Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Het WK 2018 – We doen niet mee, maar we kunnen nog wel genieten!

Geschreven door Stannah

Wie scoorde het eerste WK doelpunt ooit? Bij welke wedstrijd kwamen er maar 300 mensen kijken? Waarom vinden we het WK zo leuk?

Wanneer we bedenken dat de winnaar van de Copa America, Chili, ook niet mee doet, is het misschien iets minder erg dat Oranje dit WK thuis moet blijven. We weten allemaal “het is maar een spel” , maar we zouden wel graag aan dat spel mee willen doen! Gelukkig kunnen we nog wel van het WK genieten.  Het geeft ons ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een keertje voor een ander te juichen. Zoals voor onze buren, de Rode Duivels! Of misschien toch IJsland die dit WK voor de allereerste keer mee doet… Het blijft hoe dan ook gewoon ouderwets leuk!

Het WK voor jong en oud

Het mooiste toernooi dat er is! Velen delen die mening over het WK. Zelfs als je niet echt van voetbal houdt en ons eigen land niet mee doet is het WK  toch altijd weer een feestje. Het is bijna alsof die maand één grote feestdag is. We vergeten zelfs dat onze buur normaliter voor een andere club juicht, want tijdens het WK zijn er geen andere clubs. We staan allemaal verbroederd achter één kleur, één land.

Is dat de reden waarom we zo van het WK houden? De eenheid die het kampioenschap over een volk legt? We vergeten massaal andere problemen die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Hele landen stoppen met werken en zelfs nationale conflicten komen tot stilstand. We kijken naar de kracht achter het WK., Wat is het psychologische effect op ons? We halen mooie herinneringen op en kijken naar beelden van WK’s uit een ver verleden. Gaat u mee?

Waarom vinden we wedstrijden zoals het WK zo leuk?
Hoogtepunten uit de geschiedenis van het WK – van Uruguay in 1930 tot Rusland 2018
Walking Football – een goede manier om toch te blijven voetballen

Waarom vinden we wedstrijden zoals het WK zo leuk?

Wanneer we naar onze eigen levens kijken hebben we allemaal wel een keer met een wedstrijd meegedaan. Misschien vroeger op school, maar ook als volwassenen bijvoorbeeld met collega’s op kantoor. Vond u het fijn om hieraan mee te doen? Het is zeer waarschijnlijk dat u ten minste enthousiast was en stiekem toch wilde winnen.

Dr. Sander van der Linden, sociaalpsycholoog aan de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk legt ons het een en ander uit omtrent wedstrijden. Het is niet allemaal leuk natuurlijk, want er kan er maar één de winnaar zijn, zong Hennie Huisman al. Een wedstrijd is wat ze een “nulsomspel” noemen. Dit betekend dat wanneer er maar één winnaar is, er ook een verliezer moet zijn. Dat weerhoudt ons er (gelukkig) echter niet van om deel te nemen aan wedstrijden, deze te organiseren en om te juichen.

Voor de meeste mensen is er iets onverklaarbaar meeslepends aan de aard van een wedstrijd. Misschien komt dat omdat, zoals sommige geleerden beweren, “concurrentievermogen” een biologische eigenschap is die mee-evolueerde met de basisbehoefte aan (menselijke) overleving.” Zo legt Dr. Van der Linden ons uit. Ook geeft hij voorbeelden van hoe het wedstrijdelement in (bijna) elk aspect van onze moderne samenleving aanwezig is, zelfs in onze zoektocht naar liefde. Maar ook concurrentie tussen bedrijven is aanwezig en blijkbaar heel gunstig voor de economie.

Fans gaan door een emotionele achtbaan tijdens het WK.

Bron: Fans gaan door een emotionele achtbaan tijdens het WK.

Verenigd door sport

Iedereen die wel eens naar een WK of EK heeft gekeken weet wat voor een emotionele achtbaan zo een wedstrijd kan zijn. Voetbal is niet alleen de populairste sport ter wereld, wat de grootste en meest internationale competitie logischerwijs geliefd maakt, het is ook iets dat ons laat voelen wat we willen. Brian Philips, stafschrijver voor Grantland en auteur van interessante columns over sport en hun fans, schreef het volgende: “Sport is als muziek, fictie of film. In dat, voor een vooraf bepaalde duur, u de mogelijkheid geeft om de controle over onze emoties compleet hieraan over te geven, om te voelen wat het u laat voelen“.

 “Sport is als muziek, fictie of film. In dat, voor een vooraf bepaalde duur, u de mogelijkheid geeft om de controle over onze emoties compleet hieraan over te geven, om te voelen wat het u laat voelen”. Brian Philips – Grantland

Met andere woorden, tijdens deze maand dat iedereen (goed, bijna iedereen) geniet van de vreugden en wanhoop die het WK teweegbrengt, we de kans krijgen om er volledig in op te gaan. Problemen die we normaal gesproken heel belangrijk vinden zijn nu bijna triviaal geworden wanneer je dit vergelijkt met een kans dat jouw land Wereldkampioen wordt! We voelen dat we ergens deel vanuit maken, een gemeenschap van gelijkgestemden. En we willen allemaal maar één ding: winnen. Naar de wedstrijden kijken wordt vaak geassocieerd met tijd doorbrengen met vrienden of familie, een leuke tijd hebben en een paar biertjes drinken!

Maar of we nou in ons eentje kijken of met meer, het maakt niet uit. We voelen ons allemaal deel van een groter geheel. We zijn allemaal Oranje. Je ziet vaak dat wanneer mensen tijdens het WK op vakantie zijn, ze de neiging hebben om zelf nog harder voor Oranje te juichen! Vaak voelt men zich juist zeer patriottisch en verenigd met de mensen thuis. Ze hebben dan de behoefte om hun volk en hun “glorieuze” land te vertegenwoordigen (heeft u ook gemerkt dat tijdens het WK het woord “glorieus” te pas en te onpas gebruikt wordt?). Het WK is echt een tijd van vereniging door sport en door gezonde competitie.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van het WK – van Uruguay in 1930 tot Rusland 2018

Hoe en waar is het allemaal begonnen? We moeten hiervoor de kalender heel wat jaren terugzetten! De allereerste internationale voetbalwedstrijd was in 1872, toen Schotland en Engeland tegen elkaar speelde met 0-0 als eindscore. De sport werd steeds populairder en werd in de Olympische Zomerspelen opgenomen. Toen FIFA (Fédération Internationale de Football Association) in 1904 werd opgericht, deed zij haar best om een internationale voetbalcompetitie buiten de Olympische Spelen op te zetten.  Vanwege de geringe populariteit in die tijd werd dit echter geen succes.

In de zomer van 1908 en 1912 won Engeland de Olympische Gouden medailles voor voetbal, die nog steeds alleen tussen amateurs gespeeld mocht worden. In 1914 nam FIFA de verantwoordelijkheid op zich voor de organisatie van het Olympisch toernooi, dat door hen werd omschreven als een “wereldvoetbalkampioenschap voor amateurs”. Aansluitend werd de eerste Intercontinentale voetbalcompetitie in België gehouden, die deze ook direct won! De twee hieropvolgende Olympische competities werden door Uruguay gewonnen, dat ook het gastland van het officiële eerste FIFA-wereldkampioenschap in 1930 was geweest.

We bekijken enkele van de 20 WK’s die we sinds 1930 hebben gehad:

“We waren 15 dagen op het schip Conte Verde onderweg. We vertrokken vanuit Villefranche-sur-Mer samen met de Belgen en de Joegoslaven. Onze basisoefeningen deden we beneden en onze training werd op het dek van het schip gedaan. De coach heeft het nooit over tactiek gehad”. Frans voetballer Lucien Laurent op zijn reis naar het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930

1930, het eerste FIFA WK in Uruguay

1930, het eerste FIFA WK in Uruguay

Bron: Wikipedia

Er waren in totaal 13 landen die meededen; 7 uit Zuid-Amerika en slechts 4 uit Europa. Uruguay was uiteraard ver weg, en niet alle landen konden zo veel en zo lang reizen. Daarom was er in het begin geen één Europees land die had toegezegd om mee te doen. Slechts 2 maanden vóórdat het WK aanvang zou nemen waren die 4 landen (België, Frankrijk, Roemenië en Joegoslavië) overtuigd om toch mee te doen.  Er waren in totaal 590.549 supporters bij dit WK en Uruguay won tegen Argentinië, waardoor zij de allereerste Wereldkampioenen ooit waren! Een citaat van Franse voetballer Lucien Laurent (die ook het allereerste WK-doelpunt ooit scoorde), geeft ons een beetje een beeld van hoe het moet zijn geweest: “We waren 15 dagen op het schip Conte Verde onderweg. We vertrokken vanuit Villefranche-sur-Mer samen met de Belgen en de Joegoslaven. Onze basisoefeningen deden we beneden en onze training werd op het dek van het schip gedaan. De coach heeft het nooit over tactiek gehad”. Het moet totaal anders geweest zijn in vergelijking met de miljarden industrie dat voetbal vandaag de dag is.

Gelukkig konden ze in die tijd ook de wedstrijd al filmen! Benieuwd hoe dat eruitzag? Bekijk hieronder de beelden van de finalewedstrijd in 1930!

The Maracanaço het WK in 1950’s in Brazilië

De Maracanaço, WK 1950’s in Brazilië

Bron: Wikipedia

Hoewel het 20 jaar was nadat het eerst WK plaats had gevonden, was het WK in 1950  slechts het 4de WK ooit. Het WK ervoor was in 1938 omdat de WK’s van 1942 en 1946beiden geannuleerd waren wegens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Het was ook het eerste FIFA WK waar Groot-Brittannië aan meedeed. Deze had zich in 1920 uit de FIFA teruggetrokken omdat ze niet tegen landen wilden spelen waarmee ze in oorlog waren geweest. Ze werden echter tijdens de kwalificatierondes door de VS uitgeschakeld. De nieuwsberichten in Engeland vertelden echter een ander verhaal, zo was door een foutje in de communicatie doorgekomen dat Engeland met 10-0 gewonnen had, in plaats van 1-0 verloren! Een aantal andere landen weigerden om mee te doen, en nog een aantal anderen mochten nog niet mee doen. Dit was bijvoorbeeld het geval voor Duitsland en Japan, die nog steeds bezet waren. De overige landen die niet mee deden konden de verre reis gewoon niet veroorloven. Daarom deden er uiteindelijk weer slechts 13 landen mee. De trofee was uiteindelijk weer voor Uruguay, die ook dit WK weer iedereen wist te verslaan. De finalewedstrijd tegen Brazilië (de Maracanaço genoemd) werd gewonnen met een beslissend doelpunt die al na 11 minuten op de klok door Uruguay werd gescoord. Het zou de laatste keer zijn (tot op heden) dat twee Zuid-Amerikaanse landen tegen elkaar in de finale speelden.  Zoals u zich misschien kunt voorstellen was het verliezen van een WK in eigen land voor een voetballand als Brazilië een nationale ramp. Bekijk hieronder het laatste momenten van deze, voor velen, tragische finale:

Het WK van 1974 in West-Duitsland – het WK van de “Orange Machine”

WK 1974 in West-Duitsland – “Orange Machine”

Bron: Wikipedia

Over tragische finales gesproken! Jazeker, dit was een van de twee finales in de jaren 70 waarin Nederland de wereld deed verbazen met het baanbrekende Totaal Voetbal dat door bondscoach Rinus Michels was bedacht. Het was ook het jaar waarin, voor het eerst, een tweede ronde werd gespeeld die uit groepswedstrijden bestond, in plaats van halve en kwartfinales zoals eerder werd gedaan. Ook was dit het WK waarin we op 7 juli tegen ons buurland, het toenmalige West-Duitsland, met 1-2 verloren. Hoewel we niet de wereldtitel hadden gewonnen, hadden we wel de titel voor beste speler, onze Johan Cruijff. Of zoals toenmalige premier Joop den Uyl zei ” De Wereld Voetbal Beker is naar West Duistland gegaan, maar de glorie naar Nederland”. Dit was het WK dat van Nederland een oranje ster maakte.  “Onze jongens” waren bij terugkeer als ware kampioenen door de fans onthaald. De bijnaam: Orange Machine of La Naranja Mechania, in het Spaans, was geboren. Deze titel wordt nog steeds geassocieerd met het Nederlandse Elftal van Cruijff. Er is een grote kans dat u nog goed weet wat u deed tijdens de finale van 1974! Bekijk hieronder het filmpje van de huldiging, de finale, hoe Nederland meeleefde en leed, hoe de festiviteiten van de Dam gehaald werden en hoe blij de toenmalige Koningin Juliana was met de tweede plaats!

Argentina 1978, het WK zonder Johan Cruijff

Argentina 1978, het WK zonder Johan Cruijff

Bron: Wikipedia

Ook wel bekend als: het Nationaal trauma van 1978. Vol goede moed gingen we weer naar het WK. Echter dit keer zonder Johan Cruijff, dit was een bewuste keuze van hem geweest. Doordat er 2 jaar geleden een staatsgreep in Argentinië was geweest en het toenmalige bewind de mensenrechten schond, weigerde sommige voetballers om mee te doen, zo ook stervoetballer Johan Cruijff. Het is niet zeker of dat ook echt de reden was waarom hij niet mee wilde, zo had hij in 1977 een mislukte kidnap poging doorstaan, en zou hij zichzelf niet goed genoeg voelen voor zo een mega evenement. Maar liefst 1.545.723 mensen in totaal woonde dit WK bij. De toon werd al voordat de wedstrijd begon gezet. Zo kwam het Argentijnse elftal te laat op het veld en had de scheidsrechter een probleem met het verband om de pols van Nederlander René van der Kerkhof. Oranje dreigde om van het veld te lopen waarop de scheidsrechter een compromis sloot. Het was één en al melodrama, dat was voetbal in de jaren 70!  Argentinië won uiteindelijk met 3-1 in het Estadio Monumental in Buenos Aires, en behaalde op die manier hun eerste wereldtitel. Bekijk het filmpje hieronder voor beelden van de finale, hoe Nederland reageerde, de huldiging en hoe Koningin Juliana een voetbal voor haar kleinzonen in ontvangst neemt:

WK 2010 in Zuid-Afrika, driemaal is niet altijd scheepsrecht

De Vuvuzela’s WK 2010 in Zuid-Afrika

Bron: Wikipedia

Wie kan zich de vuvuzela’s nog goed voor de geest halen? Deze finale is voor menig Hollander de finale die ze zich nog het beste kunnen herinneren. De jongere generaties kennen de finales van de jaren 70 niet, alleen van beelden en van verhalen. Deze finales hebben bijna een soort van mythische kracht behaald door het sterrenteam dat toen meespeelde. 2010 was de allereerste keer dat het WK op het Afrikaanse continent werd gehouden. Het gehele selectieproces was deze keer alleen tussen Afrikaanse landen waarbij de strijd ging tussen Marokko, Egypte en Zuid-Afrika. Op 11 juli werd de finale gespeeld. Spanje won de felbegeerde beker in de verlening met een doelpunt van Spanjaard Andrés Iniesta. Het was voor Spanje de allereerste keer dat zij wonnen. Wesley Sneijder was één van de 4 topscoorders van dat WK, en ook Robben, Van Bronkhorts, Kuit, Van Persie en Heitinga waren stuk voor stuk echte voetbaltoppers.  Laten we niet meer naar deze wedstrijd kijken, maar wel naar hoe trots wij op onze jongens waren, hoe wij ze verwelkomd hebben, hoe ze weer bij de koningin en premier op bezoek mochten en wat een feest we er weer van maakten! Zoals Arjan Robben tijdens de huldiging zij: “Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de wereld!”

Spanje mag dan wereldkampioen zijn, wij hebben het beste publiek van de wereld!” Arjan Robben, WK Huldiging Museumplein

Het WK in Rusland – 2018

Het WK 2018 in Rusland

Source: Wikipedia

Het is ondertussen alweer 12 jaar geleden dat het WK in een Europees land werd gehouden. Dat was in 2006 bij onze buren in Duitsland.

Het is nu de eerste keer dat het WK in een Oost-Europees land plaatsvindt. Rusland won het selectieproces in 2010. Omdat Rusland zo een immens groot land is, is er besloten dat de wedstrijden alleen in het Europese deel van Rusland worden gehouden. Dit is om de reistijd binnen de perken te houden. Voor IJsland en Panama is dit het eerste WK waar ze aan meedoen. IJsland maakte een blijvende indruk tijdens het laatste EK met hun kundige voetbalspel en de door Ruby geïnspireerde Haka’s! laten we hopen dat dit een verenigend WK zal zijn, waar de liefde voor voetbal alle landen op de best mogelijke manier samen zal brengen.

Het Vrouwen WK Voetbal – Frankrijk 2019 – De Oranjeleeuwinnen

Laten we niet vergeten dat Nederland samen met Portugal, Europees Kampioen voetbal werd in 2017! Portugal voor de heren en Nederland voor de dames. Een hele prestatie en eigenlijk een beetje een ondankbare, daar zij veel minder belangstelling kregen. De Oranjeleeuwinnen, zo worden onze meiden ook wel genoemd, hebben toen in eigen land de beker binnengehaald! De kwalificatierondes voor het volgende WK zullen in september in Zwitserland plaatsvinden. Helaas is het wereldkampioenschap vrouwen altijd veel minder populair geweest dan de herenversie, deze is in feite voor velen het “echte” WK voetbal. Het verbod van de FA op vrouwenvoetbal tot 1971 hielp ook niet echt mee… daarom werd het allereerste officiële Vrouwen WK pas in 1991 in China gehouden. Het vrouwenvoetbal heeft daarom een veel kortere geschiedenis. Er zijn wel fresco’s gevonden van vrouwen die een soortgelijk spel aan het spelen zijn, helemaal in de tijd van de Han Dynastie (206 v. Chr. – 220 na Chr.)! Er zijn ook documenten waarin melding wordt gemaakt van vrouwenvoetbal in Schotland in 1790. Daarnaast was het eerste opgenomen spel tussen vrouwen in 1895! We kunnen de WK’s bijna niet met elkaar vergelijken, de interesse, media-aandacht en het geld dat in beiden wordt gestoken, verschilt te veel van elkaar. Het volgende WK vindt in 2019 in Frankrijk plaats. Wij kijken uit naar wat onze meiden dit keer voor moois ervan zullen maken! Een ding staat vast; ze laten niet met zich sollen!

Welke landen gaan nog meer niet naar het WK?  (Ten opzichte van 4 jaar geleden)

Het Nederlandse elftal nadat zij de finale in 1974 met 1-2 hadden verloren.

Bron: Wikipedia. Het Nederlandse elftal staat er beteuterd bij nadat zij de finale in 1974 met 1-2 hadden verloren.

We zijn niet de enige “grootten” die niet mee doen dit WK! Het is een schrale troost, maar gedeelde smart is halve smart! Laten wij eens kijken wie er nog meer vanaf de zijkant moet blijven kijken deze zomer:

Chili – Huidige kampioen van de Copa America! Iedereen heeft wel eens heel veel pech achter elkaar, zelfs als je de kampioen bent van Zuid-Amerika. Wij kunnen het ons goed voorstellen dat, zeker voor zo een voetballand, niet meedoen aan een WK ontzettend balen is!

Kameroen – Ook Kameroen doet niet mee, en ook zij zijn regerend kampioen van een groot kampioenschap, namelijk: de Africa Cup! Het overkomt de besten onder ons.

Wales – een mede “Europeaan” die ook niet mee doet, maar dat doen ze als sinds 1958 niet… Het zou dus juist verrassend zijn als ze wél meededen!

Italië: Voor onze Italiaanse vrienden is het precies andersom, zij deden juist sinds 1958 elk WK mee! Voor hen moet het ook geen makkelijk pil zijn geweest om te slikken!

Ghana – ook wel de Black Stars genoemd, waren er de afgelopen drie WK’s wel bij. Helaas moeten ook zij weer een aantal jaren wachten om het opnieuw te mogen proberen.

Verenigde Staten: Sinds 1990 doen zij elk WK mee, maar ook zij moeten dit jaar thuisblijven! Er waren plannen dat de Amerikaanse Voetbalbond een toernooi zou organiseren voor 16 van de landen die niet mee deden, waaronder Nederland, de VS en Italië. Het zou de World Cup NIT gaan heten (National Invitational Tournament). Best een leuk idee! Maar het is er niet van gekomen.

Zoals u ziet overkomt het de besten. Over 4 jaar proberen we het gewoon nog een keer! En niet te vergeten, we hebben natuurlijk altijd nog het EK in 2020. Die wordt in 12 gaststeden gegeven, waaronder ook in Amsterdam in de Johan Cruijff Arena.

Walking Football – een goede manier om toch te blijven voetballen

Oranje Selectie WK Walking Football 2018

Bron: Haarlems Dagblad. Het Nederlandse elftal voor het WK Walking Football dat afgelopen mei in het Britse Bristol werd gehouden.

Wandelen, niet rennen! We hebben al eerder over dit onderwerp geschreven. In april van 2016 hebben we zelfs een Walking Football toernooi in Italië gesponsord. Walking Football is voor iedereen die ouder is dan 50 jaar en die nog steeds graag bij dit spel betrokken is, maar die om de een of andere reden, zoals verminderde mobiliteit, niet meer echt het originele voetbalspel kan spelen. Het is alleen maar logisch dat ons lichaam niet dezelfde hoeveelheid fysieke inspanning kan verdragen als toen we jonger waren. Ook bevordert Walking Football de cardiovasculaire conditie, wat inhoudt dat mensen die eraan deelnemen een gezondere levensstijl behouden.

“Kun je lopen, dan kun je meedoen!” Ron Verkuijl – projectleider OldStars walking football Vereniging Sport Utrecht (VSU) bron: KNVB-starterspakket

Een paar Walking Football regels:

Voetbal is voor alle leeftijden

Zo ziet u maar weer, voetbal is voor alle leeftijden! Alleen om te kijken, maar ook om zelf mee te doen!

  • Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden
  • Als je rent, krijgt de andere kant een vrije schop
  • Slidings zijn verboden
  • De bal mag nooit boven heupniveau worden getrapt.
  • Bij het lopen moet ten alle tijden één voet de grond aanraken

Mocht u alle regels rustig willen bekijken, dan kunt u bij de KNVB een overzichtelijk starterpakket bekijken. U kunt deze hier bekijken. Dit jaar werd het WK Walking Football in het Britse Bristol op 12 mei gehouden. Dit werd tussen het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Gibraltar), Nederland en Canada gehouden. Het Nederlandse elftal had er echt een paar sterren tussen zitten! Zoals “Mr. Ajax” en drie keer Europa Cupwinnaar: Sjaak Swart, Gouden Schoen winnaar Kees Kist en WK finalisten Dick Schoenaker en Wim Rijsbergen! (Ja deze heren hebben daadwerkelijk met de WK’s in ’74 en ’78 meegedaan!) De Schotten waren echter degenen die de trofee dit WK mee naar huis namen. Benieuwd hoe dat eruitzag? Bekijk hieronder het filmpje:

https://youtu.be/HW2GxcYVHXM

Bronnen:

  • Glanville, Brian (2005). The Story of the World Cup. Faber. ISBN 0-571-22944-1.

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant: