Een hommage aan Zanger Dick Barbé (86) | Stannah

0858886701

Bel gratis

Een hommage aan Zanger Dick Barbé (86)

Dankzij zijn Stannah traplift, door hem zelf liefkozend ‘zijn tweede handje’ genoemd, bleef Dick Barbé nieuwe herinneringen maken.

Geschreven door Stannah at 13-06-2017

Dick Barbé was een actieve senior van 86 jaar oud, die samen met zijn vrouw Ida in Amsterdam woonde. En wie nu denkt: “Die naam komt mij bekend voor”, dat kan! Barbé was een echte volkszanger die opgroeide in de Jordaan. Op zijn 83ste heeft hij nog voor prinses Beatrix gezongen in Ahoy. Dankzij zijn Stannah traplift, door hem zelf liefkozend ‘zijn tweede handje’ genoemd, bleef hij nieuwe herinneringen maken. Wij hadden nog het genoegen om voor zijn overlijden op bezoek te gaan.

De jonge Dick Barbé was chauffeur van beroep, maar charmezanger in hart en nieren. Hij trad op als operazanger in het beroemde DeLaMar Theater – waar inmiddels ook een traplift is geïnstalleerd –  en zong zelfs in het Italiaans. Het publiek hield van Dick Barbé en Dick Barbé hield van zijn publiek.

Een beroerte dreigde Dick zijn zelfstandigheid te kosten

Dick woonde lange tijd in de Amsterdamse Jordaan. Tot aan zijn dood woonde hij samen met zijn vrouw Ida in Amsterdam-Noord. De twee zijn al 25 jaar samen en 10 jaar gelukkig getrouwd. Een paar jaar geleden kreeg Dick plotseling een beroerte en was er slecht aan toe. Dit dreigde hem zijn zelfstandigheid te kosten.

Quote: “Maar een man die altijd onderweg was, die kan je niet tegenhouden, zelfs niet na een beroerte”, aldus echtgenote Ida.

Dus Dick kreeg een scootmobiel, enkele aanpassingen in huis én een traplift van Stannah.

Met de traplift naar zijn eigen ‘zangdomein’

De Stannah traplift werd in 2003 geïnstalleerd. Hij helpt Dick om gemakkelijk naar boven te gaan, naar ‘zijn terrein’. Op de eerste verdieping van hun woning heeft de gepensioneerde zanger namelijk zijn eigen ‘zangdomein’. Zingen doet Dick niet meer op het podium, door longproblemen haalt hij de hoge tonen niet meer. Toch denkt hij nog lang niet aan stoppen. In zijn speciale muziekkamer luistert hij zijn oude liedjes terug, zingt een deuntje mee en bekijkt DVD’s van zijn optredens. Het optreden voor prinses Beatrix in 2014 is zijn favoriet. “Dat is ze, da’s Trix!”, zegt Dick glunderend terwijl hij de beelden bekijkt.

15.000 kilometer op de teller

De 86-jarige Amsterdammer was nog behoorlijk actief, dat bewijst ook de kilometerteller van zijn scootmobiel. Die staat inmiddels op 15.000. Gelukkig woonde Dick en Ida in een fijne straat. Samen met hun buren vormde ze een hechte buurt. Ze gingen bij elkaar op de koffie en deden klusjes voor elkaar, zoals poetsen of boodschappen doen. Dick Barbé is spijtig genoeg kort na dit interview overleden. Wij wensen de famillie en naasten heel veel sterkte toe.