Ouder worden in de stad of op het platteland, wat zijn de verschillen? - Stannah Blog

0858886701

Bel gratis

Ouder worden in de stad of op het platteland, wat zijn de verschillen?

Geschreven door Stannah at 26-10-2017

Waar kunnen ouderen het beste hun gouden jaren vertoeven?  In een bruisende stad of toch op het idyllische platteland?

Rurale molen midden in de stadPhoto credit: Vincent Versluis

De wereld is tegenwoordig kleiner. Iedereen heeft toegang tot vrijwel dezelfde informatie. Men koopt zijn kleding en boodschappen in dezelfde winkels, en we gaan allemaal naar dezelfde landen op vakantie. Social media heeft contact met vrienden en familie vergemakkelijkt, en afstanden verkort.

Nog niet zo lang geleden was dit echter niet het geval. Er was een veel groter verschil tussen het leven van de mensen die in de stad woonden, en van diegenen die op het platteland woonden, aangezien de mensen op het platteland niet dezelfde toegang hadden tot alle “wereldse dingen” van de grote stad. Afstanden waren groter en de mogelijkheden waren minder. Voor jongere mensen zal het verschil tussen de twee veel kleiner zijn dan bijvoorbeeld voor ouderen. Maar wát is het verschil voor ouderen? Daar gaan we in dit blog artikel naar kijken. En wie weet, wellicht zit u nu na te denken over een verhuizing. Hopelijk kan dit artikel u dan enkele ideeën geven.

Ouderen in Nederland

Volgens de cijfers van het onderzoek “Oud worden in Nederland” is 18% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. In figuur nummer 1 kunnen wij zien waar de meeste 65-plussers in Nederland wonen. Uiteraard is het percentage relatief gezien hoger op het platteland omdat jongere mensen vaak in de stad moeten of willen wonen.

Ouderen in Nederland

Wat zijn de voor-en nadelen van het leven in de stad voor een ouder persoon?

Volgens het magazine “Oud worden in Nederland” – wat overigens een zeer interessant stuk is om te lezen – bestaat een goede oude dag uit twee fundamentele elementen. Namelijk;

Eigen regie spreekt voor zich. Men vindt het belangrijk om in staat te zijn zelf te bepalen hoe zij leven. Gevoel van verbondenheid heeft juist te maken met het belang van relaties met anderen.

Fietsen bij een gracht in Amsterdam Photo credit: Jace Grandinetti

De grootste voordelen van leven in een stad op oudere leeftijd:

“De gemiddelde afstand naar de huisarts is in de stad 0,3km terwijl op het platteland deze 4,3 km is”Bron: “Oud worden in Nederland”

De grootste nadelen van leven in een stad op oudere leeftijd:

“Als je in de stad bent, amuseer je je. Als je op het platteland bent, amuseer je de anderen” Oscar Wilde

Wat zijn de voor- en nadelen van het leven op het platteland voor een ouder persoon?

Nu dat we gekeken hebben naar de situatie in de stad willen we ook de voor- en nadelen weten van het platteland! Men heeft vaak het idee dat mensen over het algemeen gelukkiger zijn op het platteland. Verschillende studies geven dit ook aan, vooral voor West-Europese landen. Maar is dit ook het geval voor ouderen?

Koeien in een zonnige wei. Photo credit: Christian Widell

De grootste voordelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:

Tunnel van groene bomen op het plattelandPhoto credit: Studio Dekorasyon

Op het platteland vervangt het venster de schouwburg en de wandeling.Gustave Flaubert

De grootste nadelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:

Vreedzaam dorp

 

Wij kunnen concluderen dat zowel de stad als het platteland leuke en minder leuke aspecten hebben. Maar in beide gevallen is gezelschap, zo onafhankelijk mogelijk blijven en hulp krijgen wanneer dit nodig is, het belangrijkste. Het mooie van het platteland is het contact met de natuur, de ruimte en de rust. Het mooie van de stad is het gemak van alles dichtbij en de gezelligheid om ons heen. Daarna is het aan ieder om voor zichzelf een keuze te maken!