Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Olympische Winterspelen 2018; hartstochtelijk verbonden

De Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang, Zuid-Korea zullen wederom de wereld verenigen!

Geschreven door Stannah

De Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea

De (Para-)Olympische Spelen hebben altijd synoniem gestaan voor eenheid door sport. Het is een evenement waar zelfs de minste sportliefhebber naar wilt kijken. En de Olympische Winterspelen hebben ook nog eens een bijzondere sfeer. Misschien komt dat door de prachtige besneeuwde beelden die ons aan de gezelligheid van de Kerstdagen doen denken. Maar de echte magie van de Olympische Winterspelen zit hem natuurlijk in de geweldige prestaties van atleten van over de hele wereld!

Wintersport zit bomvol met avontuur en snelheid in de sneeuw! Denkt u maar aan een snowboarder of skiër die zo van de piste raast, de fascinerende choreografieën van de kunstschaatsers, altijd een favoriet onder het publiek! En de bobsleeërs die zijn gewoon ontzettend cool om naar te kijken!

De Winterspelen gaan vandaag van start in Pyeongchang, Zuid-Korea. Laten we eens een kijkje nemen bij de Olympische Winterspelen van 2018, want er is veel te zien!

Inhoudsopgave

Een korte geschiedenis van de Olympische Winterspelen
Zuid-Korea: het gastland van de Olympische Winterspelen 2018
De Paralympische Winterspelen 2018
Enkele van de meest opmerkelijkste “warmweerlanden” die aan de Olympische Winterspelen hebben deelgenomen

Een korte geschiedenis van de Olympische Winterspelen

Wintersport bestaat natuurlijk al heel lang, zo had ook de Olympische Winterspelen een voorganger. Namelijk de Noorse Spelen die om de 4 jaar in Zweden werden gehouden. Dit evenement stopte echter in 1926. De organisator van deze spelen, generaal Balck, was lid van het IOC en tevens een goede vriend van de oprichter van de Olympische Spelen. Hij probeerde jarenlang om wintersporten in de Olympische Zomerspelen te laten opnemen en slaagde daar in 1908 en in 1912 in.

De eerste officiële Olympische Winterspelen zouden in 1916 in Berlijn gehouden worden, maar toen de Eerste Wereldoorlog begon werd het evenement geannuleerd. Zo gebeurde het dat de eerste officiële Olympische Winterspelen in 1924 in het Franse Winter Wonderland, Chamonix, gehouden werd. Alhoewel het toen de Internationale Wintersport Week genoemd werd, is het later met terugwerkende kracht toch uitgeroepen tot de eerste Olympische Winterspelen. Tijdens deze eerste Spelen, namen 250 atleten uit 16 landen met succes deel aan 16 evenementen. In 1924 was de enige sport waar vrouwen aan mee mochten doen kunstschaatsen. Er waren dan ook 11 vrouwen die hier aan meededen. Ook was het het debuut van de wereldberoemde Noorse kunstschaatser Sonja Henie, die destijds pas 11 jaar was. Dat is nog eens een indrukwekkende leeftijd om met de Olympische Winterspelen mee te doen!

Sonja Henie op de kaft van TIME Magazine

Bron: https://goo.gl/TY23XS

De eerste Olympische Winterspelen in 1924

Benieuwd hoe het er in 1924 aan toe ging? Bekijk dan het filmpje hieronder!

De eerste Winterspelen die buiten Europa plaatsvonden waren de spelen in 1932 te Lake Placid in de Verenigde Staten. Door de economische depressie van die tijd konden slecht 17 landen meedoen. De organisatie leed een enorm financieel verlies door de slechte opkomst. De volgende spelen werden in 1936 in Duitsland gehouden. Dat was tevens de laatste keer dat zowel de Zomer- als de Winterspelen in hetzelfde jaar in hetzelfde land gehouden werden.

De Olympische Winterspelen werden pas weer in 1948 voortgezet. Dat er 12 jaar geen Spelen waren geweest kwam door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. De eerste naoorlogse Spelen werden in Moritz, Zwitserland gehouden. Vanwege de Zwitserse neutraliteit tijdens de oorlog waren de sportlocaties nog intact en het was daarom een logische keuze.

De eerste Olympische Winterspelen die op de televisie werden uitgezonden waren die van 1956, toen deze in Cortina D´Ampezzo in Italië georganiseerd werden. Tijdens de openingsceremonie viel de toortsdrager die al schaatsend aankwam bijna op het ijs! De zo belangrijke Olympische vlam was dus bijna per ongeluk gedoofd! Hij herstelde zich echter en het lukte hem om de vlam netjes aan te steken.

Kunt u zich de opwinding voorstellen die het veroorzaakt moet hebben om dit voor de eerste keer in uw eigen huis te kunnen zien? Onderstaand filmpje geeft hier een impressie van!

In 1960 werden de Olympische Winterspelen wederom in de Verenigde Staten gehouden. Dit keer in het destijds bijna ongerepte Squaw Valley. Het was de eerste keer dat een Olympisch dorp gebouwd werd. Ook werd zowel de openingsceremonie als de sluitingsceremonie door Walt Disney geproduceerd. Er moet dus veel magie in de lucht zijn geweest tijdens deze Spelen!

De eerste spelen die buiten Europa of Noord-America gehouden werden was vonden plaats in het land van de rijzende zon, Japan. Het was tijdens deze Spelen dat de eerste (en tot nu toe de laatste) Spaanse atleet ooit die een gouden medaille op de Winterspelen won. Namelijk Francisco Fernández Ochoa. Wie weet brengt Spanje in Pyeongchang hier wel verandering in!

De Spelen die in 1980 plaatsvonden zaten vol van primeurs. Na 48 jaar keerde het evenement weer terug naar de Amerikaanse plaats, Lake Placid. Het was de eerste keer sinds 1952 dat China weer meedeed en ook de eerste keer dat de Spelen geboycot werden. En wel door Taiwan, dat destijds dezelfde naam en volkslied als China had en dit niet wilde veranderen. Het resultaat was dat China deelnam, maar Taiwan weigerde. Het was ook de allereerste keer dat het kleinste land dat ooit aan de Winterspelen heeft deelgenomen een gouden medaille verkreeg. Hanni Wenzel won zowel slalom als reuzenslalom voor haar land, Liechtenstein.

Toen in 1984 de Spelen naar Joegoslavië gingen, was dat een grote verassing daar dit land niet gezien werd als grote kanshebber. De Spelen waren erg goed georganiseerd en de Britse kunstschaatsers Jayne Torvil en Christopher Dean wonnen goud en ontvingen unaniem de hoogste score voor artistieke interpretatie. Zie hieronder hun feilloze optreden op de Bolero van Ravel:

In 1992 werden de Spelen in de Franse regio Savoie gehouden.  Dit was ook de laatste keer dat de Winter-  en de Zomerspelen in hetzelfde jaar georganiseerd werden. Skiër Anneliese Coberger uit Nieuw-Zeeland was de eerste atleet uit het zuidelijk halfrond die een zilveren medaille op de Winter Spelen won! Ook was het voor Duitsland, na de val van het communisme, de eerste keer dat zij als één land meededen en deden de Baltische staten als onafhankelijke landen mee.

Het is ongelofelijk fascinerend om te zien hoe de liefde voor sport zoveel verschillende mensen, letterlijk van overal over de hele wereld, bij elkaar kan brengen. Hoe deze evenementen in onze herinneringen geëtst blijven en hoe belangrijk de Olympische Spelen voor de wereld zijn!

Met de komst van het millennium, gingen de Spelen naar Salt Lake City in de VS. Weer kon men duidelijk zien dat de Spelen veel meer zijn dan alleen atleten uit verschillende landen die met elkaar concurreren. Het waren de eerste Spelen sinds de aanvallen van 11 september, en daarom was er ook een veel meer beveiliging aanwezig, hetgeen alleen nog maar zou toenemen. In 2010 keerden de Spelen terug naar Canada, dit keer naar Vancouver. Meer dan 2500 atleten uit 82 landen deden mee! De tragische dood van de Georgische rodelaar , Nodar Kumaritashvili, tijdens een oefenloop slechts enkele uren voor de openingsceremonie was zeer begrijpelijk het middelpunt van hevige kritiek.

De afgelopen Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014 vertegenwoordigden voor Rusland de eerste keer dat zij dit evenement mochten organiseren. Meer dan 2800 atleten uit 88 landen deden mee, hetgeen een recordaantal was. Dit waren ook de duurste Olympische Winterspelen ooit, die het verbazingwekkende bedrag van 51 miljard dollar kostten! Als de Amerikanen die de Spelen tijdens de grootte depressie organiseerden dát hadden gehoord zouden ze het zeker niet geloofd hebben!

Rusland kwam aanvankelijk als de grootte winnaar uit de bus met het meest hoogste aantal medailles, maar na de ontdekking van een door de staat gefinancierd dopingschandaal kwam Noorwegen op de eerste plaats. Noorwegen is ook het land dat de meest gedecoreerde Winterolympiër heeft geproduceerd, Ole Einar Bjørndalen met 13 medailles. Vanwege het door de staat gefinancierde dopingschandaal mag Rusland niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Gelukkig kunnen en zullen Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze “schoon” zijn wel deelnemen als “Olympische atleten uit Rusland”.

Zuid-Korea: het gastland van de Olympische Winterspelen 2018

Zoals we weten worden de Olympische Winterspelen gehouden in de stad Pyeongchang in Zuid-Korea.  De altijd indrukwekkende fakkel-ceremonie vond plaats in oktober 2017 in het mythische Olympia in Griekenland, waar “Griekse godinnen” de Olympische vlam overhandigden om naar Pyeongchang af te reizen:

Een paar (leuke) feiten over de Winterspelen in Pyeongchang

Winter Olympic 2018 officiële mascotte Olympische Winterspelen 2018

Soohorang is de officiële mascotte van de Olympische Winterspelen 2018
Bron : https://goo.gl/kzmsSy

  • De officiële mascotte: een witte tijger die Soohorang heet! De witte tijger is het dier van Zuid-Korea en in de mythologie staat de witte tijger bekend als het bescherm dier van het land. Sooho betekend bescherming en rang komt van het woord tijger, wat ook het laatste woord van een geliefd traditioneel lied is uit de provincie waar de Spelen gehouden worden. Soohorang is er om iedereen die betrokken is bij de Spelen te beschermen. Hij heeft een uitdagende geest, passie en is een betrouwbare vriend.
  • Officiële slogan: Passion-Connected, oftewel: Verbonden door Passie. Deze leus moet de visie belichamen om de deelname aan wintersport uit te breiden tot een wereldwijd publiek en dient een blijvend effect te hebben op de jeugd en de komende generaties.
  • Logo: (zie de eerste afbeelding van dit artikel) het logo draagt de naam: Waar de aarde de hemel ontmoet en heeft zijn wortels in het Hangul (het Koreaanse alfabet). De eerste medeklinkers van elke lettergreep van het woord Pyeongchang vormen de basis van het logo. Het eerste teken staat voor een verzamelplek waar hemel, aarde en mensen met elkaar in harmonie zijn. Het tweede teken staat voor sneeuw en ijs en de uitmuntende prestaties van de atleten. Of zoals het Olympisch comité het verwoordde: “Een plein waar de aarde de lucht ontmoet en waar atleten uitblinken in sneeuw of ijs – dat is waar iedereen het grootste winterfestival ter wereld in 2018 zal vieren.”

De medailles van de Winterspelen 2018

De officiële medailles van de Olympische Winterspelen 2018
Bron: https://goo.gl/xT8K4M

  • De medailles: de medailles zijn gemaakt door de Zuid-Koreaanse ontwerper Lee Suk-woo en bevatten het Koreaanse alfabet en de basis van de Koreaanse cultuur. Het lint is gemaakt van gapsa, een traditionele stof.
  • De fakkel: de fakkel is 700 mm lang en vertegenwoordigt de hoogte van Pyeongchang die 700 meter boven zeeniveau ligt. De witte en gouden tinten zijn de officiële kleuren van de Olympische Winterspelen. De vijfhoekige vorm vertegenwoordigt de geest van sport en de verbinding van verschillende landen, religies, geslachten, culturen en de vijf continenten.
  • Olympische primeurs: deze Spelen hebben 8 nieuwe medaille-evenementen, waardoor het totaal aantal gouden medailles op 102 komt. Een gemengd dubbelspel in curling en alpineskiën, traditioneel een individuele sport, zullen voor het eerst een gemengd teamevenement vormen. Het langebaanschaatsen zal worden afgerond met een “massastart” voor de mannen en vrouwen.

Benieuwd naar alles wat voor deze Spelen gebouwd is? Bekijk hier de verschillende podia!

De Paralympische Winterspelen 2018

De Paralympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea

Bron: Openbaar domein

De Paralympische Winterspelen vinden plaats van 9 tot 18 maart 2018. Dat is 2 weken na de afloop van de Olympische Winterspelen. De geschiedenis van de Paralympische Winterspelen is vrijwel hetzelfde als die van de zomerversie. Na de Tweede Wereldoorlog deden veel gewonde soldaten aan sport als een manier van genezing. Britste ziekenhuizen begonnen met het organiseren van wedstrijden in 1948 en dat bleven ze tot 1960 doen. Toen de eerste Paralympische Zomerspelen in Rome werden gehouden, deden er ongeveer 400 rolstoelatleten mee!

De Oostenrijkse atleet Sepp Zwinknagel, die aan beide benen geamputeerd is, probeerde om met protheses te skiën. Dankzij zijn werk werd er technologische vooruitgang geboekt voor mensen met een handicap die ook aan wintersport wilden deelnemen. Hoe traag dit proces ook ging, in 1974 werd er dan voor de eerste keer een wedstrijd gehouden waar lichamelijke gehandicapte atleten aan deel aan konden nemen. Het ging hier om alpineskiën en langlaufen.

De eerste officiële Paralympische Winterspelen werden in 1976 in de Zweedse stad Örnsköldsvik gehouden. 198 atleten uit 16 landen namen hieraan deel aan, en het was de eerste keer dat andere gehandicapten atleten die niet in een rolstoel zaten ook mochten deelnemen.

De Paralympische Winterspelen 2018

  • Het officiële logo dat hierboven geplaatst is, symboliseert sneeuw, ijs en paralympische atleten. De twee sterachtige tekens dienen “een groots festival voor atleten, publiek en iedereen in de wereld” af te beelden. Ook staan ze voor gelijkheid doordat ze de kardinale kleuren van Zuid-Korea hebben, die voor het unieke van iedere individu staan.
  • De mascotte is de schattige Bandabi! Een Aziatische zwarte beer die net als Soohorang in de Zuid-Koreaanse mythologie voorkomt en nauw verbonden is met de cultuur en folklore van het land. De beer symboliseert een sterke wil en moed.

Mascotte van de 2018 Paralympische Winterspelen 2018

Bandabi is de officiële mascotte van de 2018 Paralympische Winterspelen 2018
Bron : https://www.paralympic.org/pyeongchang-2018/mascot

Het aantal sporten waaraan deze atleten deelnemen is indrukwekkend;

  • Alpineskiën
  • Biatlon
  • Langlaufen
  • Rolstoelcurling
  • Sledgehockey
  • Snowboarden
  • Rodelen
  • Bobsleeën (vanaf 2022)

Het is altijd erg mooi en spannend om naar de prestaties van Olympische atleten tijdens de Spelen te kijken. Maar wanneer iemand zijn of haar handicap overwonnen heeft en zo’n hoog niveau bereikt heeft, is het echt uitzonderlijk.

Enkele van de meest opmerkelijkste “warmweerlanden” die aan de Olympische Winterspelen hebben deelgenomen

Het is voor niemand een verassing dat landen zoals; Rusland, Canada, Noorwegen en Nederland veel Olympische Wintermedailles binnen harken. Hun klimaat is daar immers zeer geschikt voor. Het is daarom logisch dat koud-weer-landen meer atleten hebben die aan de Winterse Spelen kunnen deelnemen. Dus wanneer wij atleten uit landen zien waar het nooit sneeuwt of zelfs vriest dan begint onze nieuwsgierigheid toe te nemen. Helemaal wanneer ze ook echt goed zijn!

  • Cool Runnings! Wie herinnert zich niet het Jamaicaanse bobslee team dat de inspiratiebron was voor de grote filmhit uit 1993? Zij moeten de bekendste warmweer-winterolympiërs ooit zijn! Helaas crashte het team en eindigde zij als laatsten in Calgary. In 1994 deden zij echter weer mee, en kwamen ze op de 14de plek te staan, dat was hoger dan het Amerikaanse bobslee team. Om de kosten van de reis en hun trainingen te kunnen dekken, verkochten zij exemplaren van hun officiële Reggae lied: “Hobbin and A-Bobbin”.

Bekijk in het onderstaande filmpje hun allereerste keer:

https://youtu.be/nm4DjRcmoPY

  • De sneeuwluipaard: Kwame Nkrumah-Acheampong was de eerste Ghanees die ooit in aanmerking kwam voor de Olympische Winterspelen! Hij werd geboren in Schotland, maar groeide op aan de westkust van Afrika. Hij verhuisde in 2000 naar het Verenigd Koninkrijk en werkte bij de balie van een indoor skicentrum. Het lukte hem om zich in slechts 6 jaar tijd voor de Olympische Winterspelen te kwalificeren en mee te doen!
  • Robel Zeimichael Teklemariam: een langlaufer uit Ethiopië. Hij werd geboren in Ethiopië, maar verhuisde op zijn negende naar de VS. Toen hij namens zijn land meedeed aan de Spelen in Torino was hij daar in geen 23 jaar meer geweest. Na de Spelen ging hij terug naar Ethiopië op vakantie maar hij besloot om daar voorgoed te blijven. Ook in 2010 deed hij weer mee, dit keer in Vancouver.
  • De grootmoeder van het rodelen: oftewel Anne Abernathy, de rodelaarster die de Amerikaanse Maagdeneilanden vertegenwoordigt. Zij heeft deze bijnaam gekregen omdat zij pas op oudere leeftijd met de Spelen begon. Ze ontdekte de sport tijdens de Spelen in 1983 en heeft sindsdien aan 6 Olympische Winterspelen meegedaan. Ze zit altijd in de top 20 van de wereldranglijst, wat geen geringe prestatie is!
  • Philip Boit: een Keniaanse langlaufer zonder enige ski-ervaring. Een middellange afstandsrenner die samen met een landgenoot door Nike benaderd werden om door hen gesponsord en getraind te worden tot langlaufer. Hij eindigde uiteindelijk op de 92e plaats in de 10 km race. Toen de winnaar van de race, Bjørn Dæhlie de finishlijn passeerde, wachtte hij Boit op om hem te omhelzen want hij vond het was zo’ n buitengewone prestatie! Dat vond Philip Boit zo geweldig dat hij zijn zoon naar Bjørn Dæhlie vernoemd heeft.

Wij bij Stannah kunnen niet wachten om te zien wat de 2018 Olympische Winterspelen voor ons in petto hebben! Een ding is zeker, het zal de wereld weer voor in ieder geval 2 weken, verenigen door kameraadschap, sport, cultuur en heel veel plezier!

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant: