Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Woonopties voor ouderen: wat zijn de alternatieven en hoe kiest u ze?

Geschreven door Stannah

Uw huis aanpassen

Voor sommige mensen is de beste optie om in het huis te blijven waar ze al jaren wonen, terwijl voor anderen een bejaardentehuis of gedeelde accommodatie de ideale oplossing kan zijn.

Het enige waar we zeker van kunnen zijn, is dat waar we wonen van cruciaal belang is om ons echt “thuis” te voelen. Daarom is het van vitaal belang om te weten welke huisvestingsmogelijkheden er vandaag de dag zijn.

In dit artikel zullen we een praktische blik werpen op de verschillende woonopties voor ouderen en hoe elke optie bij uw levensstijl en behoeften kan passen.

Of u nu een oudere bent die op zoek is naar de perfecte plek voor het volgende hoofdstuk van uw leven, of een familielid dat wil helpen bij het maken van die beslissing, wij zijn er om u te begeleiden. Laten we beginnen!

1. Uw huis aanpassen

Bij het bekijken van huisvestingsopties voor ouderen, is een van de cruciale aspecten om te overwegen uw huidige huis meer geschikt te maken voor de behoeften van ouderen.

Woningaanpassing is vaak een praktische en comfortabele keuze voor mensen die in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen.

Als het bijvoorbeeld een uitdaging is geworden om veilig de trap op en af te gaan, kunt u bepaalde mobiliteitsoplossingen installeren om u te helpen veilig over de trap te navigeren.

Trapliften zijn een mobiliteitsoplossing die het overwegen waard is, omdat ze u vrije toegang geven tot alle verdiepingen van uw huis. Bovendien passen ze op alle trappen en kunnen ze snel geïnstalleerd worden, zodat u geen grote bouwwerkzaamheden in uw huis hoeft uit te voeren.

Onafhankelijke gemeenschappen of begeleid wonen

Als u in een rolstoel zit, hoeft u niet te verhuizen of u te beperken tot de begane grond. Huisliften en platformliften zijn een uitstekend alternatief voor rolstoelgebruikers.

Voor extra comfort en veiligheid kunt u ook overwegen :

  • Het installeren van fellere verlichting
  • Gladde tapijten vervangen door antislip tapijten
  • Verwijderen van meubilair dat smalle doorgangen belemmert
  • Het verwijderen van architecturale barrières bij ingangen vanaf de straat door gebruik te maken van mobiliteitsoplossingen zoals hellingen en platformliften.

2. Onafhankelijke gemeenschappen of begeleid wonen

Wonen in zelfstandige woongemeenschappen is over het algemeen voorbehouden aan mensen van 55 jaar of ouder. Woningen voor begeleid wonen zijn afgestemd op uw mobiliteitsbehoeften, met als doel de barrières voor toegankelijkheid te verminderen en zwaardere taken zoals tuinonderhoud te vergemakkelijken.

3. Het dorpsmodel

Een van de woonoplossingen voor ouderen is het zogenaamde “dorpsmodel”. Naast het verblijf in hun eigen huis, hebben bewoners van deze plaatsen toegang tot specifieke programma’s en diensten zoals vervoer, boodschappen doen of hulp bij het huishouden.

Bovendien brengen deze dorpen leden van verschillende leeftijdsgroepen samen en bevorderen ze een reeks activiteiten waarbij de hele gemeenschap betrokken is, waardoor mensen worden aangemoedigd om elkaar te leren kennen en harmonieus samen te leven.

4. Thuiszorg

Als u het moeilijk vindt om bepaalde huishoudelijke taken uit te voeren, kunt u een beroep doen op thuiszorgdiensten. Deze diensten omvatten verschillende soorten hulp, van het bereiden van maaltijden tot het schoonmaken van het huis, hulp bij de dagelijkse hygiëne en zelfs wasserij.

5. Rusthuizen

Bejaardentehuizen bieden accommodatie en zorg voor ouderen die om verschillende redenen niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Deze instellingen bieden 24 uur per dag een scala aan diensten, waaronder accommodatie, maaltijden, medische hulp, verpleging en recreatieve activiteiten, met als doel een veilige en comfortabele omgeving voor de bewoners te creëren.

6. Cohousing

Cohousing senioren

Het concept van cohousing ontstond in de jaren 1970 in Denemarken, en ongeveer 8% van de bevolking woont al in deze gemeenschappen. De bewoners van deze gemeenschappen zijn niet alleen buren, maar delen ook gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens en woonkamers.

Om van deze diensten te kunnen profiteren, betalen alle bewoners een vergoeding die door de bewonersvereniging wordt beheerd. Het is een manier om zelfstandig te wonen en tegelijkertijd te profiteren van hulp en gezelschap.

Factoren waar u rekening mee moet houden bij het zoeken naar de beste woonopties voor ouderen

Het kiezen van de beste woonmogelijkheid voor ouderen hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Als u zo vroeg mogelijk begint, kunt u een actieplan ontwikkelen dat u zal helpen om u zekerder te voelen. Om dit te doen, raden wij u aan om rekening te houden met bepaalde factoren, die we hieronder uiteen zullen zetten.

Locatie en nabijheid van essentiële plaatsen

De nabijheid van goederen en diensten is essentieel in elke fase van ons leven. Een supermarkt of apotheek dicht bij huis kan een grote hulp zijn.

Als u in een meer afgelegen gebied woont, bedenk dan hoe u zich snel kunt verplaatsen en bewaar de contactgegevens van iemand die u in noodgevallen kan helpen.

Overheidssubsidies en hulp bij huisvesting voor ouderen

Overheidsinitiatieven spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat alle burgers toegang hebben tot veilige en geschikte huisvestingsmogelijkheden.

Gewoonlijk omvatten deze regelingen subsidies om de toegankelijkheid van woningen te verbeteren, zoals de installatie van opritten, leuningen, platformliften of trapliften, maar ook toegankelijke huisvestingsprogramma’s speciaal voor ouderen.

In de meeste gevallen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidies, zoals een aangetoonde mate van invaliditeit.

Er zijn ook programma’s die de toegang tot openbare huisvesting of speciale huurvoorwaarden vergemakkelijken.

De toekomst begint thuis

Elke woonoptie heeft voor- en nadelen, maar het belangrijkste is om het woonmodel te vinden dat het beste bij uw levensstijl en persoonlijke doelen past.

Bij Stannah bieden we een breed scala aan mobiliteitsoplossingen die ontworpen zijn om u te helpen zelfstandig thuis te blijven wonen.

Neem contact met ons op en een van onze mobiliteitsexperts helpt u graag bij het vinden van de oplossing die bij u past. Veilig en comfortabel wonen in het huis waar u van houdt is nog nooit zo eenvoudig geweest.