Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Lachen is gezond! Ontdek de voordelen voor lichaam en geest

Ontdek de kracht van een gezonde dosis lachen. Bekijk waarom lachen het beste medicijn voor een evenwichtig leven is!

Geschreven door Stannah

Een groep vrienden lacht

Wat gebeurt er met ons wanneer wij beginnen te lachen? Waarom voelen wij ons direct beter en wat voor voordelen heeft een goede giechelbui op ons lichaam en onze geest? Vandaag, op de Internationale Dag van het Geluk, gaan we hier achter proberen te komen!

Test uw eigen lachpotentieel met onze lachtest die u in dit artikel kunt vinden, begrijp waarom lachen zo belangrijk voor ons mensen is, en hoe regelmatig even lekker lachen zelfs invloed op uw evenwicht kan hebben (wat ontzettend helpt tegen vallen). Ten slotte hebben wij enkele grappen voor u verzameld om u alvast met uw lachtherapie te laten beginnen!  (of om nieuw materiaal te verzamelen voor uw volgende feestje)

Ga met ons mee op een reis die zeker een glimlach op uw gezicht zal toveren!
De kracht van een lach en de wetenschap erachter
Lachtherapie – Lachen met Yoga
Lachen en uw evenwicht

“Een glimlach is de zon die de winter van je gezicht verdrijft”

De kracht van een lach en de wetenschap erachter

Het is zeer waarschijnlijk dat iedereen het volgende weleens gehoord heeft “het is beter om te lachen dan om te huilen” of “kop op! Met een glimlach komt alles weer goed”! Maar wat is de wetenschap achter de voordelen van lachen? We voelen ons inderdaad beter wanneer we lachen of wanneer we iemand anders aan het lachen maken. Dus er moet wel iets met onze grijze celletjes gebeuren, maar wat?

Robert Provine, Ph.D. is neurowetenschapper en hoogleraar psychologie aan de universiteit van Maryland, Baltimore in de VS. Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling en evolutie van het zenuwstelsel en gedrag, waaronder menselijk sociaal gedrag. “Lachen is verre van alleen een reactie op grapjes, het is een aangeboren en belangrijk sociaal hulpmiddel “, zegt de professor. Na 10 jaar onderzoek naar de wetenschap achter het lachen, kan professor Provine de volgende conclusie trekken:” Lachen is in de eerste plaats een sociale vocalisatie die mensen met elkaar verbindt. Het is een verborgen taal die we allemaal spreken. Het is geen aangeleerde groepsreactie, maar een instinctief gedrag dat door onze genen geprogrammeerd is. Lachen bindt ons door humor en spel”.

Zijn onderzoek toont ook aan dat lachen heel moeilijk is om bewust te controleren, wat suggereert dat we niet het vermogen hebben om bewust het mechanisme van onze hersenen te activeren om affectieve expressie te veroorzaken. Wat de sociale omgeving waar meer gelachen wordt kenmerkt is speelsheid – in een groep zijn en een algemeen positieve instelling hebben. Dat lachen besmettelijk is hangt samen met het neurologische mechanisme van lachdetectie, wat inhoudt dat mensen een auditieve lachdetector hebben, een neutraal circuit dat ons op zijn beurt ertoe brengt een lach te produceren. Vandaar ook het belangrijke sociale aspect van een goede lachbui hebben.

“Er is niets in de wereld zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en goed humeur” Charles Dickens

De kracht van een lach

vrienden die samen lachen

Laten we eens kijken naar enkele concrete voordelen die lachen op ons lichaam en geest hebben:

 • Endorfine: hormonen die in onze hersenen verschillende fysiologische functies hebben die onze opiaatreceptoren activeren en zo een pijnstillend effect hebben. Recente studies tonen aan dat vooral sociaal gelach endorfine produceert. Lachen in groepsverband zorgt er dus voor dat er endorfine in onze hersenen vrijkomen via opiaatreceptoren. Drugs als heroïne binden zich ook aan diezelfde receptoren, wat aangeeft dat lachen in een sociale context een euforische gevoel veroorzaakt, net als wanneer men drugs gebruikt!
 • Antidepressiva: onderzoek toont aan dat lachen de afgifte van de neurotransmitter serotonine veroorzaakt. Dat is het zelfde chemische stofje in de hersenen dat beïnvloed wordt door de meest voorkomende soorten antidepressiva. Hoewel de afgifte van dit stofje tijdens het lachen wel krachtig is, weten wetenschappers niet hoe lang het effect duurt.
 • Hart en vaatbescherming: er wordt gezegd dat lachen een ontstekingsremmende werking heeft die de hartspieren en bloedvaten beschermt. Helaas is het niet helemaal zeker of dit ook echt het geval is, maar een ding is zeker, het kan in ieder geval geen kwaad!
 • Buikspieren: wanneer wij lachen, trekken de spieren in onze buik samen waardoor we deze spieren trainen. Daarom houden we ons vaak aan onze middel vast wanneer we echt hard moeten lachen. Verder in dit artikel gaan we beter naar dit voordeel kijken.
 • Lager stressgehalte: lachen kan het niveau van stresshormonen aanzienlijk verlagen, waardoor we ons meer ontspannen voelen en alle voordelen die samenhangen met minder stress in beweging zetten (en dat zijn er nogal wat). Ook hier zullen we verderop in het artikel dieper op ingaan.

“Ik vertrouw niemand die niet lacht”  Maya Angelou

Test uzelf!

Voordat we verder kijken naar alle voordelen die lachen voor ons heeft (vooral als het gaat om het verminderen van stress) willen we u uitnodigen om naar de onderstaande video te kijken, en uzelf de volgende vragen stelt:

 • Voel ik me op dit moment gestrest? Indien uw antwoord JA is, verandert uw stemming dan nadat u de video gezien heeft?
 • Is lachen echt besmettelijk? Moest u lachen toen u de video bekeek?
 • Voelt u uw buikspieren op dit moment? En nadat u de video bekeken heeft?
 • Voelt u zich gelukkiger dan voordat u de video zag?

Bekijk de video bij voorkeur tot het einde maar als u geen tijd heeft, bekijk dan tenminste de eerste minuut – u wilt dat echt niet missen!

En? Heeft u het droog kunnen houden? Indien u zich echt beter voelt (en laten we eerlijk zijn, dat is zeer waarschijnlijk, zeker na het de laatste dame in de video!) is wat we hieronder bespreken wellicht iets voor u.

Lachtherapie – Lachen met Yoga

Groep lachende mensen tegen een muur Stress is een van die stille “boosdoeners” die veel schade aan iemands lichaam en geest kan doen wanneer we niet voorzichtig zijn. Of u nu aan acute of chronische stress lijdt, beide gevallen moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. Het kan namelijk lijden tot onrust en depressie, en tast vrijwel ons gehele lichaam aan (hart en bloedvaten, het immuunsysteem, de longen, het spijsverteringsstelsel, zintuigen en de hersenen). Deze negatieve effecten zijn vooral slecht voor ouderen omdat onze lichamen tijdens onze gouden jaren niet meer zo weerbaar zijn als voorheen. Dus hoe kunnen we al lachend onze stressniveaus verlagen?

“Een kenmerk van een gelukkig hart is een vrolijk gezicht” Toon Hermans

Volgens het Medisch Centrum van de Universiteit van Maryland moeten we humor gebruiken!

Onderzoek heeft aangetoond dat humor een zeer effectief mechanisme is om acute stress het hoofd te bieden. Het behouden van een gevoel voor humor in moeilijke situaties is een gemeenschappelijke aanbeveling van deskundigen op het gebied van stressbeheersing. Lachen ontlast niet alleen de spanning van opgekropte gevoelens en helpt een persoon perspectief te behouden, maar het lijkt ook daadwerkelijke fysieke effecten te hebben die stresshormoonniveaus verminderen. Het is niet ongewoon dat mensen intens moeten lachen tijdens tragische gebeurtenissen, zoals de dood van een geliefde, omdat lachen helpt de emotionele pijn van de ervaring te verdragen “.

Hieronder een samenvatting van wat de voordelen van humor, of lachen, zijn voor ons in relatie tot stress:

 • Lachen ontlast de spanning van opgekropte gevoelens
 • Het helpt om perspectief te behouden
 • Het heeft een fysiek effect waardoor stress wordt verminderd
 • Lachen helpt de emotionele pijn van een tragische gebeurtenis te verdragen

Nu begrijpen we allemaal natuurlijk dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, om simpelweg te stoppen met stressen en te beginnen met lachen. Zeker wanneer we ons overweldigd voelen. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die ons daarbij kunnen helpen, zoals Lachtherapie of Lach Yoga bijvoorbeeld!

Lachen als oefening

Bron : https://www.wikihow.com/Laugh

Wikipedia geeft de volgende definitie:”(Hasyayoga) is een praktijk met langdurig vrijwillig lachen. Lach Yoga is gebaseerd op de overtuiging dat geforceerd lachen dezelfde fysiologische en psychologische voordelen biedt als spontaan lachen. Lach yoga wordt vooral in groepen gedaan, met veel oogcontact, grapjes en speelsheid tussen de deelnemers. Gedwongen lachen verandert al snel in echt en besmettelijk lachen“.

Hasyayoga, is ontwikkeld door de Indiase arts Madan Kataria en zijn vrouw, yogadocent Madhuri. Deze vorm van yoga bevordert een algemeen gevoel van welzijn dat van groot belang is voor een mens. Vooral voor senioren, omdat het ons gevalideerd doet voelen en bijdraagt aan het leiden van een volwaardig leven.

Het ziet er in het begin misschien een beetje vreemd en raar uit, maar oordeel niet te snel! De mensen die dit soort yoga doen zijn er zeer positief over. Laten we eens kijken naar hun ervaringen samen met een korte uitleg door oprichter en voorzitter van Living Laughter yoga coach, Liliana De Leo.

Dat zag er eigenlijk best leuk uit toch? Dit type lachtherapie is ideaal voor mensen met beperkte mobiliteit, omdat de oefeningen gemakkelijk zittend te doen zijn. In het volgende filmpje zien we enkele voorbeelden van dit soort oefeningen:

Ook heeft de Lachwinkel een aantal zeer aanstekelijke lachoefeningen! Bekijkt u hieronder het filmpje voor praktische en leuke oefeningen:

En vergeet niet, Lach yoga heeft alle voordelen van het lachen, het is een zeer sociale bezigheid en bovendien is het ook nog een lichamelijke oefening! Voelt u zich geïnspireerd om het eens te proberen? Via de Lachwinkel kunt u kijken of er een optie voor u is. Wij denken zo van wel.

Lachen en uw evenwicht

Wij kunnen dus concluderen dat lachen erg positief voor onze algemene gezondheid is en dat een gezonde dosis regelmatig lachen deel zou moeten uitmaken van ons dagelijks leven.

Maar, wanneer we aan valpreventie denken, is meer lachen niet iets dat direct bij ons opkomt. Het is echter een hulpmiddel dat wij, en vooral senioren, kunnen gebruiken om vallen te voorkomen.

Hoe lachen vallen kan voorkomen

 • Zoals we aan het begin van dit artikel hebben kunnen lezen, trainen we ook onze buikspieren wanneer wij lachen. Ze versterken op hun beurt onze kern en creëren een beter evenwicht en minimaliseren op deze manier het valrisico voor ouderen. We weten allemaal hoe vallen kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen waar men heel lang last van kan hebben. Het is dus zeer belangrijk om aan de balans te werken zodat we een gezond evenwicht behouden als we ouder worden.
 • Lachen is één van de beste oefeningen die we kunnen doen om stress en spanningen te verminderen. Doordat lachen een algemeen gevoel van geluk geeft, wordt ons lichaam ook meer ontspannen. Een ontspannen geest zal resulteren in een ontspannen lichaam, zodat wij minder bang zijn om te vallen en waardoor wij ons dus zelfverzekerder voelen. En dus minder kans hebben om te vallen.

man lacht in een park

Een paar grapjes om u op weg te helpen!

Voelt u zich geïnspireerd na het lezen van dit artikel? Wij helpen u op weg door een paar van de leukste grappen die wij hebben gevonden met u te delen. Geniet en vergeet niet om de vreugde te delen, want lachen met anderen is veel voordeliger en ook veel leuker!

(Humor is natuurlijk subjectief, dus we hopen dat u deze suggesties leuk vindt)

Niemand:

Niemand, gek en niks zaten in de boom. Niemand viel eruit, gek belde de politie en zei: Hoi, ik ben gek. Ik bel voor niks want niemand is uit de boom gevallen.”

Adam en Eva:

“Adam en Eva wandelen door het paradijs. Plots vraagt Eva: “Adam, hou je nog van mij?”, waarop Adam antwoordt: “Ja natuurlijk, van wie anders?”

 Puzzel:

Waarom zijn puzzelaars heel blij als ze een puzzel kunnen oplossen in een half jaar tijd? Omdat er op de doos staat “van 3 tot 5 jaar”.

Zakken cement:

Twee zakken cement staan wat te praten als het plots begint te regenen. “Oh nee, regen!” panikeert de ene. “Ah, da’s niet erg,” zegt de andere, “daar word je hard van…!”

 Einstein:

Waarom kon Einstein geen muur bouwen? Hij had maar ein stein.”

Brandweer hond:

Hoe heet de hond van de brandweer? Antwoord: Vikkie!”

 Alfabet:

Welke drie letters zitten niet in het alfabet? Antwoord: klm want die is net weggevlogen.”

Heeft u van dit artikel genoten?

Misschien vindt u de volgende artikelen ook interessant:

Up de film blijft leuk voor jong en oud – een “up-beurend” avontuur!

Vanaf 23 oktober is Hendrik Groen ook op tv, Stannah zit alvast klaar!

Tuinieren voor ouderen: de voordelen van een therapeutische tuin