5 Misverstanden over Ouder Worden | Stannah

0858886701

Bel gratis

Vijf misverstanden over ouder worden

Geschreven door Stannah at 17-01-2017

Er zijn veel misvattingen over ouder worden die invloed hebben op onze geliefden zodra ze de 65 gepasseerd zijn. Dit stigma kan zelfs zo’n negatieve invloed hebben dat iemand zich gaat isoleren en nog maar weinig contact heeft met mensen in de omgeving. Hoewel we in de latere jaren van ons leven meer vrije tijd hebben en dus meer tijd voor hobby’s en sociale contacten, hebben sommige senioren het gevoel dat ze niet meer meetellen in de maatschappij. Het is belangrijk dat je als familielid of verzorger blijft benadrukken dat het leven na een bepaalde leeftijd wél waardevol is en dat je ouderdom juist moet omarmen. Wij zetten vijf misverstanden op een rijtje die door senioren vaak als problematisch worden ervaren.

 

Ouder worden

Misverstand 1 – De hersenactiviteit neemt af op latere leeftijd

Psychische aandoeningen, zoals dementie, die het korte of lange termijn geheugen aantasten worden vaak bij ouderen vastgesteld. Toch is de aanname dat iedereen op den duur last zal krijgen van geheugenverlies per definitie onjuist. Wiskundige kennis en verbale vaardigheden kunnen zelfs toenemen naarmate we ouder worden. Het is wel belangrijk om de hersenen, net als elk ander deel van het lichaam, in vorm te houden. Mentale stimulatie met een Sudoku- of kruiswoordpuzzel of sociale interactie kan een cruciale rol spelen bij het houden van een scherpe geest en het voorkomen van degeneratieve aandoeningen.

 

Misverstand 2 – We zijn minder gelukkig als we ouder worden

Ouderdom wordt vaak geassocieerd met depressie, eenzaamheid en isolement. Maar ouder worden betekent eigenlijk meer vrije tijd voor hobby’s en interesses. Recente onderzoeken over geluk hebben aangetoond mensen rond de pensioengerechtigde leeftijd, met minder dagelijkse verplichtingen, het gelukkigst zijn. Merk je dat jouw familielid of geliefde minder geluk ervaart naarmate hij of zij ouder wordt? Deel dan de rijkdom aan mogelijkheden die er nog zijn, zoals het ontdekken van een nieuwe passie of herontdekken van een oude hobby.

 

Misverstand 3 – Senioren zijn eenzaam

Het verliezen van familieleden en goede vrienden is helaas een natuurlijk onderdeel van het leven. Een gevoel van sociale isolatie kan leiden tot een daling van geluk en een gevoel van eenzaamheid bij jouw dierbare.  Er zijn echter tal van activiteiten en sociale programma’s die interactie stimuleren en helpen om dit soort situaties te voorkomen. Vrijwilligersorganisaties, verzorgingshuizen en bejaardenhuizen kunnen jou en je geliefde hierover informeren en jullie hierin ondersteunen. Bekijk bijvoorbeeld eens de uitjes die het Nationaal Ouderen Fonds biedt.

 

Misverstand 4 – Oudere mensen hebben vaak gezondheidsproblemen

Dat ons lichaam slijt naarmate we ouder worden valt niet te ontkennen, maar ouder worden betekent niet vanzelfsprekend dat je gebonden bent aan bed en de rest van je dagen in het ziekenhuis slijt. Waar sommige mensen met gezondheidsproblemen kampen, kunnen velen hiervan worden voorkomen met een gezonde levensstijl.  De juiste voeding [link naar voorgaande gezond eten blog] en lichaamsbeweging kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.  Het is belangrijk om jouw bejaarde dierbare te stimuleren en motiveren om actief te blijven. Is mobiliteit in huis een probleem, dan kun je overwegen om een traplift te laten installeren. Met een traplift van Stannah hoef jij je geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw dierbare in huis.

 

Misverstand 5 – ‘Je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren’

Bovenstaande uitdrukking wordt vaak met het verouderingsproces geassocieerd, helemaal op het moment dat het niet lukt om een nieuwe onbekende taak uit te voeren. Het zijn dus met name de ouderen zelf die zo denken. Hoewel de tactiek voor het leren van nieuwe vaardigheden misschien iets moet worden bijgesteld, is het als familielid of verzorger belangrijk om te weten dat je hobby’s en nieuwe uitdagingen niet moet ontnemen. Het verwerken van nieuwe informatie, ook al duurt het misschien iets langer, helpt de geest scherp te houden.

De angst om ouder te worden wordt veelal veroorzaakt door misverstanden over het verouderingsproces. Het is belangrijk dat jij en je dierbare oudere het als een kans op nieuwe uitdagingen beschouwen die jullie samen gaan verkennen. Door actief  en sociaal betrokken te blijven en open te staan voor nieuwe ervaringen, kunnen de latere jaren van het leven de meest lonende zijn.