn een feest voor iedereen. Niet alleen Kerst wordt gevierd maar natuurlijk ook Sinterklaas. Het boek staat helemaal in het teken van lekker buitenspelen, sneeuwpoppen maken en natuurlijk leren de kinderen ook nog het een en ander. Met een boek van de hand van de meesterlijke kinderboekenschrijver Annie M.G. Schmidt zit u natuurlijk altijd helemaal goed.

Kerst van Dick Bruna. Een mooie en eenvoudige uitleg van het tijdloze kerstverhaal voor de allerkleinsten. Al met al bestaat deze klassieker al meer dan 50 jaar! Het is nog steeds populair en weerspiegelt nog steeds de kerstgedachte. Ook leuk is dat sommige edities van dit boek 8 kleine engeltjes hebben die de kinderen zelf in de kerstboom kunnen ophangen. Op deze manier zullen zij altijd aan de gezellige voorleesmiddagjes terugdenken wanneer ze naar de kerstboom kijken.

Drink winterse dranken naar hartenlust

Zorg ervoor dat u een lekker door de kerstperiode geïnspireerd kopje koffie, thee of warme chocolade bij de hand heeft. Iets met kaneel of speculaaskruiden. Trakteer uzelf en uw naasten op lekkere kerstkoekjes en laat de magie van een goed boek u deze winter betoveren!

la magie des livres