Zorg dragen voor je ouders die ouder worden - Stannah Blog

0858886701

Bel gratis

Zorg dragen voor je ouders die ouder worden

Geschreven door Stannah at 27-07-2016

Zorg dragen voor je ouders die ouder worden

Het is natuurlijk prettig als uw vader en/of moeder zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Maar voor u als kind vraagt dat vaak wel wat. U voelt zich verantwoordelijk en vraagt zich af of uw ouder zich redt. Ouderenzorg is een groot en belangrijk thema. Juist omdat we steeds ouder worden, langer zelfstandig thuis blijven wonen en de groep ouderen groeit (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). Stannah geeft tips hoe u als kind zorg kunt dragen voor uw ouder wordende vader en/of moeder.

Gezondheid
Ouder worden gaat vaak gepaard met ziektes en ‘ouderdomskwalen’ als beginnende dementie, verminderd gezichtsvermogen en gehoor (slechthorendheid), diabetes, vallen (en daarmee botbreuken), osteoporose en incontinentie. Aan veel kwalen is helaas niets te doen, het zijn de lichamelijke gevolgen en beperkingen die horen bij het ouder worden. Wel kunnen hulpmiddelen of medicijnen de klachten verminderen. Denk aan een bril op de juiste sterkte of een gehoorapparaat. Ook kan de kans op een val verminderd worden als uw ouders genoeg bewegen en zich veilige gewoontes aanleren. Lees hier meer over in het Stannah blogbericht ‘Verklein de kans op vallen – 5 tips.’ Gezonde en gevarieerde voeding en beweging zijn belangrijk, juist voor senioren!

Veiligheid
Wil en kan uw vader en/of moeder nog thuis blijf wonen? Neem dan de woning goed onder de loep. Of het huis van uw ouder(s) veilig is op het gebied van vallen en brand, leest u in het Stannah blogbericht ‘Checklist: Zo kunt u veilig thuis blijven wonen’.

Hulpmiddelen
Soms kunnen hulpmiddelen en/of aanpassingen in de woning de veiligheid vergroten. Voorbeelden van hulpmiddelen en aanpassingen zijn:

    • Grijpbeugels in badkamer en toilet
    • Antislipmateriaal (in bad, onder de douche, onder kleden)
    • Traplift: zorgt voor meer mobiliteit
    • Rollator: zorgt voor meer mobiliteit binnen- en buitenshuis

Eenzaamheid
Ouderen die in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen, hebben vaak contact met anderen. Er zijn iedere dag activiteiten waar aan deelgenomen kan worden of er wordt samen gegeten. Helaas komt eenzaamheid veel voor onder ouderen. 33% van alle ouderen is eenzaam. Zorg dat uw ouder zo nu en dan bezoek krijgt of er zelf op uit gaat.