Ouderenzorg belangrijk Thema voor de Verkiezingen | Stannah

0858886701

Bel gratis

Ouderen belangrijk verkiezingsthema in 2017

Geschreven door Stannah at 06-03-2017

Ouderen zijn een belangrijk thema van de verkiezingen op 15 maart 2017. Door de vergrijzing stijgt het aantal alleenstaande 75-plussers in Nederland van 500.000 in 2015 naar 1.3 miljoen in 2052. De groeiende groep zorgbehoevende ouderen is een probleem voor de overheid. Toch vormen ze door diezelfde vergrijzing ook een steeds grotere groep kiezers. Wat heeft politiek Den Haag hen te bieden?

Ouderenzorg belangrijk thema op verkiezingen

70 procent verpleeghuizen kampt met personeelstekort

In Nederland wordt al jaren bezuinigd op ouderenzorg. Zorgmedewerkers zijn schaars. Op dit moment kampt 70 procent van de verpleeghuizen met een personeelstekort. Bovendien is een plek in een verzorgingshuis vandaag de dag niet zo gemakkelijk te krijgen. Sinds 2013 worden verzorgingshuizen in rap tempo gesloten en door aangescherpte regels wordt het ook steeds lastiger om in aanmerking te komen voor een zorgwoning.

Het NPO-programma De Monitor rekende uit dat iemand die 24 uurs zorg krijgt €6.388,- netto per maand kost. En alleen ouderen die intensieve 24-uurszorg nodig hebben kunnen nog in een verzorgingstehuis terecht. Door de vergrijzing is het voor de overheid onbetaalbaar om dit voor iedereen beschikbaar te houden, daarom zijn de regels om te worden toegelaten tot een verpleegtehuis opnieuw aangescherpt.

Manifest Scherp op Ouderzorg

Schrijver Hugo Borst en historicus Carin Gaemers riepen eind oktober met hun manifest ‘Scherp op Ouderzorg’ de politieke partijen op “verantwoordelijkheid te nemen” en de verpleeghuiszorg te “depolitiseren”. Ze wonnen hier begin 2017 de Machiavelliprijs mee, voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Den Haag lijkt te reageren, de aandacht voor het thema neemt toe. Bijna alle partijen zetten in op het tegengaan van armoede onder ouderen en willen dat 75-plussers betere zorg krijgen. Zo willen D66 en VVD spaargeld niet langer laten meetellen in de eigen bijdrage voor mensen in een verpleeghuis. En het CDA pleit voor een verhoging van de AOW met 150 euro per jaar. Daarnaast wil het CDA het eigen risico voor de zorg verlagen van 385 naar 280 euro en ouderen die verzorgd worden door mantelzorgers moeten een korting op de eigen bijdrage krijgen.

Verkiezingsbeloften

Verkiezingsbeloften

Een andere oplossing voor de aanhoudende problemen in de ouderenzorg is langer thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dit al jaren. Maar voor een ‘goede oude dag’ moet in de hulpbehoefte worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen in huis: verlaagde drempels, een traplift, een aanpaste badkamer. Overweeg je om een traplift aan te schaffen voor jou of een familielid? Kijk dan eerst of je in aanmerking komt voor eenvergoeding

Alexander Pechtold  for president

In 2017 is meer dan de helft van de stemgerechtigde Nederlanders 50-plus. Ruim drie miljoen stemmers zijn gepensioneerd. ANBO, de belangenorganisatie voor ouderen, bracht onlangs een peiling naar buiten waarin ouderen aangeven wie zij het liefst als nieuwe minister-president zien. Als het aan de senioren ligt, dan zou D66-leider Alexander Pechtold (36%) onze nieuwe premier worden. Mark Rutte eindigt op een tweede plek en CDA-lijsttrekker Sybrand Buma sluit de top 3. Opvallend is dat ruim 30 procent het liefst geen van de huidige lijsttrekkers als minister-president wil. Eén op de vijf senioren heeft nog niet bepaald op wie hij gaat stemmen op 15 maart.