Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Our Souls at Night: een herontdekking van de liefde

Geschreven door Stannah

Herinnert u zich nog hoe het was om verliefd te zijn? Verliefd zijn is zo iets moois en verrijkend, waarom schrijven zoveel senioren het idee van weer verliefd worden toch af?

Our Souls at Night

Verliefd worden is een van de meest speciale gevoelens die we als mens kunnen voelen. Vaak zijn onze dierbaarste herinneringen juist die, die we met een speciaal persoon hebben gedeeld. Tijd doorbrengen met die ene speciale persoon bij wie je echt jezelf kunt zijn en die het leven een beetje mooier maakt kan een diepgaande invloed kan hebben op hoe we de wereld zien. Maar wat gebeurt er als je die persoon verliest? Hoewel het gemakkelijk is om de liefde af te sluiten en af te schrijven, suggereert deze Netflix film dat verliefd worden net zo mooi kan zijn tijdens onze gouden jaren.

Our Souls at Night vertelt het verhaal van Louis (Robert Redford) en Addie (Jane Fonda), twee buren die beiden de moeilijke ervaring van het verlies van hun echtgenoten hebben meegemaakt. In het begin van de film leven de twee hoofdpersonen een enigszins teruggetrokken leven; elk vastgelopen in hun eigen sleur, uitgehakt door hun alledaagse en repetitieve routines. Geen van beide is persé ongelukkig, maar ze voelen dat er duidelijk iets in hun leven ontbreekt. Dat verandert allemaal als Addie een radicale oplossing voorstelt voor hun wederzijdse probleem.

“Het draait allemaal om door de nacht heen komen”

Op een avond wanneer Louis met een half oog naar het weerbericht kijkt, wordt hij verrast door een klop op de deur. Hij doet open en zijn buurvrouw Addie blijkt voor de deur te staan. Na wat over koetjes en kalfjes te hebben gesproken doet Addie en gedurfd voorstel. Tot Louis’ verbazing nodigt Addie hem uit om de nacht met haar door te brengen. Ze legt uit dat het niet om een seksueel voorstel gaat, maar meer om de nacht door te brengen met het vertrouwde gevoel van iemand die naast je ligt. Inmiddels zijn ze allebei al een tijdje alleen en Addie ziet niet in waarom ze nog langer eenzaam moet zijn.

Louis denkt hier echter toch een beetje anders over. Duidelijk van de kaart gebracht door het oprechte voorstel en enigszins verbaast, mompelt hij zich door het gesprek heen. Want ondanks het feit dat ze al decennialang buren zijn, zijn Addie en Louis eigenlijk meer kennissen van elkaar. (Louis spreekt haar zelfs met “Mevrouw Moore” aan, daar maakt Addie snel een eind aan) Maar uiteindelijk stemt hij ermee in om de tijd te nemen om haar voorstel in overweging te nemen.

“Ik wil niet dat iemand iets slechts over ons denkt”

Uiteindelijk stemt Louis ermee in om Addie’s voorstel te proberen, maar niet zonder enige aarzeling. Ze wonen immers in een kleine stad, en mensen staan erom bekend dat ze roddelen. Zo dringt Louis erop aan via de achterdeur naar binnen te komen in plaats van de voordeur, om op die manier geen argwaan bij hun buren te wekken. Ook is hij heel voorzichtig om zijn nieuwe relatie met Addie geheim te houden voor zijn vrienden, die hij regelmatig in het lokale café ontmoet. Hoewel Addie niet zo gereserveerd is als Louis, aarzelt ook zij en verzet zich tegen het delen van haar nieuwe relatie met haar beste vriendin.

De film toont enkele vooroordelen waar oudere, ongehuwde koppels soms mee geconfronteerd worden. Niemand is ronduit gemeen tegen Addie en Louis, maar wanneer vrienden en kennissen achter hun relatie komen, wordt deze meer als een grap behandeld dan als een serieuze band. Maar terwijl het achter hun rug om genieperig lachen en neerbuigendheid in het begin als grote problemen aanvoelen, overwinnen ze uiteindelijk hun gêne en stappen samen met geheven hoofd de buurt in! Maar de echte obstakels beginnen pas later wanneer familie, oude wonden en verantwoordelijkheden hun roze wolk verduisteren.

our souls at night – familie

“Sommige dingen kunnen we niet beter maken”

Zonder al te veel van het verhaal weg te geven, kunnen we wel zeggen dat zowel Addie als Louis een flinke dosis familiedrama’s en hartzeer door de jaren heen hebben moeten doorstaan. Ondanks de vreugde van hun nieuwe relatie zijn hun emotionele lasten en moeilijke relaties met hun kinderen een onvermijdelijke realiteit. Deze problemen komen pas echt boven water wanneer Addie voor langere tijd voor haar kleinzoon Jamie moet zorgen. Terwijl zowel Louis als Addie hun nieuwe taken als verzorgers van Jamie direct omarmen, is het duidelijk dat de dingen fundamenteel zijn veranderd. Wat eerst een luchtige romance was, is opeens een volwaardige relatie geworden. Alleen door hun verleden onder ogen te zien kunnen de twee vooruit gaan en er achter komen hoe ze in elkaars leven passen.

Wat “Our Souls at Night” zo goed maakt, is dat het deze strijd nooit banaliseert. Hun relatie krijgt het gewicht dat het verdient, net als hun relaties met hun kinderen, kleinzoon Jamie en hun vrienden in de gemeenschap. Een minder goede film zou dit onderwerp met “fluwelen handschoenen” aanpakken, en er een zoetsappig liefdesverhaal tussen twee 65-plussers van maken. Maar deze film respecteert zijn personages genoeg om ze de tijd te geven om zich echt te kunnen ontwikkelen. Dit is deels te danken aan het briljante script, bewerkt uit de gelijknamige roman van Kent Haruf, maar ook aan het enorme talent en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers.

“Sommige dingen kunnen we niet beter maken” Zonder al te veel van het verhaal weg te geven, kunnen we wel zeggen dat zowel Addie als Louis een flinke dosis familiedrama's en hartzeer door de jaren heen hebben moeten doorstaan. Ondanks de vreugde van hun nieuwe relatie zijn hun emotionele lasten en moeilijke relaties met hun kinderen een onvermijdelijke realiteit. Deze problemen komen pas echt boven water wanneer Addie voor langere tijd voor haar kleinzoon Jamie moet zorgen. Terwijl zowel Louis als Addie hun nieuwe taken als verzorgers van Jamie direct omarmen, is het duidelijk dat de dingen fundamenteel zijn veranderd. Wat eerst een luchtige romance was, is opeens een volwaardige relatie geworden. Alleen door hun verleden onder ogen te zien kunnen de twee vooruit gaan en er achter komen hoe ze in elkaars leven passen. Wat “Our Souls at Night” zo goed maakt, is dat het deze strijd nooit banaliseert. Hun relatie krijgt het gewicht dat het verdient, net als hun relaties met hun kinderen, kleinzoon Jamie en hun vrienden in de gemeenschap. Een minder goede film zou dit onderwerp met “fluwelen handschoenen” aanpakken, en er een zoetsappig liefdesverhaal tussen twee 65-plussers van maken. Maar deze film respecteert zijn personages genoeg om ze de tijd te geven om zich echt te kunnen ontwikkelen. Dit is deels te danken aan het briljante script, bewerkt uit de gelijknamige roman van Kent Haruf, maar ook aan het enorme talent en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers.

Jane Fonda & Robert Redford: een Iconisch Duo

Jane Fonda en Robert Redford zijn samen in totaal in vijf films verschenen, met name in de hit Barefoot in het Park uit 1967 (zie foto hierboven). Hun gedeelde filmografie omvat ook The Chase (1966), The Electric Horseman (1979) en de uit 1960 romantische comedy Tall Story, waar Redford een niet vermelde rol in speelde. Met zo’n uitgebreide ervaring als acteerpartners én vrienden is het niet verwonderlijk dat Fonda en Redford in staat zijn om zo een doorleefde voorstelling te kunnen geven als ze doen in Our Souls at Night. Hun dynamische chemie stuwt het verhaal naar voren en voorkomt dat de film zich ooit in het rijk van het cliché stort.

In afwachting van de films´ première tijdens het Filmfestival van Venetië in 2017 bespraken de twee legendarische acteurs hun relatie en de thema’s van de film: ouder worden, seks en romantiek op latere leeftijd. U kunt hieronder een filmpje van die persconferentie bekijken.

( het filmpje is in het Engels en heeft helaas geen ondertiteling in het Nederlands)

Liefde op latere leeftijd omarmen

Het is niet altijd makkelijk om weer op zoek te gaan naar een partner wanneer de laatste keer dat je vrijgezel was tientalen jaren geleden was. Ondanks de grote belangstelling blijven veel senioren huiverig om opnieuw een partner te gaan zoeken. Dit is deels te wijten aan de hardnekkige stigma’s en misvattingen die rond dit onderwerp bestaan. Vaak vrezen 65-plussers dat ze onaantrekkelijk of ongewenst zijn geworden en nu niet meer in staat zijn om deel te nemen aan een romantische relatie. Gelukkig beginnen deze vooroordelen al een beetje te vervagen, dat kunnen we ook zien door tv-programma’s zoals Golden Boys, waarbij André Hazes jr. ouderen mannen aan een nieuwe liefde helpt. Maar ook zijn er steeds meers online dating website voor het vinden van een partner boven de 50 of 65. Vandaag de dag zijn er meer dating mogelijkheden voor ouderen dan ooit tevoren!

In Nederland is 50plusmatch bijvoorbeeld een goede keuze om een partner te vinden boven de 50, via de link kunt u de website bekijken! eHarmony, een grote Amerikaanse dating website geeft de volgende tips voor ouderen die weer willen gaan daten:

  • Gedraag u niet naar uw leeftijd: de eerste regel is om plezier te hebben! In plaats van verstrikt te raken in wat de verantwoorde keuze zou zijn, probeer vooral buiten uw comfortzone te stappen.
  • Leef in het nu: We besteden veel tijd aan ons zorgen maken over de toekomst of het verlangen naar het verleden. Vooral wanneer we ouder worden, maar een gezamenlijke inspanning om aanwezig te zijn en het leven in het moment te leven kan een diepgaande invloed op uw romantische leven hebben.
  • Laat uw kinderen thuis: het kan zijn dat uw volwassenen kinderen een mening hebben over uw liefdesleven. Hoewel het belangrijk is om te communiceren en te luisteren naar hun zorgen en/ of aanmoedigingen, bent u het uiteindelijk die een keuze moet maken over uw eigen geluk.
  • Elke afspraakje is een nieuw begin: laat u niet vastlopen door iemand die u net ontmoet heeft te vergelijken met uw oude partner. Geniet van de verschillen en omarm wat uniek en leuk is aan deze nieuwe persoon.

Het is nooit te laat

our souls at night – Robert Redford & Jane Fonda dansen samen

Ten slotte is Our Souls at Night een verhaal over het afschudden van de vooroordelen verbonden aan wat we “verondersteld worden te doen” en om het omarmen van een menselijke verbinding.  De film is een grote voorstander van het idee dat we ons kunnen bevrijden van onze isolerende routines en op zoek kunnen gaan naar liefde in welke vorm we dat ook nodig kunnen hebben. Hoewel de film nooit de praktische realiteit van verantwoordelijkheden uit het oog verliest, laat het altijd ruimte over voor liefde, vreugde en persoonlijke groei.

Een bevredigende relatie ontwikkelen kan uitdagend zijn op elke leeftijd, maar dat betekent zeker niet dat we het niet moeten proberen. Dus, of u nu in deze specifieke levensfase bent beland, of u heeft gewoon zin om een goede film te zien, Our Souls at Night is zeker een aanrader! Te vinden en op Netflix!

 

Bekijk de trailer hieronder! (helaas zonder Nederlandse ondertiteling)

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, de 83 ¼-jarige die de wereld heeft veroverd!
Still Alice: ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd – een filmrecensie
“Game of Thrones”: De epische tv-serie die de wereld heeft veroverd!