Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Waarom senioren een huisdier in huis moeten nemen

Geschreven door Stannah

De liefde van een dier is onvoorwaardelijk. Huisdieren kunnen daarom een goede aanvulling zijn op het leven. De band tussen mens en dier is anders dan welke band dan ook. Honden en andere huisdieren leven heel erg in het hier en nu. Ze hebben geen zorgen over morgen. Voor oudere mensen kan morgen best eng zijn. Door je leven te delen met een dier met dat gevoel van nu, verminderen stress- en depressieklachten.

Een huisdier heeft veel positieve effecten op senioren.

Stichting ZorgDier Nederland publiceerde onlangs een artikel waarin ze uitleggen waarom het hebben van een huisdier op latere leeftijd een verbetering voor de kwaliteit van leven kan zijn.

1. Gezelschap

Eenzaamheid is helaas een gevoel waar veel ouderen mee te maken hebben. Het is belangrijk om meteen actie te ondernemen voordat dit gevoel escaleert in een depressie of lichamelijke klachten veroorzaakt. Een huisdier past zich aan jouw schema aan. Hij is er altijd voor je als je hem nodig hebt.

2. Regelmaat

Door voor een dier te zorgen ontwikkel je een vaste structuur. Je voelt je nuttig omdat iemand afhankelijk is van jouw dagelijkse routine. Iemand die maar moeilijk uit bed kan komen door depressieve gedachten bijvoorbeeld heeft op die manier iets om op te staan: een doel. Een huisdier is afhankelijk van je en vereist een actieve levensstijl.

3. Beweging en frisse lucht

Beweging is belangrijk voor mensen van alle leeftijden, maar het is vooral van vitaal belang in de latere fase van het leven. Het is soms moeilijk om dit in je systeem te krijgen en er een soort routine in te ontwikkelen. Een huisdier kan helpen om van wandelen een dagelijkse gewoonte te maken, één die je niet zo gemakkelijk afzegt als een wekelijks sportmoment bij een vereniging.

4. Verminderen van stress

Studies tonen aan dat ouderen zonder huisdier stressgevoeliger zijn dan ouderen met één of meerdere huisdieren. Een wandeling met je viervoeter en de vriendschappelijke band die jullie samen hebben kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het stressniveau.

5. Uitstapjes

Huisdieren, met name honden, zijn graag buiten. Als hondeneigenaar zal je dan ook vaak uitstapjes maken met je dier. Of het nu een bezoek aan de dierenarts is, een wandeling door het park of een uitstapje naar de supermarkt voor nieuwe brokken: dankzij je viervoeter trek je erop uit.

6. Sociale contacten

Dierenliefhebbers komen elkaar vaak tegen tijdens een blokje om, in de dierenwinkel of op speciale evenementen voor hun huisdier. Een uitgelezen kans om nieuwe vrienden te maken. Tip: je huisdier is altijd een goede gespreksopener tijdens dit soort ontmoetingen.

7. Ontdek nieuwe interesses

Doordat een huisdier jou sociaal-actief houdt, zul je nieuwe interesses ontdekken. Misschien vind je het leuk om bij het lokale asiel te helpen of kun je samen met jouw huisdier het verschil maken als vrijwilliger. Trek eropuit en ontdek de mogelijkheden!

8. Een gevoel van veiligheid

Alleen wonen kan soms eng zijn, vooral op latere leeftijd. Het hebben van een hond biedt niet alleen gezelschap, maar ook een gevoel van veiligheid. Een blaffende hond doet uitstekend werk als alarmsysteem en waagt een inbreker het toch om binnen te stappen, dan doet hij ook nog dienst als beveiliger.

9. Het gevoel dat je ertoe doet

Ouderen kunnen soms een gevoel van leegte ervaren. Hun loopbaan is beëindigd, de kinderen zijn grootgebracht en leiden hun eigen leven, niemand is nog afhankelijk van de zorg van opa of oma. Een huisdier wel. Zeker als het dier afkomstig is uit een asiel. De Dierenbescherming heeft een speciale website voor huisdieren die, wellicht net als jij, gezelschap zoeken: ikzoekbaas.dierenbescherming.nl.

10. Vrienden voor het leven

Hoewel een hond, kat of ander dier slechts een deel van jouw leven bij je zal zijn, ben jij andersom wel degene die zijn hele leven voor hem zorgt. Deze band van ‘vrienden voor het leven’ is geweldig en onbetaalbaar.

De zorg voor een huisdier is een hele verantwoording, iets dat je niet zomaar besluit, maar ook een enorme verrijking. Ze kunnen je troost, warmte en veiligheid bieden en stimuleren een actieve en sociale levensstijl. De trapliften van Stannah stimuleren een mobiele levensstijl en zorgen ervoor dat je langer thuis kan blijven wonen, samen met je trouwe viervoeter!