Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

De Vennepse Spelen 2019: Sportief tegen eenzaamheid onder ouderen

Geschreven door Stannah

Saamhorigheid in het sportieve Nieuw-Vennep: 6 sportclubs organiseren toernooien en geven de opbrengst aan de Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Zuid.

De Vennepse Spelen 2019: Sportief tegen eenzaamheid onder ouderen.

In Nieuw-Vennep is een nieuw sportief initiatief ontstaan dat een hoger doel voor ogen heeft. En wel één dat ons bij Stannah ontzettend aanspreekt, namelijk eenzaamheid onder ouderen tegengaan. Dit wordt bereikt via een uniek sportevenement waarbij 6 Vennepse sportverenigingen over een periode van 8 maanden verschillende toernooien zullen houden.

De opbrengst zal via de Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Zuid (SVHZ) naar het nobele doel gaan.

Wij van Stannah vinden dit soort initiatieven prachtig, niet alleen brengt het een gemeenschap door middel van sport en gezelligheid bij elkaar, het steunt ook nog eens een ontzettend mooi doel. Daar willen wij graag aandacht aan geven en een klein onderdeel van uitmaken!

Het hele evenement wordt compleet door vrijwillegers georganiseerd. Wij mochten vrijwilliger Peter Damen, de voorzichter van SV DIOS (één van de zes participerende sportverenigingen) enkele vragen hierover stellen.

Aandacht voor eenzame ouderen en de saamhorigheid vergroten.

Wethouder van Welzijn en Sport Mieke Booij-van Eck opent de Vennepse Spelen 2019

Peter vertelt hoe het evenement ontstaan is vanuit de Energy Battle – een initiatief om energie bij sportverenigingen te besparen. Al pratend met andere sportverenigingen kwam het idee tot stand om in toernooivorm verschillende wedstrijden tussen de verenigingen te houden. Met als doel om de saamhorigheid in het dorp nog groter te maken en om aandacht voor de vergrijzing in het dorp te creëren. Volgens Peter worden er nog te weinig activiteiten voor de ouderen in het dorp vanuit de verenigingen georganiseerd, en dat was daarom ook één van de redenen om dit initiatief voor de seniorenvereniging SVHZ te houden.

Alle zes verenigingen zijn hard aan de slag gegaan om sponsoren te zoeken, en kwamen er tot hun genoegen achter dat velen dit doel wilden steunen. Zelfs de gemeente helpt mee door de rekening van de zaalhuur op zich te nemen.

Zelfs de gemeente helpt mee door de rekening van de zaalhuur op zich te nemen.

Voor deze editie is er gekozen om een minimale leeftijd van 35 jaar voor de deelnemers in te stellen. De leden van de Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Zuid doen niet zelf met de wedstrijden mee maar zijn van harte welkom om te komen kijken, en natuurlijk om mee te doen met de gezelligheid! Aan het einde van het jaar zal er een leuke activiteit voor ze georganiseerd worden. Peter geeft aan dat over het algemeen juist veel jeugdleden lid zijn van de grotere verenigingen zoals voetbal en tennis, en dat het bij de tafeltennis en badminton juist andersom is. Door dit soort initiatieven worden leden van verschillende leeftijden bij elkaar gebracht waardoor zowel jongeren als ouderen van elkaar kunnen leren. Vooral vanuit een sociaal oogpunt is dit dus een zeer mooie gelegenheid.

Trotse wethouder vindt Nieuw-Vennepse sportverenigingen “een voorbeeld voor de rest”.  

Wethouder van Welzijn en Sport Mieke Booij-van Eck opent de Vennepse Spelen 2019

Wethouder van Welzijn en Sport; Mieke Booij-van Eck, was ook van de partij. Ze heeft de aanwezigen toegesproken en aangegeven trots te zijn op de sportverenigingen van Nieuw-Vennep met hun sociale instelling. Ze kunnen hiermee een voorbeeld voor de rest zijn.

Welke sporten komen tijdens de Vennepse Spelen 2019 aan bod?

  • Tennis
  • Tafeltennis
  • Softbal
  • Volleybal
  • Badminton
  • Voetbal

Alle zes de verenigingen organiseren een evenement, zo hebben we zaterdag 16 maart een tennistoernooi en zaterdag 13 april een tafeltennistoernooi gespeeld. Afhankelijk van de velden en de ruimte wordt er bepaald hoeveel deelnemers per sport er van de andere verenigingen wordt gevraagd. “Peter legt ons de structuur van de Vennepse Spelen 2019 uit.

De aftrap bij tennisclub “De Kikkers” was volgens Peter een groot succes. Het eerste toernooi van de Vennepse Spelen heeft veel aandacht gekregen, zo waren er buiten de 60 sporters ook bestuursleden en sponsoren aanwezig. Ook een officiële fotograaf en het plaatselijke Witte Weekblad hebben van het evenement genoten.

Een grote saamhorigheid binnen de organisatie

Wij vroegen ons af wat nou het leukste aspect van dit soort initiatieven is? Peter geeft daar enthousiast het volgende antwoord op: “De saamhorigheid binnen de organisatie is al groot, we leren veel van elkaar, bijvoorbeeld hoe vrijwilligerszaken zijn geregeld, hoe je een sponsor benaderd, het omgaan met de pers en het enthousiast maken van de deelnemers. Ik hoop dat dit overslaat op de deelnemers en dat we als verenigingen nog meer kunnen samenwerken.”

“De saamhorigheid binnen de organisatie is al groot, we leren veel van elkaar, (…). Ik hoop dat dit overslaat op de deelnemers en dat we als verenigingen nog meer kunnen samenwerken.” Peter Damen voorzichter van SV DIOS

Op de vraag hoe het toekomstbeeld van de Vennepse Spelen eruit ziet geeft Peter aan dat het van het succes zal afhangen, maar dat de intentie om het ieder jaar te organiseren er zeker is.

Een grote saamhorigheid binnen de organisatie

 

Op 12 oktober zal het laatste toernooi en de slotavond plaatsnemen bij Peter z’n eigen club SV DIOS. Hij geeft aan dat iedereen bij voorbaat hiervoor uitgenodigd is en dat ze er zeker een mooie avond van gaan maken!

Wij als één van de sponsors van dit mooie initiatief sporen u zeker aan om een bezoekje te brengen! Het belooft een sportieve dag en gezellige avond te worden! Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van de Spelen  .

 

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant: