Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Tweedehands traplift van Stannah: waar wacht u nog op? Slechts 10 beschikbaar!

Lees meer

Het huis van de toekomst, een woning ontworpen voor het leven

Hoe zal ons huis eruitzien wanneer wij ouder zijn? Wij brachten een bezoek aan het huis van de toekomst.

Geschreven door Stannah

een heldere toekomst: het huis van de toekomst

Wanneer wij aan het huis van de toekomst denken, komen er al snel beelden van futuristische witte huizen zoals in de televisieshow uit de jaren 60, de Jetsons, voorbij. Hoe spannend het idee ook klinkt, wonen in een hightech futuristisch appartement midden in de ruimte, is niet wat met een huis van de toekomst bedoeld wordt!

Het huis van de toekomst, is vooral een slimme woning, bedoeld om onze tijd in ons huis zo aangenaam, comfortabel en veilig mogelijk te maken. We kunnen wel wát hightech plezier maken hoor! Genoeg interessante en realistische gadgets zijn er al op de markt.

Aangezien wij weten dat de trend onder de hedendaagse bevolking is dat men steeds ouder wordt en dus langer zelfstandig thuis dient te wonen, leek het ons een goed idee om eens een kijkje te nemen in een slim huis. Oftewel, een huis van de toekomst.

Gaat u met ons meer naar de toekomst?

Inhoudsopgave:
Langer zelfstandig thuis wonen in het huis van de toekomst met domotica.
Het slimste huis van Alkmaar
Ook Stannah innoveert: Hoe past een Stannah lift in úw huis van de toekomst?

Digital natives hebben nog nooit zonder moderne technologie geleefd

Langer zelfstandig thuis wonen in het huis van de toekomst met domotica.

Wij hebben al meer artikelen geschreven die gericht zijn op langer zelfstandig thuis wonen, zoals deze. We willen deze keer echter kijken naar hoe onze woningen kunnen worden verbeterd met het oog op de toekomst. Wat zijn de innovaties die ons leven in ons eigen huis zullen verbeteren? Domotica gaat hier een grote rol spelen, maar wat is domotica eigenlijk?

Wat is domotica?

Het Nederlands kenniscentrum voor Domotica & Slim wonen, Smart Homes, geeft de volgende definitie van domotica: “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Smart Homes ziet Domotica dan ook breder dan het plaatsen van veredelde standalone systemen in een woning. “

Het woord is een combinatie van de Latijnse woorden: Domus (huis) en Robotica (van een afstand bedienen of controleren). Het concept bestaat al sinds de jaren 80 maar het wordt pas sinds een paar jaar voor de woonmarkt gebuikt. Eerste was het meer voor de militaire en industriële markten bedoelt.

“Domotica is de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.” Smart Homes

Het Nederlandse kenniscentrum, Smart Homes; geeft een mooi voorbeeld om dit concept beter te begrijpen: “In zeker opzicht is de auto een mooi voorbeeld want de autoradio gaat zachter als u gebeld wordt, er zijn ingebouwde navigatiesystemen en met één druk op de knop schakelt u alles uit. Deze toepassingen hebben sluipenderwijs hun intrede gedaan in de auto. Fabrikanten hebben auto’s veiliger en comfortabeler gemaakt en nu wil de autogebruiker niet meer zonder die toepassingen.  De woning zou ook moeten worden voorzien van intelligentie zodat verschillende toepassingen mogelijk zijn.”

Ook het bedrijf Living Tomorrow specialiseert in technologieën die onze woningen straks intelligenter gaan maken. Ze onderzochten het idee van slimme woningen en volgens hun schattingen zullen alleen dit jaar al maar liefst 25.000 miljoen apparaten aangesloten zijn op het internet. We zijn op een punt aangekomen waar de groei van “het internet der dingen” onstuitbaar is.  Het is daarom zeer waarschijnlijk dat we in onze toekomstige huizen bepaalde instellingen en apparaten zullen kunnen controleren op ons gemak via onze smartphones, waar we ook op dat moment mogen zijn. Sommige dingen zijn zelfs vandaag de dag al mogelijk! Bijvoorbeeld https://www.livingtomorrow.com/nl/smart-city thuismonitoringsystemen zonder camera’s of het bedienen van uw tv met uw smartphone.

Hoe zijn deze ontwikkelingen relevant voor ouderen? Het is natuurlijk ontzettend leuk om uw gordijnen of waterkoker vanuit uw auto onderweg naar huis te kunnen bedienen. Maar wat levens nou echt gaat veranderen is dat de woning op een gegeven moment door heeft hoe de inwoner zijn leven graag leeft. Het huis weet bijvoorbeeld wanneer iemand normaal gesproken wakker wordt, en dat het koffiezetapparaat dus aankan. Maar het huis kan ook herinneringen geven wanneer de medicijnen bijvoorbeeld bijna op zijn, of de inwoners van een gevaarlijke situatie behoeden. Maar ook zaken zoals duurzamer en zuiniger energieverbruik kan de woning voor “zijn” inwoners creëren.

Vandaag de dag kan men haast niet meer zonder zijn of haar mobieltje omdat iemands hele leven daarop staat. Domotica doet dat een beetje met uw woning omdat het ervoor zorgt dat uw huis uw butler, verpleger en vriend in een is!

Domotica – een slim huis maken

Het slimste huis van Alkmaar

Nederland is een innovatief land, er zijn daarom verschillende initiatieven die onderzoek doen naar hoe wij in de toekomst het beste kunnen leven. Vaak met het oog op de oudere generatie daar dit een bevolkingsgroep is die flink zal gaan groeien. Wij hebben gekeken naar wat domotica nu precies is en hoe deze ontwikkelingen goed voor ons zullen zijn.

Het slimste huis van Alkmaar heeft echt overal aan gedacht wanneer het aankomt op ouderen die langer zelfstandig thuis wonen. De technologieën die wij in de woning tegenkwamen zijn op zo’n manier ontwikkeld dat de inwoners zich veilig kunnen voelen en, zeer belangrijk, eigen regie hebben. Bekijkt u het volgende filmpje om direct een helder beeld van het huis te krijgen:

Wat voor kenmerken zijn er in het huis van de toekomst te vinden?

Zoals op het filmpje te zien is, gaat het hier om een vrij comfortabel huis voor onze toekomst! We krijgen echt het gevoel dat de woning zo ontworpen is dat deze om “zijn” inwoners gaat geven. Dat er iets is dat een oogje in het zeil houdt. Dat kan heel fijn zijn, niet alleen voor de inwoner maar ook voor de familie en vrienden. Die hoeven zich niet constant zorgen te maken, en kunnen met een gerust hart naar hun werk gaan.

Naast leuke gadgets als een toilet met automatische wasinstallatie en ramen en gordijnen die op afstand zijn te bedienen is er ook extra nagedacht over de normale zaken in het huis. Denk hierbij aan een keuken- en badkamervloer die stroef is, en uitsluitend laden in de keuken in plaats van kastjes. Deze slimmigheden verkleinen de kans op vallen en maken het huis nog comfortabeler.

Huiskamer van het slimste huis van Alkmaar

Wat kunnen we in het slimste huis nog meer tegenkomen?

 • Een watersysteem dat bijhoudt hoeveel iemand drinkt
 • Een computer voor ouderen (tablet met verschillende functies, om mensen te bellen, agenda te bekijken, spelletje spelen, etc.).
 • “Wouter” de zorgrobot, niet voor service maar voor contact.
 • Registratie tablet die het leefpatroon van de bewoner bijhoudt (het aantal uren slaap over een bepaalde tijd is te meten, of de loopsnelheid van de bewoner, is in te stellen op verschillende dingen)
 • Een “epilepsiemat” die onder het matras ligt zodat er een alarm afgaat als iemand een epileptische aanval heeft.
 • Een “tag-systeem” via een code is het mogelijk om verschillende sleutels aan de tag vast maken. Het systeem werkt als volgt: Elke dinsdagochtend komt bijvoorbeeld de wijkverpleging langs. Aan dit tag systeem wordt de informatie opgegeven dat dinsdagochtend om X uur de wijkverpleging langskomt. Dat betekend dat die persoon op die dag op dat tijdstip naar binnen kan. En anders niet: eigen regie!

De bovengenoemde punten zijn slechts een paar van de fantastische dingen die u in het slimste huis van Alkmaar tegenkomt. Om het zelf allemaal te zien raden wij u aan om dit wonderlijke huis een keertje zelf te bezoeken.

Ook Living tomorrow heeft een demonstratiehuis gebouwd. Deze kunt u bij onze zuiderburen bezoeken in het mooie Brussel.

Ook Stannah innoveert. Hoe past een Stannah lift in úw huis van de toekomst?

Stannah 260

Wij bij Stannah vieren dit jaar onze 150ste verjaardag. Toen Josef Stannah zijn bedrijf in 1867 begon kon hij alleen maar dromen over het bedrijf dat Stannah vandaag de dag is. Stannah heeft altijd heel veel energie gestopt in innovatie. De traplift die in de jaren 70 door Stannah ontwikkeld is bijvoorbeeld, is het product van heel veel tijd, studie en werk om een product te creëren waar de klanten op konden bouwen. Vandaag blijft Stannah innoveren om zo goed mogelijk in de behoeften van de klant te kunnen voorzien.

Tijden veranderen en dus ook de behoeften van de mensen en van de maatschappij. Men moet tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarom geloven wij in systemen zoals het monitoren van ouderen op afstand of alle “smart” technologieën die wij bijvoorbeeld in het slimste huis van Alkmaar tegenkwamen. Het is erg fijn natuurlijk dat er een veilige en vertrouwde omgeving is waar men oud in kan worden. De trap blijft echter wel een obstakel wanneer men in een huis met een of twee verdiepingen woont, iets dat in Nederland veel voorkomt.

De traplift, plateaulift of zelfs een huislift zijn hulpmiddelen die uw woning gereed maken voor de toekomst. Het geeft u de mogelijkheid om veiliger en langer in uw eigen woning te kunnen blijven wonen. Een plateaulift of huislift is essentieel voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. De Britse architect Judith Torrington geeft enkele punten aan waar een huis van de toekomst aan moet denken:

 • Gemakkelijke toegang (zonder niveauverschillen)
 • Vlakke/lage drempels
 • Brede deuren
 • Circulatieruimte
 • Toiletten op de begane grond
 • Passende relingen
 • Trapliften
 • Badkamers vervangen door inloop “natte” ruimte.

Het is duidelijk te zien dat wanneer er aan de toekomst gedacht wordt, er rekening wordt gehouden met meer ruimte in het huis voor bijvoorbeeld een rolstoel. Stannah gelooft in een mooie toekomst en zal blijven innoveren, want zoals u weet houden wij altijd woord.

U vindt de volgende artikelen misschien ook interessant:
Bestrijd Alzheimer, dementie en veroudering met technologie
Ouder worden in de stad of op het platteland, wat zijn de verschillen?
Dag van de ouderen: de rol van ouderen door de geschiedenis heen