Een feest van liefde | Stannah

0858886701

Bel gratis

Een feest van liefde voor jong en oud

Het enige dat de wereld laat draaien, de liefde! Laten wij daarom vandaag een moment nemen om de liefde in al haar goedheid te vieren!

Geschreven door Stannah at 20-02-2018

Love is in the air

Wat is Liefde? Wanneer wij naar de betekenis in de Dikke van Dale kijken lijkt het haast iets saais of zelfs tastbaar. De beschrijving die wij het dichtstbij vonden komen is de volgende:

“Liefde is onvoorwaardelijke onbaatzuchtigheid”

Liefde is veruit het meest gebruikte onderwerp in de schone kunsten, het is een intrinsiek onderdeel van alle levende wezens. De liefde geeft ons vleugels om te kunnen leven, de wil om s ’ochtends op te staan en de inspiratie om leven te creëren.

En dat is echt niet alleen romantische liefde! Gewoon: liefde. In al haar goedheid.

Inhoudsopgave

Waarom vieren wij de liefde vandaag?
Vier soorten liefde.
Een moment nemen om dierbaren te herdenken

Waarom vieren wij de liefde vandaag?

Waarom hebben wij een datum vastgesteld om iets zo ontastbaars als liefde te vieren? 14 februari wordt in vrij veel landen steevast gevierd, zowel door jong en oud. Zoals vele moderne feestdagen, stamt Valentijnsdag van een Christelijke feestdag af. Echter nog voordat deze dag door de Christelijke kerk gevierd werd, vierden de Romeinen een vruchtbaarheidsfestival genaamd Lupercalia dat ergens in februari plaats vond. De kerk heeft er later voor gekozen om deze dag te “verchristelijken” door de martelaar Sint Valentijn te eren.

Sint Valentijn, officieel Sint Valentijn uit Terni, was een Romeinse heilige uit de 3e eeuw. Hij wordt sinds de Middeleeuwen met de romantische liefde geassocieerd. Het is niet helemaal duidelijk of de verhalen die wij vandaag de dag over St. Valentijn kennen, over 1 persoon gaan of een mix zijn van nog twee andere martelaren met dezelfde naam. Een van deze Valentijns is ter dood veroordeeld omdat hij in het geheim huwelijksceremonies uitoefende. Weer een andere is bekend omdat hij Christenen hielp om uit Romeinse gevangenissen te ontsnappen. Toen hij zelf opgepakt werd, werd hij verliefd op de dochter van zijn gevangenbewaarder en bekeerde haar (en haar hele familie) tot het Christendom. Er wordt gezegd dat hij haar de eerste Valentijnsdagkaart ooit heeft gestuurd en deze ondertekend met “van uw Valentijn”.

En zo is een traditie geboren die al eeuwenlang standhoudt!

Valentijnsdag

Vier soorten liefde.

Wanneer wij het over een feest van liefde hebben, dan bedoelen wij álle soorten liefdes die er zijn. De oude Grieken rangschikte de liefde in vier verschillende categorieën, namelijk:

 • Storges = liefde voor familie
 • Philia = liefde voor vrienden
 • Eros = romantische liefde
 • Agape = liefde tot God

Later zijn er nog meer soorten aan toegevoegd zoals liefde voor jezelf en naastenliefde. We weten allemaal dat er verschillende soorten liefde bestaan, en hopelijk hebben we allemaal een aantal van de verschillende soorten mogen ervaren. De liefde van een moeder of vader voor zijn of haar kind is heel anders dan de liefde tussen twee romantische partners. Hetzelfde geldt voor het soort liefde dat we voelen voor onze vrienden of bijvoorbeeld een huisdier. Het betekent niet dat het ene soort belangrijker is dan de ander. Het is gewoon anders, maar het is allemaal liefde.

“Beter bemind en niet gekregen, dan in ’t geheel niet liefgehad”. Alfred Lord Tennyson

Wanneer wij naar onze eigen levens kijken dan kunnen we verschillende liefdesverhalen onderscheiden die we gedurende ons leven hebben beleefd. Met bijvoorbeeld vrienden, familieleden, collega´s of huisdieren. Deze ervaringen kunnen ons intens gelukkig maken, maar helaas ook ontzettend verdrietig. Zoals de beroemde woorden van Alfred Lord Tennyson: “Beter bemind en niet gekregen, dan in ’t geheel niet liefgehad”. Met andere woorden, het is beter om ons hart te laten breken dan om niemand toe te laten. Dat geldt voor ieder type liefde.

Een vriendschappelijk liefdesverhaal

Op een dag als vandaag kunnen we het niet laten om een paar van de mooiste liefdesverhalen met jullie te delen. Laten we eens gaan kijken naar een van de meest tedere en ontroerende liefdesverhalen die ooit geschreven is. Het is een tijdloos verhaal en heeft de afgelopen decennia vele harten geraakt en zal dat nog lang blijven doen.

Le Petit Prince (of De Kleine Prins) van Antoine de Saint-Exupéry is precies zo een verhaal. Een liefdesverhaal tussen vrienden. Leuk feitje: het is het meest vertaalde boek ter wereld! De vertederende kleine Prins neemt ons mee op een geweldige reis. Bijna alle lezers geven toe dat dit boekje hun harten op een manier heeft geraakt zoals weinig andere boeken dat kunnen. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een piloot (de schrijver was zelf piloot in het echte leven) die in de Sahara neerstort. Tot zijn grote verbazing ziet hij daar opeens de meest onwaarschijnlijke persoon: een kleine blonde jongen. Zodra hij over zijn verbazing heen is beginnen de piloot en de jongen met elkaar te praten. Het jongetje is van een andere planeet en hij vertelt de piloot alles over zijn wonderbaarlijke reis. We zullen hier uiteraard niet het hele verhaal verklappen! Indien u dit boek nog niet gelezen heeft dan stellen wij voor om dit bijzondere boekje zo snel mogelijk op uw leeslijst te zetten.

De Prins, alhoewel hij eigenlijk gewoon nog een kind is, leert de volwassen piloot een aantal belangrijke levenslessen. Lessen die hij nog lang zal onthouden nadat de Prins naar zijn eigen planeet is teruggekeerd. Zijn waardevolle lessen hebben betrekking op het onderwerp dat wij vandaag aankaarten: de liefde. Een van de meest beroemdste citaten van dit boek is dan ook:

Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen”.

Prins met zijn Vos

Bron: lilisweethome.canalblog.com

De Prins vertelt ook over zijn vriendschap met een vos die hij is tegengekomen. De dialoog tussen de Prins en de Vos is eigenlijk waar vriendschappelijke liefde allemaal om draait:

“Ik zoek vrienden. Wat betekent tam?”
“Dat is nogal een vergeten woord, zei de vos. Het betekent verbonden.”
“Verbonden? “ 
“Jazeker, zei de vos. Jij bent voor mij maar een klein jongetje als alle andere kleine jongetjes. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld. “

En zo wordt er een onvergetelijke, onschuldige vriendschap gecreëerd.

Een familie-liefdesverhaal

Familie en liefde zijn bijna synoniemen van elkaar! Waar zouden we zonder onze families zijn? En wat zouden zij zonder ons doen? De liefde die een ouder voelt voor zijn of haar kind is onvoorwaardelijk. In geval van nood kan deze tot bijna bovenmenselijk porporties groeien en de afwezigheid ervan kan ernstige emotionele problemen veroorzaken. Hoewel we een gezond evenwicht moeten vinden als het gaat om ons eigen leven en ons familieleven, zouden we zonder hun steun verloren zijn.

Zusterliefde

Disney ’s grote hit “Frozen” laat ons zien hoe de liefde ook in dit verhaal de grootste held is! Dit keer gaat het echter niet om een jonge prinses die haar prins op het witte paard tegenkomt. De liefde die prinses Anna voor haar zus Koningin Elsa voelt is wat in dit verhaal voor redding zorgt. Het verhaal is gebaseerd op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen: De Sneeuwkoningin.

Koningin Elsa en prinses Anna zijn beste vriendinnen en hebben een gelukkig leven samen met hun ouders in het paleis. Als ze opgroeien ontdekken ze dat Elsa magische krachten heeft en ijs en sneeuw kan controleren. Op een dag wanneer de zusjes aan het spelen zijn, raakt Elsa haar zusje Anna per ongeluk met een ijsstraal. De kleine Anna sterft niet, maar de blessure is ernstig genoeg om Elsa en hun ouders behoorlijk te laten schrikken. Elsa, bang om haar zus nogmaals pijn te doen, sluit haar uit en probeert haar krachten onder controle te houden. Wanneer hun ouders bij een tragisch ongeluk overlijden, wordt Elsa koningin. (Waarschuwing: niet verder lezen indien u de film nog niet gezien heeft!) Omdat Elsa haar krachten nog steeds niet kan controleren en omdat ze niemand pijn wilt doen, verlaat ze haar stad om in een ijspaleis een eenzaam leven te leiden. De slechteriken van het verhaal proberen haar te vermoorden zodat zij haar troon kunnen overnemen en gaan haar achterna. En alhoewel Elsa haar zus Anna nooit meer tot haar heeft toegelaten, springt Anna op het moment dat ze Elsa proberen te vermoorden voor haar zus in de bres. Zo redt ze haar zus maar sterft ze zelf.

Anna was door Elsa’s koudheid geraakt en langzaam nestelde deze zich in haar hart. (Zoals in het originele verhaal het geval is). Alleen een daad van ware liefde kan Anna redden, en dit keer was het niet de kus van een prins die haar leven redt. Alleen de pure, onvoorwaardelijke zusterliefde was sterk genoeg. Op deze manier is de vloek verbroken en blijft zowel Anna als Elsa in leven. Een gelukkig einde en een prachtig verhaal over de sterke band tussen broers en zussen.

Houd de liefde in uw hart. Een leven zonder, is als een zonloze tuin waar de bloemen vergaan zijnOscar Wilde

Een romantisch liefdesverhaal

Pedro en Ines een onsterfelijk liefdesverhaal Er is geen ander onderwerp zo populair in de kunsten als romantische liefde. Het is de meest gepassioneerde vorm van liefde, het geeft ons vlinders in de buik en laat ons op een roze wolk zweven. Het geeft ons de kans om leven te creëren, en op een bepaalde manier onsterfelijk te worden. Er zijn tal van prachtige liefdesverhalen te vinden. Denk maar aan Romeo en Julia, Tristan en Isolde of Kermit de Kikker en Miss Piggy! Maar voor deze categorie liefde wilden we kijken naar een koppel dat echt bestaan heeft. Dat leidde ons naar een prachtig maar tragisch waargebeurd verhaal.

Het verhaal van D. Pedro I en Inês de Castro is een waargebeurd Portugees verhaal à la Romeo en Julia. Prins Pedro was in de 14de eeuw de erfgenaam van de Portugese troon. Zijn vader had hem uitgehuwelijkt aan Prinses Constança uit Castilië (Spanje). Toen zijn bruid aankwam, bracht ze haar hofdames met zich mee. Een van deze dames was de beeldschone Inês de Castro, een Spaanse edelvrouw. Pedro en Inês werden meteen verliefd op elkaar en in het geheim zonden ze elkaar liefdesbrieven via een stroom water die vanaf haar huis zo naar zijn woning voer. De fontein der liefde genaamd is vandaag de dag nog steeds in Coimbra te bezoeken. Zoals te verwachten, veroorzaakte deze affaire een behoorlijk conflict tussen de twee koningsrijken. Pedro’s vader de koning, was woedend en stuurde de schone edelvrouw terug naar waar ze vandaag gekomen was. Dat weerhield de twee geliefden echter niet en ze bezochten elkaar zeer vaak. Toen Pedro’s vrouw stierf, bracht hij Inês terug naar Portugal.  Eindelijk konden ze openlijk als minnaars leven en samen kregen ze 4 kinderen. Prins Pedro wilde graag met haar trouwen, maar de koning en koningin waren bang dat dat te veel problemen met zich mee zou brengen.

Op een dag ging Pedro voor een aantal dagen op reis waarop zijn vader van het moment gebruikmaakte om zich van de dreiging die Inês was te ontdoen. Hij stuurde drie van zijn beste mannen naar haar, en liet haar door hun vermoorden. Pedro was ontroostbaar toen hij terugkwam, en te horen kreeg wat ze met de liefde van zijn leven hadden gedaan. Hij voer oorlog tegen zijn vader en heeft het hem nooit vergeven. Op de dag van zijn vaders dood, toen hij zelf koning werd, gaf hij opdracht om het lichaam van Inês op te laten graven. Hij liet een koninklijk graf voor haar maken, en beweerde dat ze officieel koningin was daar ze in het geheim voor haar dood met elkaar getrouwd waren. Vervolgens plaatste hij haar op haar troon en dwong alle leden van zijn hof om haar ontbindende hand te kussen en trouw te zweren aan hun ware koningin. Later heeft hij haar moordenaars opgespoord en met zijn eigen handen hun harten uit hun lichamen gerukt. Zo gaat het verhaal.

Pedro en Inês zijn begraven in het klooster van Alcobaça, hun graven zijn met de voeten tegenover elkaar geplaatst. Op deze manier zien ze elkaar als eerste wanneer ze in het hiernamaals wakker worden.

Nu, dat is wat wij onsterfelijke liefde noemen!

Een moment nemen om dierbaren te herdenken

Liefde is wat de wereld draaiende houdt. Het kan ons intense vreugde geven en vult ons hart met licht en hoop. Maar de andere kant van dezelfde munt is niet zo rooskleurig. Liefde laat ons ook wanhopig voelen en kan onze harten in duizenden stukjes doen breken. Wanneer wij een dierbare verliezen die veel voor ons betekend heeft, kan dat ontzettend moeilijk zijn voor degenen die achter blijven. Soms proberen wij om de mensen die heen zijn gegaan te vergeten omdat de pijn gewoon te veel is. Maar de waarheid is dat deze dierbaren ons eigenlijk nooit verlaten. Ze blijven bestaan in onze gedachten en harten. Wat wij hiermee kunnen doen is een moment nemen om onze verloren dierbaren te herinneren. Het zal de droefheid die we voelen niet wegnemen, maar het is een manier om de tijd die we met hun hebben gehad te vieren. Eer hun bestaan door hun herinnering levendig te houden.

“Waar er liefde is, is er leven” Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi zei het, het beste: “Waar er liefde is, is er leven”. Door een deel van onze dierbaren in ons hart te houden, zijn ze nooit echt weg. Ze leven voort in onze herinneringen en zullen ons nooit echt verlaten.

Er is geen betere dag om onze dierbaren die niet meer fysiek bij ons zijn te herdenken dan op de dag waarop we de liefde vieren:

 • Neem even de tijd om dat voor jezelf te doen, maak een lange wandeling met een vriend of vriendin en denk na over alle momenten die jullie samen beleefd hebben.
 • Schrijf een brief aan de persoon die u herdenkt.
 • Nodig een groep vrienden of familie uit voor een samenkomst zoals een etentje. Deel grappige en gedenkwaardige momenten die u met de persoon die u herdenkt heeft gehad.

Het fijnste is om deze momenten samen met anderen te herdenken, zodat we ons niet eenzaam en nog verdrietiger voelen. Een moment in ons eentje om wat rust te krijgen kan ook heilzaam zijn, maar pas er voor op om niet in het verleden te gaan leven. Hoe moeilijk het ook kan zijn, we mogen niet vergeten dat het leven doorgaat. Hopelijk kunnen deze woorden van Winnie de Poeh  helpen om ons een beetje moed te geven:

“Ik voel me enorm gelukkig dat ik iets heb wat gedag zeggen zo moeilijk maakt” Winnie the Poeh

Het geschreven woord, een instrument van liefde

Het geschreven woord en de liefde

Om u te inspireren tot het schrijven van een eigen liefdesbrief, gedicht of zelfs een verhaal, hebben we een aantal van de mooiste liefdescitaten van onze tijd verzameld! Kruip zelf in de pen, kies mooi briefpaper uit en maak iemand een beetje gelukkiger vandaag!

  • Geliefden blijven eeuwig leven, want liefde is onsterfelijk – Emily Dickinson
  • Liefde kent geen leeftijd, geen grenzen en geen dood– John Galsworthy
  • Niets op deze aarde is meer te prijzen dan ware vriendschap – Thomas van Aquino
  • Er is slechts één geluk in het leven, liefde geven en geliefd zijn– George Sand
  • Geef liefde waar u ook komt. Laat nooit iemand die tot u komt vertrekken zonder deze gelukkiger te maken – Moeder Teresa
  • Vriendschap is liefde zonder vleugels – Lord Byron
  • Er zijn zoveel verschillende vormen van liefde, als er momenten zijn in tijd – Jane Austen
  • Liefde kost niets om te krijgen, maar is onbetaalbaar als je het hebt – Kees van Kooten
  • Ik wil met jou doen wat de lente doet met kerselaren – Pablo Neruda
 • De mensen van “voorbij”, zij blijven met ons leven, in liefde, in verhalen, die wij zo graag herhalen, in bloemengeuren, in een lied dat opklinkt uit verdriet – Hanna Lam

Artikelen die u wellicht ook interessant vindt: