Stichting Gouden Dagen maakt aandacht weer gewoon
Het goede doel voor ouderen; Gouden Dagen, wil écht een verschil maken voor de 92% thuiswonende ouderen. Hoe pakken zij dit aan?
Geschreven door Stannah
Het goede doel voor ouderen “Gouden Dagen” maakt zich hard voor de kwaliteit van leven van ouderen. Wanneer we ouder worden vallen waardevolle zaken beetje bij beetje weg. Ons werk, onze vrienden, partners, en ook onze mobiliteit. Ouderen zijn juist daarom de groep die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Stichting Gouden Dagen gebruikt bestaande netwerken van zorginstellingen, buurthuizen, gemeenten en de 420.000 vrijwilligers die ons kleine land telt, om écht een verschil te maken.
Wij van Stannah zijn altijd op zoek naar manieren om het leven voor anderen gemakkelijker te maken. Daarom investeren wij in de innovatie van onze trap-, plateau- en huisliften. We willen graag een extra stap zetten en meer doen. Om deze reden zijn wij altijd op zoek naar fondsen, verenigingen of stichtingen die in het teken staan van anderen helpen.
Zoals het goede doel voor ouderen: Stichting Gouden Dagen. Deze stichting heeft de volgende missie voor ogen: “Stichting Gouden Dagen is het goede doel voor ouderen. Onze missie is het bestrijden van eenzaamheid. Wij zetten daarbij in op het bereiken van ouderen die niemand weet te bereiken, met name de groeiende groep zelfstandig wonende ouderen (92% van de ouderen). Vooral onder de 80-plussers groeit de eenzaamheid het snelst.
In het bereiken van ons doel werken wij nauw samen met bestaande netwerken met het grootste bereik onder ouderen, namelijk: zorginstellingen, buurthuizen en gemeenten.”
“(…) Wij zetten daarbij in op het bereiken van ouderen die niemand weet te bereiken, met name de groeiende groep zelfstandig wonende ouderen (…)”
Eerder deze maand was het de Internationale dag Bestrijding Ouderenmishandeling. Op deze dag hebben wij onder andere gekeken naar de grote eenzaamheid die veel ouderen ondervinden en hoe dit tot depressiviteit kan leiden. Ook in Nederland komt dit voor. Gouden Dagen geeft aan dat 92 procent van alle ouderen zelfstandig thuis woont en dat dit een groeiende groep is waarvan zeker de helft eenzaam is.
Omdat wij Gouden Dagen een mooi initiatief vinden, wilde wij de bevlogen mensen achter dit goede doel een keer in het zonnetje zetten. Wij spraken met directeur Jan Romme en algemeen manager Sabine Pool over wat Gouden Dagen nou precies is en doet. Beiden hebben ontzettend veel ervaring in dit gebied. Zo was directeur Jan Romme gedurende 16 jaar de directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Algemeen manager Sabine Pool stond voor het Ouderenfonds jarenlang aan het hoofd van verschillende projecten.
Stichting Gouden Dagen en hun 4 pijlers
Directeur Jan Romme geeft aan dat Gouden Dagen via structurele activiteiten eenzaamheid onder ouderen wil bestrijden. Het gaat dus niet om eenmalige uitjes, of om alleen een wens in vervulling laten gaan. Jan Romme geeft aan dat er tegenwoordig meer bewustwording is als het gaat om eenzaamheid onder ouderen. Ook vanuit de overheid. “De regering is momenteel zeer gemotiveerd om de eenzaamheid te bestrijden, maar ze zijn niet voldoende uitgerust om die thuiswonende ouderen daadwerkelijk te bereiken. Gouden Dagen is het enige goede doel dat zich inzet om die 92% thuiswonende ouderen te bereiken. Door onze ervaring hebben we een methodiek ontwikkeld, en weten wij wat er wel en niet helpt om eenzaamheid te bestrijden. Er zijn veel initiatieven die ouderen een keer een leuke dag of middag bezorgen, maar dan is het net of de wolken tijdelijk voor de zon verdwijnen en daarna weer naar elkaar toe schuiven. Op deze manier keert de eenzaamheid terug en wordt het misschien zelfs erger. Gouden Dagen zet zich in voor activiteiten die ouderen op een structurele manier regelmatig bij elkaar brengen zodat de mensen elkaar echt vaker kunnen ontmoeten. Op deze manier komen betekenisvolle gesprekken tot stand waardoor de eenzaamheid daadwerkelijk minder wordt”.
Gouden Dagen werkt met 4 pijlers aan hun doelstelling:
- Gouden Koffie
- Gouden Cultuur
- Gouden Natuur
- Gouden Wensen
Volgens algemeen manager Sabine Pool zijn deze pijlers een omlijsting van wat er al in de zorginstellingen gebeurd. Elke pijler omvat activiteiten die in het leven zijn geroepen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
De Gouden Natuur pijler is voor mensen die eigenlijk niet meer naar buiten kunnen en een mobiliteitsbeperking hebben, maar toch de seizoenen naar binnen willen halen. Sabine vertelt dat dit soort initiatieven er zijn om mensen in contact te laten komen met de natuur. In dit geval worden er bloemen en planten die karakteristiek zijn voor de seizoenen naar binnen gehaald zodat de mensen deze kunnen voelen, ruiken en kunnen beleven. Contact met de natuur kan helend en therapeutisch werken. Wij hebben al eerder een artikel over het belang van contact met de natuur geschreven. Zo legt Sabine uit dat de Natuur pijler vrij breed is, het kan bijvoorbeeld ook iets simpels zijn als een wandeling maken.
Ook de Gouden Cultuur pijler is van alle culturele markten thuis: “Het van Gogh museum heeft een prachtig aanbod voor ouderen, zo brengen ze werken van Van Gogh naar zorginstellingen toe. De deelnemers leren dan om een Van Gogh te schilderen en bespreken zijn brieven.”
Wij vroegen aan directeur Jan Romme of hij een idee heeft welke pijler het populairste is: “Simple is beautiful; het meest simpele trekt de meeste mensen aan. Daarom is Gouden Koffie in al zijn simpelheid vaak de activiteit die het meeste wordt bezocht. Maar waar ouderen ook veel interesse in hebben is Gouden Cultuur. Veel ouderen vinden het erg leuk om een keer naar een museum te gaan of om een keer in het concertgebouw te zijn, omdat ze daar nog nooit zijn geweest. Dat kan erg leuk en betekenisvol zijn. Maar ook zelf cultuur maken wordt goed ontvangen. Van schilderen of zingen worden mensen gelukkig, en dat geldt overigens voor jong en oud.”
Stannah zet de bevlogen mensen achter het goede doel voor ouderen in het zonnetje!
Gouden Dagen en Stannah – samen succesvol tegen eenzaamheid
Gouden Dagen heeft als doel om die 92% thuiswonende ouderen te bereiken. Dat is een zware uitdaging. Wij vroegen algemeen manager Sabine Pool hoe Gouden Dagen dat aanpakt: “Zorginstellingen hebben in principe goede faciliteiten. Zo hebben ze een restaurant en vaak ook een recreatieruimte of een fitnessruimte. Daar is een mogelijkheid om de thuiswonende ouderen welkom de heten. Mensen komen echter niet snel uit zichzelf, dus wij proberen ze aan de hand van de vier pijlers uit te nodigen. De Gouden Koffie zetten we in als laagdrempelige introductie, zodat mensen gewoon een keertje komen kijken. Ze worden dan persoonlijk aangesproken om ervoor te zorgen dat ze een andere keer terugkomen. Wie weet nemen ze dan de volgende keer hun buurman of buurvrouw wel mee. De zorginstellingen kennen zelf veel van de thuiswonende ouderen in die regio. Zij communiceren dan o.a. via het eigen magazine dat er bijvoorbeeld een Gouden Koffie moment aankomt.”
Het is dus echt een gezamenlijk streven, waarbij Gouden Dagen een bestaand netwerk aan met name zorginstellingen gebruikt. Sabine geeft aan dat ze in 2009 met 13 locaties zijn begonnen, maar dat het er ondertussen al 140 zijn! Zo worden de Gouden momenten nu ook in gemeentehuizen, in bedrijfskantines, en ook in kerken gehouden!
Verlies van mobiliteit en eenzaamheid
Algemeen manager Sabine geeft ons een beeld van hoe gemakkelijk oudere mensen eenzaam kunnen worden, en dat eenzaamheid niet alleen wordt veroorzaakt door de afwezigheid van mensen om ons heen. Een verminderende mobiliteit is funest voor iemands onafhankelijkheid. Een traplift, of bijvoorbeeld een plateaulift, kan hierbij daadwerkelijk een verschil maken in de strijd tegen eenzaamheid. Wanneer iemand de trap uit de weg gaat omdat deze te gevaarlijk wordt, is dit een groot struikelblok om gezelschap te zoeken.
“Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de toegankelijkheid van toiletten in openbare ruimtes” vertelt Sabine ons. “Zo zit iemand met een mobiliteitsprobleem in een restaurant, en dan zie je dat hij of zij om naar het toilet te kunnen zo’n 30 treden naar beneden moet lopen. En dan nog een hoekje om, om vervolgens over een drempel te moeten stappen om tot een klein hokje te komen! Dat werkt natuurlijk niet voor iedereen! Dit kan ervoor zorgen dat deze persoon de volgende keer wel twee keer nadenkt voordat hij terugkomt op deze plek. Eenzaamheid zit dus ook gewoon in die hoek. Het eenzaam worden begint al vanaf dat men 65 wordt. Het werkzame leven eindigt, kinderen gaan uit huis, vrienden vallen langzaam weg, een partner die wegvalt en de fysieke beperkingen die ervoor zorgen dat de mobiliteit afneemt. Al die factoren bij elkaar dragen bij aan de kans dat mensen eenzaam en ongelukkiger worden. Wil je dat bestrijden, dan moet je kijken naar de oorzaken. Als iemand minder mobiel is, ja dan is een traplift of een scootmobiel ontzettend praktisch natuurlijk.”
Stannah heeft in de afgelopen 151 jaar altijd geïnvesteerd in innovatie, kwaliteit en veiligheid. Dit doen we omdat we geloven dat mensen met een mobiliteitsprobleem zich onafhankelijk moeten kunnen blijven verplaatsen in en rondom gebouwen, en in hun geliefde woonomgeving moeten kunnen blijven wonen.
Gouden Dagen en U!
Bent u nieuwsgierig geworden naar het goede werk van Gouden Dagen? Klik dan op de link om hier meer over te lezen. U kunt ook een keertje gewoon langsgaan. U bent van harte welkom en iedereen daar ontmoet u graag. Wilt u weten waar Gouden Dagen actief is in uw regio? Bekijk de locaties via de website: https://www.goudendagen.nl/locaties/
Kent u iemand die van de activiteiten die Gouden Dagen organiseert zou genieten? Ga een keertje samen, of informeer uw dierbaren hiervan. Er kan zo maar een wereld voor u opengaan! De koffie staat in ieder geval al voor u klaar, en deze is nog gratis ook!
Indien u meer informatie wilt hebben over een Stannah Traplift en of dit misschien iets voor u is, dan kunt u hier ons assortiment bekijken of contact met ons opnemen.
U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:
Stannah mag zich officieel partner van de Parkinson Vereniging noemen
Stannah wordt onderzoekspartner van het Nationaal MS Fonds!
Olympische Winterspelen 2018; hartstochtelijk verbonden