Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Ouder worden in de stad of op het platteland, wat zijn de verschillen?

Waar kunnen ouderen het beste hun gouden jaren vertoeven?  In een bruisende stad of toch op het idyllische platteland?

Geschreven door Stannah

Rurale molen midden in de stad

Photo credit: Vincent Versluis

De wereld is tegenwoordig kleiner. Iedereen heeft toegang tot vrijwel dezelfde informatie. Men koopt zijn kleding en boodschappen in dezelfde winkels, en we gaan allemaal naar dezelfde landen op vakantie. Social media heeft contact met vrienden en familie vergemakkelijkt, en afstanden verkort.

Nog niet zo lang geleden was dit echter niet het geval. Er was een veel groter verschil tussen het leven van de mensen die in de stad woonden, en van diegenen die op het platteland woonden, aangezien de mensen op het platteland niet dezelfde toegang hadden tot alle “wereldse dingen” van de grote stad. Afstanden waren groter en de mogelijkheden waren minder. Voor jongere mensen zal het verschil tussen de twee veel kleiner zijn dan bijvoorbeeld voor ouderen. Maar wát is het verschil voor ouderen? Daar gaan we in dit blog artikel naar kijken. En wie weet, wellicht zit u nu na te denken over een verhuizing. Hopelijk kan dit artikel u dan enkele ideeën geven.

Ouderen in Nederland

Volgens de cijfers van het onderzoek “Oud worden in Nederland” is 18% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. In figuur nummer 1 kunnen wij zien waar de meeste 65-plussers in Nederland wonen. Uiteraard is het percentage relatief gezien hoger op het platteland omdat jongere mensen vaak in de stad moeten of willen wonen.

Ouderen in Nederland

Wat zijn de voor-en nadelen van het leven in de stad voor een ouder persoon?

Volgens het magazine “Oud worden in Nederland” – wat overigens een zeer interessant stuk is om te lezen – bestaat een goede oude dag uit twee fundamentele elementen. Namelijk;

 • Eigen regie en
 • Een gevoel van verbondenheid

Eigen regie spreekt voor zich. Men vindt het belangrijk om in staat te zijn zelf te bepalen hoe zij leven. Gevoel van verbondenheid heeft juist te maken met het belang van relaties met anderen.

Fietsen bij een gracht in Amsterdam Photo credit: Jace Grandinetti

De grootste voordelen van leven in een stad op oudere leeftijd:

 • Levendig en multicultureel! Al zit u rustig op een terrasje of maakt u een wandeling, er is altijd een gezellige drukte om u heen, en van alles om naar te kijken en om aan mee te doen.
 • Steun en toeverlaat: Over het algemeen hebben Nederlandse steden vele voorzieningen zoals buurthuizen en andere organisaties die veel voor ouderen organiseren. Uiteraard zijn er meer zorginstellingen in de steden, zodat de kans groter is dat u in een vertrouwde omgeving blijft mocht u hier naartoe gaan.
 • Voorzieningen om de hoek: ook in de stad kunnen wij zien dat er veel meer voorzieningen zijn. In de buurt het Oude Westen in Rotterdam is de gemiddelde afstand tot de supermarkt en de huisarts 0,3 km. Terwijl in het landelijke Zwiggelte de afstanden respectievelijk 4,2km en 4,6 km zijn!
 • Mobieler: in de stad heeft men makkelijker toegang tot het openbaar vervoer. U kunt praktisch overal komen en relatief snel.
 • Beter een goede buur, dan een verre vriend: Volgens “Oud worden in Nederland” zijn buren erg belangrijk voor het geluk van oudere mensen. Zij helpen vaak met een boodschap hier en daar en geven vooral sociaal geluk. In de stad heeft u meer buren en er worden vaak burenactiviteiten georganiseerd.
 • Cultuur en evenementen: de stad heeft over het algemeen een groter aanbod wanneer het aankomt op musea, theater, dans, bioscoop en bijvoorbeeld tentoonstellingen. Ook worden er meer evenementen georganiseerd, soms zijn deze zelfs gratis, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

“De gemiddelde afstand naar de huisarts is in de stad 0,3km terwijl op het platteland deze 4,3 km is”Bron: “Oud worden in Nederland”

De grootste nadelen van leven in een stad op oudere leeftijd:

 • Eenzaamheid en armoede: er schijnt in Nederland meer armoede en eenzaamheid in de stad voor te komen dan op het platteland. Helaas zijn de vele initiatieven voor ouderen die in de stad bestaan nog niet genoeg. En is er meer armoede dan dat wij ons realiseren.
 • Verkeer: de stad heeft uiteraard veel meer verkeer, dit kan voor een ouder persoon vervelend zijn, denk bijvoorbeeld aan angst met oversteken omdat men dan wat langzamer loopt.
 • Lawaai en drukte: alhoewel de gezellige drukte juist gezelschap brengt, kan het soms ook een beetje te veel zijn.
 • Anonimiteit en individualisering: een stad kan wat individueler zijn. Gelukkig zijn er zoals hierboven aangegeven verschillende activiteiten voor o.a. ouderen, maar wellicht komt dat er niet van, of heeft u pech en is er geen goede band met de buren. Mensen zijn vaak drukker in de stad en kunnen elkaar minder snel opmerken.

“Als je in de stad bent, amuseer je je. Als je op het platteland bent, amuseer je de anderen” Oscar Wilde

Wat zijn de voor- en nadelen van het leven op het platteland voor een ouder persoon?

Nu dat we gekeken hebben naar de situatie in de stad willen we ook de voor- en nadelen weten van het platteland! Men heeft vaak het idee dat mensen over het algemeen gelukkiger zijn op het platteland. Verschillende studies geven dit ook aan, vooral voor West-Europese landen. Maar is dit ook het geval voor ouderen?

Koeien in een zonnige wei. Photo credit: Christian Widell

De grootste voordelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:

Tunnel van groene bomen op het plattelandPhoto credit: Studio Dekorasyon

 • Rust, ruimte en vrijheid: Dit moet hét grootste voordeel zijn! Wanneer men op het platteland woont, woont men midden in de natuur. In contact zijn met de natuur heeft zeer positieve effecten op mensen zoals we in het tuinier artikel kunnen lezen. Rust en ruimte zijn dé remedie tegen stress en angst.
 • Hechter netwerk: over het algemeen hebben mensen die op het platteland wonen en hechter sociaal netwerk, in kleinere gemeenschappen. Ook worden er vaak activiteiten via het dorpshuis georganiseerd of via de kerk. En dit draagt weer bij aan het sociale netwerk van de inwoners.
 • Liefde voor traditie: het platteland gaat ook zeker mee met de eigentijdse ontwikkelingen, echter over het algemeen hebben oudere mensen op het platteland een hechtere band met traditie. Dit is erg fijn omdat het vertrouwd is, en een prachtig “cadeau” om aan de kleinkinderen door te geven.
 • Familie: dit hang sterk samen met het bovenstaande, vaak is de band met kinderen, broers en zussen hechter omdat men op dezelfde plek is blijven wonen en elkaar vaker ziet doordat de gemeenschap kleiner is.
 • Dichterbij dan ooit: Dankzij de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar is de wereld veel kleiner geworden. Zo is het veel makkelijker om contact te onderhouden met mensen van over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan Skypegesprekken. Ook films, series, tv-programma’s en zelfs luisterboeken zijn makkelijker te bereiken en bieden zo meer vermaak aan mensen die meer afgelegen wonen.

Op het platteland vervangt het venster de schouwburg en de wandeling.Gustave Flaubert

De grootste nadelen van leven op het platteland op oudere leeftijd:

 • Eenzaamheid en isolatie: dit is de keerzijde van de medaille, frappant natuurlijk dat eenzaamheid ook in de stad veel voorkomt. Door de lage bevolkingsdichtheid, jongeren die naar de stad verhuizen en minder makkelijk toegang tot het openbaar vervoer is ook hier eenzaamheid. Echter wel minder dan in de stad.
 • Voorzieningen zijn niet om de hoek: zoals wij hierboven hebben kunnen lezen zijn de voorzieningen hier juist niet om de hoek en is het openbaar vervoer niet zo compleet als in de stad.
 • Lange afstanden voor zorgverleners: door de langere afstanden (en dus ook een langere reistijd) is dit nog weleens moeilijk te combineren, zo geeft “Oud worden in Nederland” aan. Het kost de zorgverlener meer tijd en geld om hier bij iemand thuis te komen. Wat natuurlijk nadelig kan zijn.
 • Woningen zijn niet altijd geschikt: mensen wonen hier vaak nog in grote boerderijen. Deze zijn minder makkelijk te verkopen of aan te passen. Maar volgens “Oud worden in Nederland” is het meestal wel mogelijk om de begane grond aan te passen of bijvoorbeeld een traplift te plaatsen.

Vreedzaam dorp

 

Wij kunnen concluderen dat zowel de stad als het platteland leuke en minder leuke aspecten hebben. Maar in beide gevallen is gezelschap, zo onafhankelijk mogelijk blijven en hulp krijgen wanneer dit nodig is, het belangrijkste. Het mooie van het platteland is het contact met de natuur, de ruimte en de rust. Het mooie van de stad is het gemak van alles dichtbij en de gezelligheid om ons heen. Daarna is het aan ieder om voor zichzelf een keuze te maken!