Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Dag van de mantelzorg 2017; mantelzorg doe je samen

Op 10 november 2017 is het de Dag van de Mantelzorg, hét perfecte moment om de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Geschreven door Stannah

Vele handen maken licht werk

Op 10 november worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om de mantelzorger in het zonnetje te zetten. Mantelzorg is een term die wij de laatste jaren vaak voorbij hebben zien komen. Het is dan ook zeker niet raar dat er een dag aan gewijd is. Vooral omdat vele handen licht werk maken, en wij steeds vaker voor elkaar willen en moeten zorgen.

Wat is mantelzorg?

Wat is mantelzorg precies? De rijksoverheid definieert mantelzorg als volgt:

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Behalve verzorging, kan mantelzorg ook hulp bij dagelijkse activiteiten zijn. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Gemeenten ondersteunen de mantelzorgers van hun inwoners. Bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). Door mantelzorg kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Zoals hierboven wordt aangegeven, kan mantelzorg zeker intensief zijn. Vooral omdat de meeste mensen gewoon een voltijdbaan hebben. Daarom is het zo belangrijk om hier bij stil te staan. Mantelzorgers denken vaak “dat hoort er gewoon bij” en uiteraard is dat ook wel een beetje zo, want waar zouden wij zijn als wij elkaar niet een handje zouden helpen af en toe? Maar, het is wél bijzonder wanneer iemand zoveel tijd aan een ander besteedt alleen omdat die persoon dat nodig heeft. Zeker in de geïndividualiseerde maatschappij van vandaag de dag en wanneer wij uit een cultuur komen waar vooral oudere mensen, wanneer het niet meer gaat, “gewoon” naar een verzorgingstehuis gaan. Die tijden zijn voorbij, men dient langer zelfstandig thuis te wonen en wij moeten meer op elkaar rekenen voor zorg en toeverlaat.

Het ouderenfonds deelt de volgende cijfers:

Cijfers mantelzorg in Nederland ouderenfonds.nl

Kostbare vrije tijd wordt dus ingeleverd om voor een dierbaar iemand te zorgen.

Ben ik een mantelzorger?

Het komt vaker voor dan wij denken dat men eigenlijk een mantelzorger is maar dat niet zeker weet. Het is echter wel belangrijk om hier bij stil te staan. Wanneer u heeft vastgesteld dat u inderdaad een mantelzorger bent kunt u hulp ontvangen. Dat helpt de mantelzorger, zijn/haar naasten en uiteraard de persoon die de zorg ontvangt. Via Mezzo.nl zijn wij bij de volgende vragen gekomen. Deze kunt u zichzelf stellen om na te gaan of u inderdaad mantelzorg verleent:

  • Zorgt u voor iemand die extra hulp nodig heeft?
  • Doet u dit vanuit een persoonlijke band die u met die persoon heeft (familie, buur, vriend)?
  • Krijgt u betaald voor de uren extra zorg die u biedt?
  • Geeft u meer dan 8 uur per week extra zorg?
  • Bent u in uw hoofd regelmatig of veel met de zorg bezig?
  • Heeft u een idee hoe lang de extra zorg nodig is? Is dit meer dan 3 maanden?

Parapluis metaforisch voor gemeenschappelijke hulp

Indien u de meeste vragen met “Ja” heeft beantwoord kunt u ervanuit gaan dat u inderdaad een mantelzorger bent. Zoals Mezzo aangeeft, bent u zeker niet de enige. 1 Op de 5 Nederlanders zorgt langdurig en intensief voor een naaste. Het is fijn om te weten dat u er niet alleen voor staat, want het kan soms zwaar en intensief zijn.

Wij adviseren u om uzelf goed te laten informeren, er zijn verschillende organisaties die u goed kunnen helpen. Zelfs al is het alleen met het verstrekken van informatie. Ook bij uw gemeente kunt u aan de bel trekken wanneer u behoefte heeft aan extra ondersteuning. Dit filmpje hieronder bijvoorbeeld, van de gemeente Amsterdam geeft een helder beeld van wat de eerste stap voor een mantelzorger kan zijn:

Heb ik recht op vergoeding voor mijn mantelzorgactiviteiten?

Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorgers. Er is echter wel vrij veel hulp te krijgen. Zorghulpatlas.nl heeft de volgende punten op een rijtje gezet:

  • Kortdurend verlof; dit verlof kunt u opnemen indien u moet zorgen voor een kind, zieke partner of voor uw ouders. Uw salaris wordt dan tijdens het verlof voor 70% doorbetaald. Per jaar kunt u maximaal twee keer het aantal uren opnemen dat u per week werkt.
  • Langdurend verlof; dit verlof kunt u opnemen wanneer u voor langere tijd voor een dierbare moet zorgen (directe familie of iemand anders uit uw sociale omgeving). Per jaar kunt u dan 12 weken lang verlof opnemen voor maximaal de helft van het aantal uren dat u werkt.
  • Vervangende zorg of respijtzorg; biedt de mantelzorger de mogelijkheid de taken tijdelijk door een ander te laten overnemen.
  • Op vakantie; er is via Mezzo.nl een speciaal voor hun leden ontwikkelde mantelzorg annuleringsverzekering. Indien er iets gebeurd met betrekking tot uw vakantie naar aanleiding van complicaties door uw mantelzorgactiviteiten is dit zeker fijn om te hebben. Zo er is ook een Mantelzorg Reisverzekering die u kunt afsluiten.
  • Vergoedingen zorgverzekeraars; Sommige zorgverzekeraars bieden in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Ook kunnen sommige kosten voor de diensten van een mantelzorgverlener worden vergoed.
  • Tegemoetkoming voor extra zorgkosten; u kunt een tegemoetkoming aanvragen bij uw gemeente voor kosten die vanwege de ziekte of beperking van uw dierbare zijn gemaakt.
  • Belastingaftrek; er zijn mogelijkheden voor belastingaftrek voor hoge ziektekosten maar ook voor bijvoorbeeld vergoedingen voor gemaakte reiskosten.
  • Parkeerbeleid en- vergoedingen; bij sommige gemeenten kunt u een parkeervergunning aanvragen voor mantelzorgers. U kunt daarmee goedkoper parkeren in de buurt van de persoon aan wie u zorg verleent.
  • Openbaar vervoer; indien de persoon die u verzorgt niet alléén gebruik van het ov kan maken, dan kunt u een gratis ov-begeleiderkaart aanvragen. Hier kunt u daar meer over lezen.
  • Mantelzorgcompliment; ook hiervoor kunt u bij uw gemeente meer informatie vragen. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de verstrekking van een jaarlijkse blijk van waardering aan mantelzorgers.
  • Uitkeringen; in het geval dat u een WW-of een bijstandsuitkering ontvangt, kunt u in sommige gevallen vrijstelling van uw sollicitatieplicht krijgen.

Hou het zo simpel en efficiënt mogelijk.

Wanneer de mantelzorger en de persoon die de zorg ontvangt zoveel mogelijk hulp in en om het huis hebben, verlicht dit de taken voor iedereen. Zo kan een ergotherapeut u helpen om de persoon zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven. En een traplift kan bijvoorbeeld erg veel hulp bieden wanneer de persoon moeilijkheden heeft om zelfstandig naar boven en weer naar beneden te gaan, of beter niet zijn of haar gewrichten dient te belasten.

“De eenvoudige daad om voor iemand zorg te dragen is heroïsch”. Edward Albert

Er zijn vandaag de dag heel veel steunpunten waar een mantelzorger kan aankloppen en dat is fantastisch. Kent u iemand die mantelzorger is? Dan is vandaag dé dag om die persoon extra in het zonnetje te zetten. Wellicht is het beste cadeau dat u kunt geven, tijd voor hem- of haarzelf. Een dagje ontspannen in een spa bijvoorbeeld of een keertje lekker uit eten zonder zorgen en zonder tijdstip.

Zoals de Amerikaanse schrijver Edward Albert al zei; “de eenvoudige daad om voor iemand zorg te dragen is heroïsch”. Laten wij vandaag onze helden met liefde omarmen!

Zet vandaag de mantelzorger in het zonnetje!Credit: foto door Simon Maage

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant: