Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Up de film blijft leuk voor jong en oud - een “up-beurend” avontuur!

Vandaag bekijken wij de Oscar winnende animatiefilm van 8 jaar geleden: Up! Dé perfecte film voor kinderen en volwassenen om samen van te genieten

Geschreven door Stannah

“Russel, Carl Fredricksen en Dug”

Up is een verhaal over ouder worden en het besef dat het leven soms rommelig is en niet iets wat we altijd kunnen controleren. Hoe je er ook naar kijkt, door de ogen van een kind of van een ouder persoon, hoofdpersonage Carl en zijn kleine vriend Russel leren de kijker hoe je het beste uit het leven kunt halen.

De film bekijken met uw kinderen of kleinkinderen zal zeker voor een gedenkwaardig moment zorgen! De ervaring zal herinneringen creëren die ze met zich meenemen wanneer ze groter worden.

Waarom? Omdat Up veel verder gaat dan wat van een animatiefilm verwacht wordt en uitgroeit tot een ontroerend herkenbaar verhaal, voor alle leeftijden. Met een luchtig gevoel voor humor, en talloze hilarische momenten, laat de film ons zien dat je nooit te oud bent om wilde avonturen te beleven!

De moeilijkheden die ouderdom met zich meebrengen zijn perfect in balans met adrenaline geladen actie en onbekrompen komedie. Dit houdt zowel kinderen als volwassenen geboeid tijdens dit tijdloze en grappige verhaal over ouder worden en spannende avonturen.

Voor degenen die de film nog niet gezien hebben zullen we proberen om het einde niet te verklappen! Wij geven wel alvast een spoilerwaarschuwing met betrekking tot het laatste gedeelte van dit artikel. Laten we eerst kijken naar een aantal feiten uit de film en welke lessen wij uit dit “up-beurende” avontuur kunnen leren!

Disney’s UP nogmaals bekijken

Inmiddels zijn er alweer 8 jaar verstreken sinds de film Up uitkwam, een film die is uitgegroeid tot een Pixar favoriet en één van de meest geprezen producties van deze studio. De enigszins onvoorspelbare held van de film is Carl Fredricksen, een weduwnaar in de zeventig, die plotseling op avontuur gaat met een kleine vriend.

Toen deze film uitkwam was een animatiefilm over de realiteit van verouderen eigenlijk een grensverleggend idee. Want, hoeveel andere animatiefilms kent u met een ouder persoon in de hoofdrol?

Het is misschien haast niet te geloven, maar Up was de allereerste animatiefilm die het prestigieuze filmfestival in de Franse stad Cannes heeft geopend! Actrice Tilda Swinton was de eerste van de aanwezigen die applaudisseerde voor de film in Cannes, kort daarna voegden velen zich bij haar voor een luid applaus!

Bovendien was Up de tweede animatiefilm ooit die voor de Oscar voor “Beste Film” genomineerd werd. De eerste animatiefilm waar dat bij gebeurde, was in 1991 voor Disney´s “Belle en het Beest”. Alhoewel “Up” destijds niet de Oscar won, won deze wel de Oscar voor Beste Animatiefilm.

In een samenleving die jeugd verheerlijkt, was het vrij riskant van Pixar om de mensen een bijna tachtigjarige als hoofdpersoon te nemen voor een doelgroep die grotendeels uit kinderen bestaat. Deze tegenstrijdigheid echter, is eigenlijk het geheim van het succes van de film omdat het emotionele diepgang aan het verhaal geeft.

Van kindertijd tot ouderdom. Welke lessen kunnen wij leren? 

“Enthousiaste Russel en knorrige Carl Fredricksen”

De film Up is niet alleen een verhaal over het doorgeven van levenswijsheid van generatie op generatie. Eén van de mooiste elementen uit de film is de invloed die de enthousiaste padvinder Russel op Carl heeft. Men kan zoveel leren van de onschuld en vindingrijkheid van een kind:

  • Handel altijd met liefde en medeleven.
  • We hebben het potentieel om geweldige dingen te doen, ongeacht onze leeftijd.
  • Leef in het moment.
  • Het leven is beter wanneer je voor anderen leeft.

Dit helpt ons ook herinneren dat het soms best uitdagend kan zijn voor de grootouders van de Millennials generatie. Deze generatie bestaat uit “Digital Natives” oftewel, zij zijn de eerste generatie die een leven zonder internet of mobiel apparatuur niet hebben meegemaakt. Soms komt interesse in moderne technologieën voort uit de behoeften die ouderen hebben om contact met hun kleinkinderen te onderhouden, zoals bijvoorbeeld via FaceTime of Skype.

Thuis is waar gelukkige herinneringen groeien

“Pixar’s Up huis”

Het Victoriaanse huis van Carl is een personage op zichzelf, en Carl’s terughoudendheid om zijn oude huis te verlaten staat in schril contrast met de snelle, zeer complexe maatschappij die hem achter laat.

Carl heeft thuis een traplift om het risico op vallen te verminderen en in alle veiligheid thuis kan blijven wonen

 

Dit kan ons natuurlijk aan onze eigen ouders en grootouders doen denken. Misschien vonden of vinden zij het ook een overweldigend idee om hun eigen (t)huis te verlaten. Wellicht dat zij zich met Carl’s doorzettingsvermogen en verlangen om zolang mogelijk in zijn eigen huis te blijven kunnen identificeren. Zodat in dit geval Carl, in contact blijft met vertrouwde plaatsen en dingen.

Dit gebeurt om een zeer begrijpelijke reden: ze kunnen simpelweg tientallen jaren van opgedane herinneringen niet loslaten. Het is dan ook zeer belangrijk dat oudere personen zo lang mogelijk in hun eigen woningen kunnen blijven, zelfstandig en mobiel.

 

Bovendien is uw huis de plek waar u uw gezin heeft grootgebracht. Een plek vol gelukkige herinneringen. Het is de plek waar u thuis hoort. Wij kunnen de emotionele impact die hier optreedt niet onderschatten. De meeste ouderen zullen zeker moeite hebben om persoonlijke bezittingen los te laten. De meesten zijn bang dat ze ook de herinneringen zullen verliezen als ze de bezittingen niet als geheugensteuntje hebben. En wie kan ze het kwalijk nemen? Het vasthouden aan herinneringen is een fundamenteel menselijk instinct. Het is alsof je een klein stukje van je leven vasthoudt.

Een paar interessante feitjes over UP

Op wie is de personage van Carl Fredricksen gebaseerd?

In dit mooi geschreven en prachtig bewerkte verhaal, zien wij dat niet alle helden altijd jong, mooi en vrolijk hoeven te zijn. Doet dit nuchtere, beetje chagrijnig gezicht u aan iemand denken? Sommigen vinden overeenkomsten tussen de gezichten van acteur Spencer Tray en Carl.

De overeenkomsten tussen Carl Fredricksen en Spencer Tray

De humeurige houding zal echter ongetwijfeld velen aan acteur Walter Matthau doen denken, u weet wel, van de Amerikaanse film: “ Dennis de (B)engel “.

De overeenkomsten tussen Carl Fredricksen en Walter Matthau

Wie is de stem van Carl Fredricksen?

De stem van Carl Fredricksen: Ed Asner.”

Up is één van de mooiste animatiefilms aller tijden, niet alleen vanwege de prachtige en droomachtige beelden, maar ook vanwege de getalenteerde cast en hun vermogen om sterke emoties bij het publiek op te roepen. Met name de uitstekende prestatie van stemacteur Ed Asner als Carl Fredricksen werden zeer hoog aangeschreven. Bij de Nederlandse versie heeft acteur Frits Lambrechts de stem van Carl Fredricksen ingesproken.

Dit filmpje laat u de personages en hun “echte” zelf zien:

Het draait allemaal om anderen “up-beuren” en de zin van het leven vinden

Ouderen van tegenwoordig leven niet alleen langer, ze zijn ook gezonder en actiever dan ooit tevoren. Dit betekent dat leeftijd slechts een cijfer is, en met pensioen gaan een nieuw hoofdstuk in ons leven is waarin we nog alle tijd hebben om onze beslissingen opnieuw te definiëren.

Pensioen wordt door velen gezien als de “gouden jaren” van onze volwassenheid. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien men dan eindelijk genoeg vrije tijd heeft om juist die dingen te doen die wij echt belangrijk vinden. Bent uzelf met pensioen of bijna, dan willen wij u op het hart drukken om niet langer te wachten om uw passie achteraan te gaan! Zoek deze en volg uw hart!

Dit is dé tijd om een nieuwe hobby te proberen of om een nieuwe vaardigheid te leren. Neem het risico en probeer iets dat u nog nooit eerder heeft gedaan. Aangezien u nu toch de tijd heeft, waarom niet datgene achternagaan waar u echt van houdt en dit delen met de mensen die u liefheeft? Dit is precies waar UP over gaat.

Uiteindelijk komt het erop neer dat er nog heel veel leven geleefd dient te worden, en dat wij dit dapper moeten omarmen!

Spoilerwaarschuwing: wat gebeurt er nog meer met UP?

Hier zullen wij kijken naar een aantal belangrijke plots en personages die in de film voorbijkomen. De film heeft voornamelijk liefdevolle personages, maar uiteraard zijn er ook een paar “schurken” die ze tijdens hun avontuur tegenkomen.

Het liefdesverhaal tussen Carl en Ellie

De film begint met een montage van de relatie tussen Carl en zijn vrouw Ellie. Wij zien hier het hele verhaal, vanaf de kindertijd tot aan de ouderdom. Het is een prachtig vertederend liefdesverhaal dat aan de hand van zachte lieve muziek en vrijwel zonder dialoog aan ons wordt gecommuniceerd. Het verhaal neemt echter een verdrietige wending wanneer duidelijk wordt dat Carl en Ellie geen kinderen kunnen krijgen. Ook krijgt de kijker te zien dat na jarenlang plannen om hun droom te verwezenlijken (een reis naar een Venezolaanse waterval, bekend als Paradise Valley), Ellie overlijdt voordat ze de reis met zijn tweeën kunnen maken.

Carl en Ellie, voordat ze komt te overlijden.

Carl en Russell, als opa en kleinzoon

Carl en Russell, zoals opa en kleinzoon.

Charles Muntz, de schurk

Charles Muntz, de schurk van het verhaal

De “slechterik” van het verhaal –  Charles Muntz – is de man waar Carl en Ellie toen zij nog kinderen waren echt tegenop keken. Een avonturier die de hele wereld heeft afgereisd. Maar Carl ontdekt dat de held uit zijn kindertijd een zeer donkere kant heeft en hij biedt precies de juiste tegenstand om Carl’s missie tot een uitdaging te maken. Met de verschijning van de antagonist evolueert de film naar een klassieke strijd, waarin leven en dood op het spel staan.

Dug, de Hond

Dug, de Hond

Dug de hond is zonder twijfel de grappigste personage van de hele film, hij speelt een sleutelrol doordat hij onze helden door de Venezolaanse jungle weet te leiden. Dug’s loyaliteit en onvoorwaardelijke liefde voor Carl laat zien hoe een hond goed gezelschap kan zijn.

Het druivensapspeldje

Het druivensapspeldje dat Ellie toen ze nog klein was aan Carl had gegeven, is een belangrijke talisman door de hele film heen. Het heeft een symbolische waarde met betrekking tot hun relatie sinds hun jeugd.  Het speldje krijgt een nieuwe betekenis wanneer Carl deze aan Russel geeft, dit keer als een speldje voor zijn uitstekende verdiensten.

Up is werkelijk een inspirerende film, en het is het zeker de moeite waard om deze een keer te bekijken samen met de mensen die u liefheeft. Geniet van dit wonderlijke avontuur en vergeet niet: hoe oud u ook mag zijn, wanneer u iets van uzelf aan een ander geeft heeft dat een “up-beurend” effect op uw leven!