Stannah houdt van Hendrik Groen!
De spraakmakendste 83¼-jarige van Nederland is vanaf vandaag ook op tv te volgen, Stannah neemt een kijkje bij Hendrik Groen!
Geschreven door Stannah
“Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.” Dit bijzondere dagboek heeft niet alleen Nederland in zijn ban gekregen, de vertaalrechten van het bekroonde boek zijn aan wel meer dan 35 landen verkocht! Zo ontving het boek ook de NS-publieksprijs én is er ondertussen al een theaterstuk op de bühne gezet over de avonturen van onze bejaarde held en zijn rebellenclub. En als klap op de vuurpijl is er vanaf vandaag, 23 oktober, ook een tv-serie bij omroep MAX!
Zoals Hendrik in zijn dagboek zegt; “Oud is in de mode”, de wereld heeft Hendrik dan ook in zijn hart gesloten. Ook Stannah is gevallen voor de charme van “Hendriks” schrijfwijze, en de hilarische maar soms ook intens verdrietige passages over zijn leven in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord.
Naar aanloop van de nieuwe tv-serie heeft Stannah het boek van kaft tot kaft gelezen, en deelt graag (soms met een spoilerwaarschuwing!) wat wij ervan vonden met u.
Inhoudsopgave
- Hendrik Groen; Oud-maar-niet-dood!
- Een achtbaan van gevoelens voor jong en oud.
- Het “Hendrik Groen effect” op de wereld.
Hendrik Groen; Oud-maar-niet-dood!
Hendrik Groen is een charmante bejaarde man van 83¼ jaar oud die zijn laatste jaren in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord doorbrengt. Onze onwaarschijnlijke held geeft direct aan dat hij zelf niet van bejaarden houdt. Aan het begin van 2013 besluit hij om de “wonderlijke” perikelen van het bejaarde leven in een dagboek bij te houden. Hendriks dagboek is op zo een manier geschreven dat het net is alsof we een brief van een goede oude vriend aan het lezen zijn. Je voelt je direct aangetrokken tot zijn zachtaardigheid, maar ook vooral door zijn “Amsterdamse” gevoel voor humor, een tikkeltje aan de zwarte kant en uitdagend, intelligentie en vriendelijkheid. Zijn dagboek biedt tijdens het lezen een verzameling van hilarische, hartverwarmende en vooral wijze spreuken met een flinke dosis zelfspot.
We kunnen zeggen dat het een fictief autobiografisch boek is, het is namelijk geschreven door de “auteur” van het dagboek, onze Hendrik Groen. Tijdens het lezen van het boek gaan wij eigenlijk op reis met Hendrik; één jaar in een Amsterdams verzorgingstehuis. Elke dag schrijft hij wat er zo allemaal gebeurt en vooral wat er allemaal níet gebeurt.
“Het leven bestaat hier uit nóóit of áltijd” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.”
Zoals de titel van het boek al suggereert, zoekt Hendrik naar activiteiten om nog voor te kunnen leven. (Kleine spoilerwaarschuwing!) Zo begint Hendrik samen met zijn beste vriend Evert, nieuwe bewoonster Eefje en nog 3 andere bewoners de besloten vereniging; “Oud-maar-niet-dood ” oftewel: Omanido. Elk lid dient af en toe een uitstapje te organiseren, zodat de leden van Omanido elke maand leuke en interessante dingen met hun tijd te doen hebben.
Hendriks verslagen van de dagjes uit zijn een genot om te lezen, het zet de lezer (en misschien vooral de jongere lezer) aan het denken terwijl je vermaakt wordt! Met een beetje goede wil, een beetje hulp en een paar vrienden is er nog zo veel te genieten van het leven. Ook wanneer men de 80 al (lang) gepasseerd is.
Een achtbaan van gevoelens voor jong en oud.
Het boek kaart zoveel onderwerpen aan, van de simpelste aspecten van het leven tot de soms diepdroevige onvermijdelijke feiten die de ouderdom met zich meebrengt. Zoals dementie, en de veranderingen die ons lichaam en geest ondergaan wanneer wij oud worden. Het is absoluut niet allemaal kommer en kwel! Zowel Hendrik als Omanido zijn zeer tegen zeurende mensen! Zoals Hendrik in zijn boek omschrijft, zou beste vriend Evert het liefst de woorden “niet zeuren” op de gevel van het bejaardenhuis zien.
“Mij maakt het niet zoveel uit welke dokter tegen me zegt dat er niet zo veel aan te doen is” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar.”
Het is niet verbazingwekkend dat het boek zoveel succes heeft gehad, en nog steeds hoog op de verkooplijsten staat. Hendrik neemt de lezer mee naar een wereld waar wij allemaal weleens in contact mee zijn gekomen, zij het met onze grootouders, ouders, tantes, ooms, buren etc. Ouderdom is altijd om ons heen, het is (als het goed is) een onvermijdelijk aspect van iemands leven. Tijdens het lezen, kom je passages tegen met problemen die een bejaarde bewoner tegenkomt, waar je als 65-minusje eigenlijk nooit bij stil staat. Onze Hendrik probeert zo goed en zo slecht als het gaat om het glas halfvol te zien, wat soms hilarische leesmomenten oplevert! Het is vertederend en het maakt ons nederig tegenover het immense van het menselijk leven.
Hendrik praat over van alles en nog wat, zo geeft hij aan wat er allemaal op een normale dag in het huis gebeurt. Het belang van zijn nieuwe vriendengroep, de uitstapjes, het management van het bejaardenhuis, waar soms toch echt wel wat op af te dingen valt. Verdrietige momenten uit zijn verleden en in zijn heden.
Ook actuele belangrijke momenten die in 2013 aan de orde waren, deelt Hendrik met zijn dagboek en dus ook met ons, zoals de Kroning en de nieuwe Paus. Wat veel aan bod komt en waar men flink over aan de tand wordt gevoeld, zijn de bezuinigingen op de zorgkosten, en de algemene manier waarop een rijk land zoals Nederland met zijn oudste onderdanen omgaat. Ja, Hendrik neemt absoluut (en gelukkig maar) geen blad voor zijn mond wanneer het aankomt op meningen delen in zijn dagboek! De relaties tussen ouders en kinderen die veranderen en soms onherkenbaar worden zijn ook echte “eyeopeners”. Nogmaals, Hendrik is compleet tegen mensen de les lezen! Tijdens geen enkel moment van het boek kregen wij dan ook de impressie dat hij dat wel deed.
“Het is geen opwekkende gedachte dat er alleen al in Europa honderdtwintig Arena’s vol dementerenden zijn”. “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”
hema´s zoals correcte begeleiding bij euthanasie en dementie (vooral Alzheimer) worden vaak aangekaart. Hier wordt vol emotie over geschreven, maar absoluut niet sentimenteel over gedaan. Zo houdt Hendrik er altijd een flinke dosis humor in, altijd op een zeer respectvolle en bijna vertederende manier. Maar ook wij bij Stannah konden het niet laten om af en toe een traantje weg te pinken. Tranen van het lachen, en soms toch ook van verdriet.
Het “Hendrik Groen effect” op de wereld.
Bron: dagboekhendrikgroen @facebook
Hendrik over de hele wereld!
Het mysterie rondom de identiteit van de auteur heeft gedurende bijna 2 jaar menig Hendrik Groen-fan bezig gehouden. Ook uitgeverij Meulenhoff gaf hier helemaal niets over vrij! Op het boek zelf staat geen vermelding van de auteur, alleen dat dit het dagboek is van Hendrik Groen. Het is dan ook gedurende lange tijd een raadsel geweest wie de geestelijke vader of moeder van onze bejaarde held was. In 2016 gaven grote kranten zoals “De Volkskrant” en “Het Parool” aan dat het mysterie was opgelost, en dat eindelijk de ware identiteit van de schrijver boven water was gekomen. Omdat de echte schrijver geen leven in de schijnwerpers zoekt, blijft hij (het is ondertussen bevestigd dat het om een “hij” gaat) hier dan ook ver vandaan! Wellicht dat Hendrik daarom het volgende in zijn dagboek zegt:
“Misschien is dat de beste manier om beroemd te zijn, als alleen vrienden en bekenden weten dat jij het bent” “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”
Hendrik op de Bühne!
Bos Theaterproducties heeft van de bestseller een theaterversie gemaakt die momenteel te zien is. Regisseur Gijs de Lange geeft aan dat ze voor jonge acteurs hebben gekozen om de rollen van Hendrik en zijn Omanido groep neer te zetten. Omdat “er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit” Wat ook ontzettend leuk is, is dat bij elke theatervoorstelling senioren uit lokale verzorgingshuizen worden gevraagd om mee te doen, als figuranten!
Hendrik op tv!
Vanaf vanavond 23 oktober om 22h15 op NPO 1 zal Hendrik Groen ook tot leven komen op het kleine scherm. Omroep MAX heeft een veelbelovende serie gemaakt over het dagboek van Hendrik Groen. Met in de hoofdrol Kees Hulst als Hendrik, André van Duin als zijn allerbeste vriend Evert, en Olga Zuiderhoek als zijn bijzondere vriendin Eefje. Ook de andere kleurrijke personages komen uiteraard aan bod! Zo kunnen wij niet wachten om de altijd chagrijnige “Meneer Bakker”, de vriendelijke “Graeme” en Everts stokoude hond “Mo” in het echt te kunnen bewonderen.
Hendriks wijsheden
Een van de belangrijkste thema´s die veel in het boek terugkomt, is het belang voor Hendrik en zijn medebewoners om zo zelfstandig mogelijk te zijn en zo waardig mogelijk te kunnen leven. Hij heeft moeite met sommige onredelijke regels die het verzorgingstehuis voorschrijft. En vergelijkt zijn huis vaak met een school, waar de bewoners net zo als kinderen vroeger, op de vingers worden getikt. Ook deze moeilijke thema´s worden serieus door Hendrik met de lezer besproken, en uiteraard door middel van een gezonde dosis Hollandse humor verlicht, maar worden daardoor niet minder belangrijk.
De fabrikant gaat ervan uit dat bejaarden debiel zijn en tekeningetjes van een slak en een haas beter begrijpen dan bijvoorbeeld stand 1 en 2. Daar kon die fabrikant weleens gelijk in hebben. “Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼”
“Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼” is wat Stannah betreft zeker door de test gekomen, en heeft een speciaal plekje in ons hart gekregen. Wij kunnen niet wachten om het tweede deel; “Zolang er leven is. Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen 85 jaar” te lezen. En dat is mooi, want het is gewoon verkrijgbaar! Wij raden iedereen die het boek nog niet gelezen heeft zeker aan om dit vandaag nog te gaan doen. Als er één ding is wat wij van Hendrik hebben geleerd, is het dat met een beetje goede moed, veel humor en een paar “ niet zeurende” mensen om je heen, er nog heel veel van het leven te maken is.